Vastuullinen matkailu

Reilu, eettinen, eko, kestävä matkailu. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta kaikilla sama pohjimmainen merkitys. Tarkoituksena on jättää kohdemaihin positiivinen vaikutus niin taloudellisesti, sosiokulttuurisesti kuin ympäristöllisesti. Kestävä matkailu ei ole vain tyyli matkustaa, vaan joukko periaatteita, käytäntöjä ja tavoitteita, joita voit soveltaa kaikilla matkoillasi. Omilla valinnoillasi vaikutat, onko jalanjälkesi positiivinen vai ei.

Vastuullisen matkailun yritystoiminta on kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa, jossa huomioidaan yrityksen suorat ja epäsuorat vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan. Kestävä kehitys voidaan taas nähdä tavoitteena, johon yritysvastuulla pyritään.

Myös 2023 taimenistutusprojektimme sai jatkoa. Avullanne keräsimme 577 puuntaimea istutettavaksi keväällä 2023. Kiitos siitä.

Niin kuin edellisenäkin vuonna 2021, päätimme tuplata ostettavien taimien määrän. Nyt siis vanhalle turvesuolle Vaalaan istutetaan toimestamme 1 154 puuntaimea keväällä 2023.

LUE LISÄÄ TAIMIENISTUTUSPROJEKTISTAMME


Aventura on osa SMAL:n Vastuullisen Matkailun -työryhmää

Aventura kuuluu Suomen Matkatoimistoalan liittoon (SMAL) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja ja räätälöityjen ryhmämatkojen erikoismatkaehtoja. Lisäksi toimimme osana SMALin Vastuullisen Matkailun -työryhmää.

Vuonna 2020 allekirjoitimme vastuullisen matkailun sitoumuksen Helsinki-Declaration-2.0 -julistuksen ja olemme sitoutuneet osaltamme edistämään UNWTO (UN World Tourism Organization) haasteellisia tavoitteita yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa ja varmistaa, että kohteemme kehittyvät kestävällä tavalla.

Pyrimme myös läpinäkyvyyteen matkailun positiivista sekä negatiivista vaikutuksista, vaikka ne eivät olekaan niin yksiselitteisiä. Näkökulmasta riippuen matkailun vaikutukset sisältävät useita ulottuvuuksia.

Matkailulla on mahdollista tehdä paljon hyvää

Syrjäisillä seuduilla matkailu voi olla yksi harvoista tulonlähteistä, mutta vastuullisuuden toteutuminen edellyttää, että matkailusta saatavat tulot jakautuvat tasaisesti yhteisön kesken. Matkailijoiden kiinnostus paikalliskulttuuria kohtaan opettaa myös oman kulttuurin arvostusta ja kannustaa pitämään perinteitä hengissä. Matkailu voi myös tukea tasa-arvon toteutumista ja monissa suljetummissa maissa se ylläpitää suhteita ulkomaailmaan, kuljettaa tietoa molempiin suuntiin ja tuo mukanaan vaikutteita.

Me aventuralaiset suhtaudumme intohimoisesti erilaisiin kulttuuri- ja luontokohteisiin, onhan matkailu meillä ”veressä”. Tämän intohimon haluamme jakaa myös sinun kanssasi. Kannamme huolta kohteidemme hyvinvoinnista sekä säilymisestä paikallisille ja tuleville sukupolville. Pyrimme pitämään huolen siitä, että jalanjälkemme on mahdollisimman positiivinen jokapäiväisessä toimistoarjessamme ja yhteistyökumppaneidemme kautta kohdemaissa. Jokainen kauttamme tehty matka tekee siis jo jollakin tasolla hyvää ja haluamme kannustaa sinuakin liittämään matkaasi tiedostavan sekä tarkoituksellisen hyvän tekemisen.

Yhteistyökumppaneina mm. KPAP, Rainforest Alliance, Great Plains Foundation, SANParks...

