Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Brasilia

Luksusmatka – Argentiina ja Brasilia

Argentiina | Brasilia  
Buenos Aires | Puerto Iguazu | Foz do Iguacu | Rio de Janeiro

Etelä-Amerikan Pariisiksikin kutsuttu Buenos Aires lumoaa arkkitehtuurillaan ja eläväisyydellään. Tutustut tangon saloihin, kävelet kaupungin humussa, nautit hyvistä viineistä sekä ruoasta. Massiiviset Iguassun putoukset ovat elämys. Koet ne sekä maasta että ilmasta käsin yksityisellä helikopteriajelulla. Matkan viimeisiksi päiviksi Rio de Janeiroon, jossa kaupungin lisäksi voit rentoutua Copacabanan ja Ipaneman rannoilla.

Matkan kesto
12 päivää, perillä 9 yötä
Matkan hinta
Alkaen 6690 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Miia Vilppula
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1–2 | Lennot Helsinki – Buenos Aires
Päivät 3–5 | Buenos Aires, 3 yötä
Päivät 6–7 | Iguassun putoukset, 2 yötä
Päivät 8–10 | Rio de Janeiro, 4 yötä
Päivät 11–12 | Lennot Rio de Janeiro – Helsinki

Matkan erityispiirteet
 • Matkan majoitukset ensiluokkaisissa 5*-hotelleissa.
 • Iguazun putoksilla majoitut kansallipuiston sisällä.
Lennot
Esimerkkilennot:
Helsinki – Lontoo 19.30–20.40
Lontoo – Buenos Aires 22.25–08.15
Buenos Aires – Iguazu
Iguazu – Rio de Janeiro
Rio de Janeiro – Lontoo 22.45–13.00
Lontoo – Helsinki 16.10–21.00
Kaukolennot British Airways
Hintaan sisältyy
• British Airwaysin kaukolennot
• Maiden sisäiset lennot
• Majoitukset ilmoitetuin aterioin
• Kaikki kuljetukset
• Paikallisoppaiden palvelut englanninkielisesti.
Hintaan ei sisälly
• Käsittelykulu 35 €/hlö
• Matkavakuutus
• Viisumit ja maastapoistumismaksut (kts. Huomioitavaa)
• Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
• Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivät 1-2 | Lennot Helsinki - Buenos Aires 
Hotel Faena 5*
Buenos Airesiin saavuttua kuljetus lentoasemalta upeaan Hotel Faenaan. Iltapäivällä puolen päivän kaupunkikierros. 

Päivä 3 | Buenos Aires
Hotel Faena 5* | A, I 
Koko päivä aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti. Illalla järjestetty tangoshow lumoaa hyvän ruoan kera. 

Päivä 4 | Buenos Aires / La Bamba
Hotel Faena 5* | A, L
Koko päivän retki La Bamban maatilalle Buenos Airesin lähistölle n. 2 tunnin ajomatkan päässä kaupungista. La Bambassa mahdollisuus ratsastusretkiin, pyöräilyyn tai vain nauttia uima-altaasta ja maalaismaisemista. Lounaalla maistelet argentiinalaisia grilliherkkuja sekä maan omaa viiniä. Alkuillasta kuljetus takaisin Buenos Airesiin. 

Päivä 5 | Iguassun putoukset
Hotel das Cataratas 5* | A
Aamupäivälento Iguassun putouksille Argentiinan puolelle Puerto Iguazuun. Tutustut ensiksi putouksiin Argentiinan puolelta. Ihailet mm. "Paholaisen kurkun" valtavia vesimassoja. Iltapäivällä kuljetus Brasilian rajan yli hulppeaan hotelliin, joka sijaitsee Iguassun kansallispuistossa.

Päivä 6 | Iguassun putoukset
Hotel das Cataratas 5* | A
Aamulla helikopterilento putousten ympärille. Helikopteri ajelu antaa hienon kokonaiskuvan putouksista ja niiden suuruudesta. Iltapäivän aikana tutustut vielä Brasilian puolen putouksiin maasta käsin.

