Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Nepal

Nepal: Poon Hill -vaellus ja Chitwan

Nepal  
Kathmandu | Pokhara | Chitwan National Park

Poon Hill -vaellus on erittäin hyvä ensimmäinen vaellus Himalajalla. Lyhyytensä vuoksi se sopii myös, jos lomapäivien määrä on rajoite pidemmille vaelluksille.

Reitti kulkee Annapurnan suojelualueen sisällä nousten pikkuhiljaa Naya Pulin kylän 1050 metrin korkeudesta Poon Hillin näköalakukkulan 3210 metriin. Sieltä voimme ihailla ympäristön lumihuippuja: Annapurna South (7219m), Annapurna I (8091m) ja Dhaulagiri (8167m). Vaellus kulkee läpi idyllisten nepalilaisten kylien, joissa pääset tutustumaan paikalliseen gurung-kulttuuriin. Vaellus sopii kaikille, jotka nauttivat luonnossa liikkumisesta. Itse kannetaan vain päiväreppu, kantajat huolehtivat muista tavaroista. Majoittuminen vaellusmajoissa.

Paras aika vaeltaa Nepalissa on syyskuusta joulukuuhun sekä maaliskuusta toukokuun loppuun, jolloin sää on kirkas ja lämpötilat mielyttävät. Kesäkuukausina on runsaasti monsuunisateita.

Esitetty matkapaketti on esimerkki; kaikki toivotut muutokset matkaohjelmaan on mahdollista järjestää.

Matkan kesto
13 päivää, perillä 11 yötä
Matkan hinta
Alkaen 2 390 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Kari Heimonen
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1-2 | Helsinki – Kathmandu

Päivä 2 | Kathmandu
Hotel Vaishali 2*
Saapuminen Kathmanduun ja majoittuminen Kathmandun keskustaan. iltapäivällä kaupunkikierros, jossa tutustuminen kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Päivä 3 | Naya Pul, 1050 m, Tikedunkha 1577 m
Vaellusmaja | A
Lento aikaisin aamulla Pokharaan, josta matka jatkuu minibussilla Naya Pulin (1050 m) kylään. Täältä vaellus alkaa. Polku nousee rauhallisesti kiviportaita pitkin kohti Tikhedhungan kylää, joka sijaitsee 1480 metrin korkeudessa.

Päivä 4 | Ghorepani 2775 m
Vaellusmaja | E
Aikaisen aamiaisen jälkeen vaellus jatkuu kohti Ghorepania (2860 m). Retitin varrella on useita vesiputouksia sekä rhododendronmetsiä. Ghorepanissa on aikaa tutustua omatoimisesti alueen lähiympäristöön.

Päivä 5 | Poon Hill 3210 m, Tadapani 2540 m
Vaellusmaja | E
Aikainen herätys ja lähtö otsalamppujen valossa kohti Poon Hill-kukkulaa, jonne saapuminen juuri auringon noustessa. Täältä näkee kirkkaalla säällä eteläisen Annapurnan (7219 m) ja Dhaulagirin (8167m) huiput monien muiden joukossa.

Päivä 6 | Syauli Bazar 1220 m
Vaellusmaja | E
Tadapanista laskeudumme Ghandrukiin (1940 m), joka on alueen suurin gurungkylä. Lounaan jälkeen laskeutuminen Modi Khola -joen rannalla sijaitsevaan Syauli Bazarin kylään, jossa on mukava rentoutua kosken kohinaa kuunnellessa.

Päivä 7 | Naya Pul 1050 m, Pokhara
Hotel Trek-O-Tel 3* | A

Aamulla paluu Naya Puliin, josta siirtyminen minibussilla Pokharaan. Majoittuminen aivan Phewajärven rannalle Trek-O-Tel hotelliin. Pokharan rauhallisissa järvimaisemissa on mukava rentoutua vaelluksen jälkeen ja alueella on lukuisia hyviä ravintoloita ja kahviloita.

Päivä 8 | Pokhara – Chitwan
Sapana Lodge 3* | A, L, I
Aamiaisen jälkeen kuljetus Chitwanin kansallispuistoon, jossa majoittuminen viihtyisään Sapanan viidakkolodgeen.

Päivä 9 | Chitwan
Sapana Lodge 3* | A, L, I
Päivän aikana opastettuja retkiä Chitwanin kansallipuistossa.