Monet paikalliset yhteistyökumppanimme ovat sitoutuneita erilaisiin luonnonsuojelu-, koulutus-, työllistämis- sekä ilmastonsuojeluprojekteihin, jotka edistävät matkailun positiivisia vaikutuksia. Projektien avulla tuetaan muun muassa nuorten sekä tyttöjen koulutusta ja edistetään ympäristön ja eläinten suojelua eri kohteissa ympäri maailmaa. Näin paikallinen yhteisö voi hyötyä matkailusta entistä paremmin. On myös hyvä huomioida että monissa kohteissa matkan hintaan sisältyvät kansallis- ja luonnonpuistomaksut tekevät hyvää ja tukevat kohteen luontoa sekä paikallista väestöä.

Yksi kumppanin valinnan keskeisistä kriteereistämme onkin paikallisen toimijan vastuullisuus huomioiden kohdemaan omat mahdollisuudet toimia kestävästi.

Covid-19 pandemian myötä Safe Travels -sertifikaatti on myös monilla yhteistyökumppaneillamme. Safe Travels luotiin, jotta matkailijat voivat helposti nähdä että kohteet ja toimijat ympäri maailman sitoutuneet maailman laajuisiin standardisoituihin hygienia- ja terveyssäädöksiin. On hyvä huomioida, että näitä säädöksiä päivitetään koko ajan, kun saamme uutta tietoa viruksesta.

Miten sinä voit itse vaikuttaa?

”Matkalla voit tehdä hyvää”

Pyrimme edistämään matkailun myönteisiä vaikutuksia kohdemaissamme. Olemme tarkoin valikoineet vastuullisia ja mielenkiintoisia paikallisprojekteja, joihin voit osallistua matkasi aikana. Valitsemme mahdollisimman monipuolisesti erilaisia projekteja, järjestöjä tai palveluita – matkakohteiden erityispiirteet huomioiden. Projektit tukevat osaltaan mm. ympäristön monimuotoisuuden säilymistä, paikallisväestön koulutusta tai työllistymistä, eläintensuojelua sekä kulttuuriperinteiden ylläpitämistä.

Tarkoituksemme on lisätä tietoisuutta, edistää kulttuurivaihtoa, kannustaa positiivisiin kohtaamisiin maailmalla, ja antaa asiakkaillemme mahdollisuus vaikuttaa.

Pyrimme aktiivisesti etsimään uusia yhteistyöprojekteja. Jos tällaista ei ole sinun varaamallasi matkalla, ja haluaisit sellaiseen osallistua, otathan yhteyttä toimistoomme.

- Peru: Corazón de los Apus

- Tansania: Kilimanjaro Porters Project

- Mosambik: Tofo Community Eco Project

- Nepal: Sazina ry

Olemme keränneet sivuillemme vinkit kestävämpään matkailuun, jotka on hyvä ottaa huomioon jo matkan suunnittelu- sekä toteutusvaiheessa. Vinkeistä löydät myös suosituksemme lisäkompensointimahdollisuuksiin.

AVENTURAN VINKIT KESTÄVÄMPÄÄN MATKAILUUN

Vastuullisuus pandemian aikana

Vastuullisena matkajärjestäjänä tehtävämme on myös tiedottaa asiakkaitamme matkustamisesta pandemian aikana.

HYVÄ HUOMIOIDA MATKUSTAESSASI KORONA-AIKANA


Reilusti maailmalla – kestävän matkailun tuoteperhe

Reilusti maailmalla -matkat on kestävän matkailun periaatteisiin pohjautuva tuoteperhe – lomaile hyvällä omallatunnolla, nauti upeista kohteista ja niiden kulttuurista.

Osallistuimme Matkamessuilla 2020 Sustainable Travel Competition -kilpailuun, jossa sijoituimme viiden parhaan toimijan joukkoon Reilusti Maailmalla -tuoteperheellä. Vastuullisuuskilpailuun haettiin tuotteita tai palveluita, joissa vastuullisuus on huomioitu erityisen hienosti, ja jotka toimivat suunnannäyttäjinä ja edelläkävijöinä muulle matkailualalle.

Tutustu Amerikoihin, Afrikkaan, Aasiaan ja Karibialle suuntautuviin paketteihimme.

TUTUSTU REILUSTI MAAILMALLA -MATKAPAKETTEIHIMME

Lue lisää vastuullisesta matkailusta