Päivä 7 | Rio de Janeiro
Copacabana Palace 5* | A
Aamupäivälento viimeisiksi päiviksi Rio de Janeiroon. Rio de Janeiroon saavuttaessa kuljetus hotellille ja loppupäivä aikaa tutustua tähän hienoon kaupunkiin ja sen rantoihin.

Päivä 8 | Rio de Janeiro
Copacabana Palace 5* | A 
Aamiaisen jälkeen Rion kaupunkikierros. Näet mm. Sokeritoppavuoren ja kuuluisan Kristuspatsaan läheltä. Jos pääsarjan jalkapallo-ottelu tai hyvä konsertti osuu Rion päiville, kysy toimistoltamme lippujen hankinnasta. 

Päivä 9 | Rio de Janeiro
Copacabana Palace 5* | A
Vapaata aikaa vaikkapa tuliaisostoksille.

Päivä 10-11 | Lennot Rio de Janeiro - Helsinki
Copacabana Palace 5* | A
Iltapäivästä kuljetus lentokentälle, josta yölento Helsinkiin. 


Ateriat
A = aamiainen
L = lounas
I = illallinen


 

Kohde-esittelyt

 

Argentiina
Pinta-ala
2 770 000 km²

Asukasluku
45 479 118

Pääkaupunki
Buenos Aires

Kielet
espanja, ketsua, guarani, araucanian, italia

Päätuotteet
viini, moottoriajoneuvot, ruoanjalostus, kemikaalit, teräs, maatalous

Hallitusmuoto
tasavalta

Pinta-alaltaan Argentiina on valtava: yli kahdeksan kertaa Suomen kokoinen. Pääkaupungin, Buenos Airesin kohdalle espanjalaiset löytöretkeilijät perustivat siirtokunnan jo vuonna 1516. Argentiina julistautui itsenäiseksi vuonna 1816, mutta entinen isäntämaa, Espanja tunnusti sen vasta vuonna 1842. Lännessä Argentiinaa reunustavat Andit. Siellä sijaitsevat maapallon läntisen puoliskon korkeimmat vuorenhuiput, kuten Aconcagua 6 962 m. Pohjoisessa ja idässä luontoa hallitsee savannimetsää kasvava pampa, etelässä arokasvillisuuden peittämä Patagonia ja aivan etelässä viileän kostea Tulimaan saaristo. Lähellä Aconcaguaa, Andien rinteillä sijaitsevat kuuluisat Mendozan viiniviljelmät. Pohjoisessa Brasilian, Paraguayn ja Argentiinan rajojen yhtymäkohdassa myllertää Iguazún 94 metriä korkeat putoukset.

Buenos Aires

Argentiinan pääkaupunki on yksi Etelä Amerikan hienostuneimmista ja kauneimmista kaupungeista. Kolmen miljoonan porteñolaisen lisäksi, esikaupunkilaisia on yhteensä jopa 10 miljoonaa. Kaupungin elegantit vanhat rakennukset sijaitsevat keskustan alueella ja kaupunki jakautuu useisiin kaupunginosiin, joista kuuluisin on muun muassa tangon synnyinpaikka San Telmo. Hieman etelämpänä sijaitsee La Bocan satamakaupunginosa värikkäiksi maalattuine metallitaloineen. Toisella puolella kaupunkia löytyvät muun muassa trendikkäät Recoletan, Palermon ja Belgranon kaupunginosat.

HOTELLIT

Hotel Faena (5)

Philippe Starckin maulla ja tyylillä sisustettu Hotel Faena tarjoaa korkealuokkaista majoitusta Buenos Airesin modernissa Puerto Maderon kaupunginosassa. Nautittuasi lasillinen argentiinalaista viiniä hotellin ainutlaatuisesta viinikellarista pulahdat yhteen Buenos Airesin hienoimpiin lukeutuvaan uima-altaaseen. Pääset myös rentoutumaan hotellin saunassa tai höyrysaunassa ja käyttämään hotellin kuntosalia.