Päivä 10 | Chitwan
Sapana Lodge 3* | A, L, I
Vapaata aikaa Chitwanissa.

Päivä 11 | Chitwan – Kathmandu
Hotel Vaishali 2* | A
Aamiaisen jälkeen lento Kathmanduun, jossa majoittuminen Hotel Vaishaliin. Loppupäivä vapaata aikaa Kathmandussa.

Päivät 12-13 | Kathmandu – Helsinki
Lennot Istanbulin kautta Helsinkiin.

Ateriat:
A = aamiainen x 8
L = lounas x 3
I = illallinen x 3
E = ei aterioita x 3

Lennot
Helsinki – Istanbul 13.05–16.30
Istanbul – Kathmandu 21.45–07.15 +1
Kathmandu – Istanbul 08.45–13.40
Istanbul – Helsinki 08.40–12.05
Lennot Turkish Airlines
Hintaan sisältyy
- Reittilennot veroineen turistiluokassa
- Nepalin sisäiset lennot
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
- Kantajien palvelu vaelluksen aikana.
Hintaan ei sisälly
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Viisumit
- Tarvittavat vakuutukset
- Muu mainitsematon.

Kohde-esittelyt

 

Nepal
Pinta-ala
140 800 km²

Asukasluku
30 327 877

Pääkaupunki
Kathmandu

Uskonto
81,3% hinduja, 9% buddhalaisia, 4,4% muslimeja, 3% kiratisteja, 1,4% kristittyjä

Kieli
nepal (gurkhali)

Valuutta
Nepalin rupia (NPR)

Päätuotteet
matkailu, matot, tekstiiliteollisuus, riisi, juutti, sokeri, tupakka

Hallitusmuoto
liittotasavalta

Nepal tunnetaan korkeista vuoristaan, pienistä sitkeistä vuoristokansoista ja mielenkiintoisesta historiastaan. Nepalissa riittää tekemistä ja näkemistä loputtomiin. Se on ultimaalinen seikkailukohde, jossa voit kokeilla koskenlaskua, maastopyöräilyä vuorilla, vaeltaa ja kiipeillä lumihuippuisille maailman korkeimmille vuorille. Chitwanin luonnonpuistossa voit bongata sarvikuonoja ja elefantteja villieläinsafarilla Terain trooppisella tasanko alueella. Kathmandu, Patan ja Bhaktapur ovat kolme muinaista kuningaskuntaa kiven heiton päässä toisistaan. Kaupunkien itämaiseen tyyliin rakennetut vanhat rakennukset ja temppelit kuvittavat Kathmandulaakson rikasta kulttuuriperinnettä.

Namaste, tervehtii ystävällinen vastaantulija vuoristopolulla. Rauha on käsinkosketeltavaa ja maisemat henkeäsalpaavan kauniita.

Kahdeksan maailman neljästätoista korkeimmasta vuoresta sijaitsee Nepalissa. Nepal tunnetaan korkeista vuoristaan, pienistä sitkeistä ja vieraanvaraisista vuoristokansoistaan sekä mielenkiintoisesta historiastaan. Se on ultimaalinen seikkailukohde, jossa voit kokeilla koskenlaskua, maastopyöräilyä vuorilla, vaeltaa ja kiipeillä lumihuippuisille vuorille.


Kathmandu

Kathmandu on Nepalin pääkaupunki, joka sijaitsee hedelmällisessä subtrooppisessa Kathmandulaaksossa, joka on maan vaurainta aluetta. Kathmandu on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa, sen pyhät temppelit ja aukiot upeine rakennuksineen kertovat rikkaasta kulttuurista ja perinteestä. Vastakohdaksi lukuisat modernit kaupat ja ravintolat kertovat länsimaalaistuneen kulttuurin ja talouden kasvusta.

HOTELLIT

Hotel Vaishali (2)

Vaishali tunnetaan perinteisenä hotellina. Sijainti on erittäin hyvä Thamelin alueella päänähtävyyksien vierellä. Hotelli tarjoaa asiakkailleen 95 huonetta. Kaikissa huoneissa on tv, puhelin ja kylpyhuone. Hotellin palveluihin kuuluu 24h huonepalvelu, tallelokerot, laukkusäilytys, kampaamo, postipalvelut ja valuutanvaihtopiste.