Puerto Iguazu

Kaupunki sijaitsee Argentinan puolella, lähellä kolmen valtakunnanrajaa sekä majesteettisia vesiputouksia. Kaupungin infrastruktuuri on kehittynyt turismin vaikutuksesta ja tällä hetkellä kaupungissa asuu noin 32 000 asukasta. Alueen suurimpia vetonauloja vesiputousten lisäksi ovat vehreä luonto satoine eri lintulajeineen, kolmen valtakunnanraja sekä Paraguayn puolella sijaitseva Itaipun pato, jossa toimii yksi maailman suurimmista vesivoimaloista.

Brasilia
Pinta-ala
8 514 215 km²

Asukasluku
218 689 757

Pääkaupunki
Brasilia

Kieli
portugali

Päätuotteet
tekstiilit, kengät, kemikaalit, teräs, appelsiinimehu, soijapavut, kana, kahvi, sokeri

Hallitusmuoto
liittotasavalta

Brasilia on pinta-alaltaan Etelä-Amerikan suurin ja maailman viidenneksi suurin valtio parin sadan miljoonan asukkaineen. Brasilialaiset ovat etniseltä taustaltaan intiaanien, Afrikasta kuljetettujen orjien sekä eurooppalaisten siirtolaisten jälkeläisiä. Maasta on löydetty yli 700 alkuperäistä intiaaniheimoa pääasiassa Amazonin alueelta. Portugalin entisenä siirtomaana se eroaa kielellisesti muista Etelä-Amerikan valtioista.

Musiikki ja tanssi on Brasiliassa läsnä joka paikassa. Brasilialaiset tietävät miten juhlia ja kuinka ilo otetaan irti elämästä. Myös rantakulttuuri on Brasiliassa aivan omaa luokkaansa – viikonloppuisin rannoille kokoontuvat perheet, rakastavaiset parit, pallopelien pelaajat, auringonpalvojat, kaikki sulassa sovussa yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

Foz do Iguacu

230 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Iguacu-joen rannalla, aivan Argentiinan ja Paraguayn rajakulmauksessa. Kaupungista 28 km päässä sijaitsevat Iguacu-putoukset käsittävät 4 km leveydellä 275 putousta, korkeuseroa on 100 m. 1750 kuutiometriä sekunnissa putouksia alas ryöppyävä vesimassa jättää varjoonsa Niagarankin. Iguacu onkin yksi Brasilian tärkeimpiä nähtävyyksiä. Papukaijat, tukaanit ja muut 400 trooppista lintulajia sekä 500-lajinen perhoskanta motivoivat lähtemään luontopolulle.

HOTELLIT

Hotel das Cataratas (5)

Tämä tasokas hotelli sijaitsee Iguassun kansallispuistossa, aivan putouksien juurella. Arkkitehtuuri ja sisustus jäljittelevät perinteistä portugalilaista tyyliä, tummaa puuta ja värikkäitä yksityiskohtia. Huoneet ovat viihtyisiä ja hyvin varusteltuja. Hotellissa on muun muassa kaksi ravintolaa, baari ja kylpylä erilaisine hoitoineen, ulkouima-allas, lastenallas ja tenniskentät. Hotelli järjestää myös erilaisia retkiä putouksille ja luontoon.

Rio de Janeiro

'Jumala loi maailman kuudessa päivässä ja seitsemännen Hän pyhitti Riolle.' Näin sanovat kaupungistaan ylpeät riolaiset. Maan moderni pääkaupunki on 1960-luvulla perustettu Brasilia. Maan kiistatta tunnetuin kaupunki on kuitenkin Rio de Janeiro, joka on kiehtova sekoitus modernia city-kulttuuria, Copacabanan kiireettömiä hiekkarantoja, merta, kaupunkia ympäröiviä vuoria ja tietenkin sambaa. Kaupunki sijaitsee Guanabaran-lahden suulla, upealla kapealla kaistaleella, jyrkkien vuorten ja syvän sinisen meren välissä. Kaupunki on kasvanut 20km pitkäksi 6 miljoonan asukkaan sykkiväksi metropoliksi. Kaupunki on hurjien vastakohtien kaupunki. Favelat, slummit vuorilla, kaupungin ulkopuolella ja niiden köyhät asukit vastaan Copacabanan ultramuodikkaat yöeläjät yökerhojen rytmeissä, uljaat vuoret vastaan kiiltävät toimistotornit, hiekkarantojen kiireettömät auringonpalvojat ja pallonpelaajat vastaan juoksujalkaa kiitävät city-ihmiset hienoissa puvuissaan.

HOTELLIT

Copacabana Palace (5)

1923 avattu Art deco-tyylinen Copacabana Palacesta on tullut yksi Rion tunnetuimmista ja arvostetuimmista luksushotelleista. Kuuluisa Copacabanan ranta on vain kiven heiton päässä, sijainti on siis paras mahdollinen sekä rannalla rentoutumiseen että Rion kaupunkielämään tutustumiseen. Hotellista löytyy myös yksi Rion suurimmista uima-altaista ja monta huippuluokan ravintolaa kuten Michelin-tähdellä palkittu Mee.

Argentiinaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia enintään 90 päivän oleskeluun. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.


Turvallisuus

Opastetuilla matkoilla pysytellään turvallisilla alueilla. Etenkin suurissa kaupungeissa taskuvarkaudet ovat kuitenkin mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleinen varovaisuus on matkan aikana suotavaa ja arvotavaroista kannattaa pitää erityisesti huolta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Pidä huoli että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositelemme sekä A- ja B-hepatiittirokotusta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Argentiinan pohjoisosissa sekä Bolivian, Brasilian ja Paraguayn raja-alueilla voi esiintyä dengue- ja keltakuumetta. Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on Argentiinassa 220V. Suomalaiset sähkölaitteet vaativat adapterin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Ei mainintaa.


Ruoka ja Juoma

Suosittelemme juomaan pullovettä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi myös juoda. Emme suosittele pastöroimattomien maitotuotteiden nauttimista. Vihannekset ja hedelmät kannattaa huuhdella hyvin.

Grilliruoka on hyvin tyypillistä argentiinalaisessa keittiössä. Andien lounaispuolella syödään hieman mausteisempaa ruokaa ja tavallisiin annoksiin kuuluvat locro, maissi- tai viljamuhennos lihan kanssa, tamalet, humitas eli makeat tamalet, ja empanadat. Patagoniassa naudan syödään naudan ohella paljon lammasta ja rannikolla merenantimia. Tavallista katuruokaa ovat pancho eli hotdog, sekä garrapiñadas eli paahdetut sokeroidut pähkinät. Jälkiruoaksi kannattaa maistaa paikallisia jäätelöitä, alfajores-täytekeksejä, ja dulce de lecheä.

Eurooppalaiset toivat nautakarjan perustaessaan siirtokuntia ja lihankulutus per asukas on yksi maailman suurimmista. Kasvissyöjillä ja vegaaneilla voi olla vaikeuksia löytää ruokavalioonsa sopivaa ruokaa ravintoloiden ruokalistoilta. Italialaiset toivat maahan vaikutteita omasta keittiöstään, kuten esimerkiksi pizzan, käsintehdyn pastan, pasta casera, ja jäätelön. Espanjalaisiakin vaikutteita näkyy argentiinalaisessa keittiössä mm. guisos ja pucheros muhennoksissa ja paellassa.

Argentiinalaiset nauttivat usein Etelä-Amerikalle perinteistä mate-juomaa perheen ja ystävien seurassa. Kahvia juodaan paljon, samoin mustaa teetä ja hedelmämehuja. Mendozassa, San Juanissa, Cafayatessa ja Patagoniassa tuotetaan hyviä viinejä. Muita suosittuja alkoholijuomia ovat Quilmes-olut ja vahva yrteistä valmistettu Fernet Branca.