Pokhara

Pokhara on tunnettu Phewa Tal -järvestä, vuorinäköalastaan, lukemattomista hyvistä ja halvoista ravintoloistaan sekä sadoista majataloistaan. Se on Kathmandun jälkeen toiseksi suosituin kohde Nepalissa. Kaupunki toimii aloituspaikkana Nepalin kuuluisimmille vaelluksille sekä raftingretkille. Sen rauhallinen ilmapiiri on ansaittua lepoa ja miellyttävää vaihtelua Kathmandun ihmisvilinän tai raskaan vaelluksen jälkeen.

HOTELLIT

Hotel Trek-O-Tel (3)

Hotel Trek-O-Tel sijaitsee Pokharassa, tarjoten hienot näkymät suoraan Phewa-järvelle sekä Fishtail-vuorelle. Se on rakennettu muistuttamaan Gurung kylän taloja. Huoneistot ovat kahdeksankulmaisia kivitaloja. Huoneet on kodikkaasti sisustettuja, hyvin perusvarusteltuja ja niissä on ilmastointi. Hotellista löytyy Lake View Café, jossa tarjoillaan aamiaista, lounasta ja illallista. Muihin palveluihin kuuluvat muun muassa tallelokerot, valuutanvaihto, hieronta ja retkienvarauspalvelu.

Chitwan National Park

Chitwanin kansallispuisto sijaitsee Nepalin subtrooppisella tasankoalueella. Puistossa elää yli 370 villiä sarvikuonoa, joten matkalla on hyvät mahdollisuudet niiden bongaamiseen. Puiston läpi virtaavan joen varrella saatamme nähdä rannoilla päivää paistattelevia krokotiileja. Chitwanin metsiä asuttavat useat eri apinalajit, peurat, linnut sekä harvemmin ihmisille näyttäytyvät tiikerit.

Varustelista

Matkalle mukaan

Tämä varustelista on suunniteltu helpottamaan sinua valitsemaan oikeat varusteet matkalla mukaan. Esimerkkituotteet ovat matkanjohtajiemme itse käyttämiä ja hyväksi todettuja. Esimerkkituotteiden tarkoitus on auttaa sinua omien varusteidesi valinnassa.

Aventura tekee yhteistyötä Camu Oy:n kanssa, joka on erikoistunut laadukkaiden retkeily -ja kiipeilyvarusteiden myyntiin Helsingissä. Kun osallistut Aventuran matkalle, olet oikeutettu vähintään 10% alennukseen normaalihintaisista tuotteista. Camun tuotteisiin voit tutustua osoitteessa www.camu.fi.

Vuorilla liikuttaessa vaatteet tulee valita kahden periaatteen mukaan: keveys ja toimivuus. Varusteiden tulee olla kevyitä, luotettavia ja toimia ääriolosuhteissa. Laadukkaat varusteet takaavat, että pysyt lämpimänä ja kuivana. Lämpimänä ja kuivana saat vaelluksesta paljon enemmän irti.

Kerrospukeutuminen sopii useimmille. Jos tiedät, että palelet helposti, ota mukaasi ylimääräisiä vaatteita, jotka lämmittävät leireissä ja taukopaikalla oltaessa. Muista pakatessasi ottaa mukaan vain varusteet, joita tarvitset. Näin et rasita itseäsi kanniskelemalla mukana varusteita, joita et käytä. Vältä puuvillaa, koska se kuivuu erittäin hitaasti ja lämmittää kastuessa huonosti.Pakkaa puuvillan sijaan villaa tai synteettisiä materiaaleja, jotka siirtävät hikeä iholta ja tuntuvat lämpimiltä kosteanakin.

KIIPEILYVARUSTEET: 
• Vaellussauvat (Esim. Black Diamond Trailback)

VAATTEET, JALAT:
• Kosteutta siirtävät alussukat 
• Keskipaksut villasekoitesukat 
• Nahkaiset varrelliset vaelluskengät 

VAATTEET, ALARAAJAT:
• Lyhyitä alushousuja (Esim. Merinovilla tai Keinokuitu)
• Pitkät alushousut (Esim. Merinovillaa Mons Royale & Icebreaker
• Fleecehousut 
• Shortsit 
• Retkeilyhousut (Esim. Softshell tms.)
• Kuori-/sadehousut (Goretex, eVent tms.)