Ilmasto ja Sää

Argentiina sijaitsee melkein kokonaan lauhkeassa ilmastovyöhykkeessä, mutta maan eri osissa on suuria eroja. Ilmasto on lauhkea ja kostea Itä- ja Keski-Argentiinan pampalla, viileä ja kuiva eteläosassa (Patagonia), trooppinen maan koillisosassa Gran Chacolla. Buenos Airesissa päivälämpötilat vaihtelevat kesä-heinäkuun aikana 14 asteesta tammikuun 29 asteeseen. Vuoristoalueilla on erittäin kuivaa ja jopa täysin aavikkoa.


Pankkiasiat

Argentiinassa on rahayksikkönä Argentiinan peso (ARS), joka käy maksuvälineenä vain Argentiinassa. Käteisellä maksaminen on yleensä korttimaksua edullisempaa. Peson vaihtokurssi on epävakaa ja vaihtokurssit voivat vaihdella reilustikin eri rahanvaihtopisteissä. Suosittelemme vaihtamaan käteiseuroja paikan päällä. Visa-kortti on Master Cardia toimivampi, vaikka Master Card myös paikoin toimii. Tarkista valuutan saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 10-15 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Taksikuskeille ja hotellin henkilökunnalle ei yleisesti jätetä tippiä, mutta loppusumma yleensä pyöristetään ylöspäin.


Yleiset ohjeet

Aikaero Suomeen
Argentiina Suomen talviaikana - 5h, kesäaikana -6h.
(GMT -3)

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi. Argentiinan suuntanumero +54.

Uskonto
Uskonnoista roomalaiskatolilaisuus on Argentiinassa, mutta kaikilla uskontosuunnilla, myös afrikkalaisperäisillä luonnonuskonnoilla on edustajansa.

Brasiliaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia, vaan voimassa oleva passi riittää. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.

Maastapoistumismaksu
Brasiliasta poistuttaessa maksua ei peritä. HUOM! Maksut saattavat muuttua paikallisten viranomaisten toimesta.


Turvallisuus

Opastetuilla matkoilla pysytellään turvallisilla alueilla. Etenkin suurissa kaupungeissa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleinen varovaisuus on matkan aikana suotavaa ja arvotavaroista kannattaa pitää erityisesti huolta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Vaadittavia rokotuksia ei varsinaisesti ole, mutta A- ja B-hepatiittirokotusta suositellaan. Zikavirus on ollut viime vuosina huolen aiheena Etelä-Amerikassa. Hyttysten levittämään zikavirukseen ei ole rokotetta, joten hyttysiltä suojautuminen on oleellista. 2017 vuoden alussa Brasiliassa esiintyi keltakuume-epidemiaa ja riski on yhä korkea monilla alueilla. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta. Lisätietoja THL:n matkailijan terveysoppaasta.

Pidä huoli että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositelemme sekä A- ja B-hepatiittirokotusta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Brasiliassa Rio de Janeirossa, Sao Paulossa ja Salvadorissa sähkövirta on 110/120 V, muilla alueilla 220 V. Suomalaiset sähkölaitteet vaativat adapterin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Pukeutuminen sään mukaan, ks. 'ilmasto'.


Ruoka ja Juoma

Brasilian ruokakulttuuri on ottanut vaikutteita Afrikasta, Amerikan alkuperäiskansoilta, Aasiasta (Japanista) sekä Euroopasta. Maan laajuuden vuoksi tyypilliset ruokalajit vaihtelevat alueittain, saatavilla olevien aineksien, alkuperäisväestöjen ja maahanmuuttajaryhmien mukaan. Alkuperäiskansojen tavallisiin ruoka-aineksiin kuuluvat cashew-pähkinät, maniokki, guarana, acai, kumaru ja tucupi. Eurooppalaiset toivat mukanaan viinin, lehtivihannekset ja maitotuotteet. Juurekset kuten maniokki, jamssi ja useat hedelmät kuten acai, cupuacu, mango, papaya, gauva, appelsiini, punapassio, ananas ja amrapuun hedelmä ovat suosittuja paikallisia ruoka-aineksia.

Perinteinen brasilialainen ruoka on feijoada, joka valmistetaan mustista pavuista, lihasta kuten possusta tai naudasta, erilaisista makkaroista, vihanneksista kuten kaalista, perunasta, porkkanasta, kurpitsasta. Joskus annoksen päälle lisätään banaania, joka paistuu muhennoksen lämmöstä. Tämä papu- ja lihamuhennos on upotettu ruskeaan liemeen, jonka maku on vahva, mutta ei mausteinen. Lisäkkeinä on tarjolla yleensä riisiä ja appelsiineja. Feijao com arroz on sama ateria, mutta ilman lihaa. Yksi tavallinen lisäke on caruru, okrasta, sipulista, katkaravuista ja pähkinöistä valmistettu tahna. Tarjolla voi myös olla moqueca capixabaa, joka koostuu kalasta, tomaatista, sipuleista, sekä linguiça, maustettu makkara. Juustosämpylät ovat tavallista sormiruokaa. Cuscuz branco on tapiokasta valmistettu suosittu jälkiruoka.

Brasilialaiset juovat paljon kahvia. Brasilialaisten suosittu alkoholi on cachaça, joka valmistetaan sokeriruo’osta, ja joka on pääainesosa caipirinha-cocktailissa. Suosittelemme juomaan pullotettua vettä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi myös juoda.


Ilmasto ja Sää

Riossa kuumin vuodenaika on joulu-huhtikuussa, jolloin päivän ylin lämpötila on n. 30°C ja päivän alin n. 20°C . Muina vuodenaikoina lämpötilat vaihtelevat 18-25°C välillä. Joulukuu on sateisin kuukausi. Sää Bahiassa on kesäinen ympäri vuoden ja Suomen talvikuukausina keskilämpötila on yli 30 °C. Manauksessa Pohjois-Brasiliassa vallitsee trooppinen ilmasto, jossa sää on kosteaa ja lämmintä. Lämpötila talvella on 32–35 °C. Iguassun putouksilla joulu-maaliskuu ovat sateisimmat kuukaudet, jolloin myös vesiputouksen vesimäärät ovat runsaimmillaan. Nämä kuukaudet ovat myös kuumimmat kuukaudet, lämpötilat vaihtelevat 20-35°C välillä, viileimpinä kuukausina kesä-heinäkuussa päivän alin n. 10°C ja päivän ylin n. 25°C.


Pankkiasiat

Brasilian valuutta on Real. Visa-kortti on Master Cardia toimivampi, vaikka Master Card myös paikoin toimii. Käteistä on hyvä pitää mukana.

Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Ravintoloissa 10% tippi on usein sisällytetty loppulaskuun, tämän lisäksi voi halutessaan jättää pienen ekstratipin hyvästä palvelusta. Baareissa tippiä ei aina sisällytetä laskuun, tällöin n. 10% tippi on suotavaa. Taksikuskeille ei yleisesti jätetä tippiä, mutta loppusumma yleensä pyöristetään ylöspäin. Kokopäivän kestävästä yksityisestä retkestä on suositeltava jättää oppaalle n. 10usd/hlö ja kuskille n. 5usd/hlö, ryhmäretkillä tipin määrä suhteutetaan ryhmäkokoon. Hotelleissa laukunkantajille voi jättää n. 1usd/laukku ja siivoojille 1-2usd/yö.


Yleiset ohjeet

Aikaero Suomeen
Monia aikavyöhykkeitä: Rio Branco GMT -5, Manaus GMT -4, Belem ja Salvador GMT -3, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Iguassu GMT -2.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi.

Valokuvaus
Etelä-Amerikan väestö on hyvin valokuvauksellista. Hyviin tapoihin kuitenkin kuuluu luvan pyytäminen kuvattavalta henkilöltä, ennen kuvan ottamista.Valokuvaamisesta saatetaan myös pyytää tippiä.

 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/11---The-Cellar
 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/16---Faena-Spa---Hammam
 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/22---Skyline-View-Room
 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/5---El-Mercado---Terraza
 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/CAT-EXT-VIEW-01
 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/CAT-POOL-02
 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/COP-EXT-21
 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/Rio-Brasilia
 • Valtiot/Argentiina/2020/Luksusmatka_-_Argentiina_ja_Brasilia/al_bar_tortoni