VAATTEET, YLÄVARTALO:
• Kosteutta siirtävät t-paidat (Esim. Merinovilla Mons Royale & Icebreaker)
• Pitkähihainen lämmin villa-aluspaita (Esim. Merinovilla Mons Royale & Icebreaker )
• Lämmin fleece- tai villavälipaita 
• Hupullinen kuori-/sadetakki (Esim. Norröna Falketind GTX)
• Hupullinen untuvatakki (Esim. Rab Positron Jacket)

VAATTEET, PÄÄ:
• Kaulaliina/huivi/kauluri (Esim. Buff)
• Auringolta suojaava päähine (Esim.Lierihattu, lippalakki tms.)
• Pipo (Esim. korvat peittävä villapipo)
• Otsalamppu ja varaparistot (Esim. Petzl Tikka Plus)
• Aurinkolasit

VAATTEET, HANSIKKAAT:
• Lämpimät sormikkaat (Esim. Black Diamond lightweight)
• Lämpimät kuorirukkaset (Esim. Black Diamond Superlight mitts)

YÖPYMISVARUSTEET:
• Makuupussi (Mukavuuslämpötila -10C Esim. Rab ascent 700)
• Makuualusta (Esim. Thermarest Neoair all season)

NESTEYTYS JA RUOKAILU:
• Kiehuvaa vettä kestävä vesipullo 2 x 1L (Esim.Nalgene)
• Juomajauheita / poretabletteja
• Urheilupatukoita 

OMAHUOLTO & HENKILÖKOHTAISET HYGIENIATARVIKKEET:
• Aurinkovoide (Spf 50)
• Huulirasva (Auringolta suojaava)
• Pieni pyyhe (Esim. Sea to Summit pocket towel)
• Henkilökohtaiset saniteettitarvikkeet
• Kosteuspyyhkeitä
• Käsidesi
• Henkilökohtaiset ensiaputarvikkeet
• Laastareita ja rakkolaastareita
• Imodium
• Ibuprofeiini, Parasetamol
• Henkilökohtaiset lääkkeet

MUUT SUOSITELTAVAT VARUSTEET:
• Kamera ja Laturi
• Herätyskello
• Korvatulpat
• Muistiinpanovälineet
• Kirja
• Musiikkia, äänikirjat jne.

KANTOLAITTEET:
• Reppu & sadesuoja (Tilavuus n. 35-50 l)
• Vaelluskassi (Vaelluskassin saat omaksesi infotilaisuudessa)

PAKKAAMINEN: 
Reppuun pakattavat varusteet ja vaatteet on hyvä pakata vedenpitävästi esim. muovipusseihin tai siihen tarkoitukseen tehtyihin varustepusseihin.

 

Nepaliin matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Kathmandun lentokentälle. Viisumi maksaa 30 USD (oleskelun maksimikesto 15 vuorokautta) tai 50 USD (oleskelun maksimikesto 30 vuorokautta). Korkeintaan 15 päivää ennen maahan saapumista täytetty viisumilomake nopeuttaa toimintaa rajalla. Vaellusmatkalle lähtevä tarvitsee kaksi passikuvaa vaelluslupia varten.

HUOM! Edellä mainitut hinnat voivat paikallisista viranomaisista johtuen muuttua ilman erillistä ilmoitusta.?


Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat perusrokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta. Lisätietoja rokotuksista saat terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Nepalissa 220V.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Kohdemaissamme suhtaudutaan alastomuuteen erittäin tiukasti. Julkisesti kylpeminen ja auringonotto loukkaavat paikallisia tapoja. Emme suosittele hihattomien t-paitojen, lyhyiden shortsien tai urheilutoppien käyttämistä.


Ruoka ja Juoma

Nepalilainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita naapurimaista, kuten Intia ja Tiibet. Nepalilaisen ruoan perusraaka- aineita ovat linssit, riisi sekä vihannekset. Yleensä vihannekset joko paistetaan öljyssä tai keitetään miedolla lämmöllä. Lihaa käytetään sen saatavuuden mukaan. Hindulaisessa uskonnossa lehmä on pyhäeläin, joten tämän lihan syönti ei ole hyväksyttävää. Nepalilaisessa ruossa käytetään paljon erilaisia mausteseoksia, jotka sisältävät esimerkiksi inkivääriä sekä sipulia. Erityisen suosittuja ovat currylla maustetut ruoat, ruoka ei ole kuitenkaan polttavan tulista. Hedelmiä käytetään myös vuodenajan ja saatavuuden mukaan. Suosittu juoma on Nepalilainen tee, johon on sekoitettu lämmitettyä vuohenmaitoa.

Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Nepalissa vallitsee useita eri ilmastotyyppejä subtrooppisesta aina Pohjois-Euroopan kaltaiseen ilmastoon. Monsuunit kastelevat osaa maasta kesäkuun puolivälistä syyskuun puoleenväliin asti. Katmandussa päivälämpötila kohoaa 15 asteen yläpuolelle. Monsuunisateiden jälkeen, syyskuun puolivälistä marraskuulle, on suosituin ja vilkkain aika vuodesta vierailla ja vaeltaa Nepalissa. Maaseutu on vielä vehreää monsuunin jäljiltä ja useat värikkäät kukat kukkivat. Lumisateet alkavat jälleen loka-marraskuussa. Talviaikaan Nepalissa on hiljaisempi kausi ja korkeammilla rinteillä on runsaammin lunta ja keskilämpötilat ovat alimmillaan koko maassa.

Intiassa vallitsee pääosin trooppinen ilmasto, mutta Himalajalla on lauhkea vuoristoilmasto. Monsuunien vuoksi suurin osa vuotuisesta sademäärästä saadaan kesäkuun ja syyskuun välisellä sadekaudella.


Pankkiasiat

Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (npr).1 € = n. 100 NPR. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Varaa käteistä rahaa euroina. Kathmandussa on pankkiautomaatteja, jotka hyväksyvät Visa ja MasterCard -kortit.

Juomarahat
Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 10-15 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Juomarahat ja tipit ovat usein paikallisten päätulonlähde.


Yleiset ohjeet

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa Nepaliin on loppusyksystä tai alkukeväästä. Silloin lämpötilat ovat miellyttäviä ja sademäärä pientä.

Aikaero Suomeen
+3 h 45 min

Tavat ja kulttuuri
Nepal haastaa matkaajan monin tavoin. Miten kunnioittaa paikallisia tapoja ja uskomuksia sekä samalla minimoida oma vaikutus kulttuuriin ja ympäristöön. Fyysinen kosketus sukupuolten välillä julkisesti on kohteissa harvinaista. Tervehdittäessä ei kätellä, vaan tervehtiminen suoritetaan asettamalla omat kämmenet vastakkain ja kumartamalla. Sormella osoittaminen ei kuulu paikallisiin hyviin tapoihin, ei edes suunnan näyttäminen. Käytä oikeaa, tai mieluummin kumpaakin kättä ottaessasi vastaan jotain ojennettua. Älä osoita jaloilla ihmisiä tai uskonnollisia esineitä. Kuvaaminen sisällä luostareissa on lähes poikkeuksetta kielletty.

Turismi on jo vaikuttanut useisiin alueisiin kohdemaissamme. Muutama tärkeä asia tulisi pitää mielessä näillä alueilla liikuttaessa:
• Paikallisia lapsia ei tule rohkaista kerjäämään antamalla heille makeisia, rahaa, kyniä tai muita lahjoja.
• Luostareiden pääsymaksut menevät paikallisviranomaisten hyväksi. Jos tahdot tehdä lahjoituksia, tee se jättämällä raha alttarille tai keräys- lippaaseen.
• Älä osta tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty uhanalaisia lajeja.
• Kysy aina lupa, jos haluat ottaa valokuvia paikallisista.
• Älä kanna mukanasi poliittisesti arkaa materiaalia, äläkä aseta paikallisia tukalaan tilanteeseen jakamalla sellaista materiaalia.
• Vältä politiikasta puhumista paikallisten oppaiden kanssa. Voit saattaa heidät hankaluuksiin tekemällä niin.
• Pukeudu ja käyttäydy arvokkaasti vierailtaessa luostareissa. Peitä käsivarret ja sääret
• Buddhalaiset luostarit ja patsaat kierretään aina kellonsuuntaisesti.

 • 113-annapurna-poon-hill/02
 • 113-annapurna-poon-hill/03
 • 113-annapurna-poon-hill/04
 • 113-annapurna-poon-hill/05
 • 113-annapurna-poon-hill/06
 • 113-annapurna-poon-hill/ApinaSwaya
 • 113-annapurna-poon-hill/LaaksoPHILLABC
 • 113-annapurna-poon-hill/Landruk
 • 113-annapurna-poon-hill/PHill-aamulla
 • 113-annapurna-poon-hill/Poon_kantaja
 • 113-annapurna-poon-hill/Poon_opas
 • 113-annapurna-poon-hill/a