KAUKOMAIDEN KLASSIKKOVAELLUKSET – TOP5

Listasimme maailman tunnetuimpia ja suosituimpia vaellusmatkoja, jotka jokaisen kaukomaiden vuorilla liikkuvan tulisi kokea. Machu Picchu, Uhuru Peak tai Khumbun laakso eivät ole suotta vaeltajien unelmakohteita.

Vaeltaminen on loistava tapa matkustaa, tutustua kohteen maisemiin, elämään ja kulttuuriin. Vuoristot voivat olla karun kauniita haasteita tai värikkäitä elinympäristöjä. Jalkautumalla pääsee usein kosketuksiin ihmisten ja elämysten kanssa, jotka jäävät muilta kokematta.1: Mount Everest Base Camp - Nepal

Maailman korkein vuori, mystiset Tiibetin buddhalaiset luostarit, jakkikaravaanit, kiipeilyretkikunnat ja tietysti Sherpa-kansan kylät ja kulttuuri tekevät Everestin perusleirin vaelluksesta uskomattoman elämyksen. Vaelluksella bongaa yli 8000 metriä korkeista huipuista myös Lhotsen, Makalun sekä Cho Oyun.

Reilut pari viikkoa kestävä vaellus edellyttää pitkää reissua ja ohut ilmanala luo omat haasteensa, polun kulkiessa yli 5000 metrin korkeudessa, itse perusleiri on noin 5350 metrissä, mutta Everestin perusleirin vaellus ei silti ole fyysisesti erityisen raskas ja matkaan voi lähteä kohtuullisella peruskunnolla ilman erävaelluskokemusta.

Majoittumiset ja ruokailut sujuvat varsin viihtyisissä majataloissa, kantajat kuljettavat matkatavarat majatalojen välillä ja päiväetapit pysyvät lyhyinä, sillä korkeus säätelee etenemisnopeutta. Everestin maisemiin kannattaa siis suunnata rohkeasti, jos matka kiinnostaa niin kuntokin varmasti riittää.

2: Kilimanjaro - Tansania

Afrikan korkeimmasta vuoresta haaveilevan kannattaa pitää mielessä samat menestyksen avaimet kuin Himalajalla, aikaa tulee varata tarpeeksi ja panostaa hyvään palveluun vuorilla. Kilimanjaro on 5895 metrisenä korkea ja kylmä vuori, mutta polku on huippua edeltäviä rinteitä lukuun ottamatta melko helppokulkuinen ja pidemmillä reiteillä pääsee nauttimaan täysin siemauksin Kilimanjaron mielenkiintoisesta ympäristöstä ja upeista maisemista.

Kilimanjaroa voi pitää puhtaana vaellusmatkana vaikka tavoitteena on vuoren huippu, tässä tapauksessa tasaisen kraaterin reunan korkein kohta. Kilimanjarolla hyvä vaellus edellyttää telttamajoitusta, sillä vaellusmajoja on vain muutamia ja nekin lyhyillä reiteillä, joiden onnistumisprosentit ovat alhaiset.

Telttamajoitus ei silti tarkoita eräretkeilyä vaan vaellusryhmään kuuluvat kantajat, kokit, telttavessat, ruokailuteltat ja tietysti kaikki ruokailut välipaloineen. Kilimanjaron rinteillä ei juurikaan tapaa alueen eläimistöä mutta vuoren luonto on silti äärimmäisen kiehtova. Vaelluksen jälkeen on hyvä suunnata safarille ja nautiskella upeista majoituksista ja eläinlaumoista lähellä sijaitsevissa kansallispuistoissa.

3: Inkapolku - Peru

Machu Picchu on yksi maailman hienoimmista ja mystisimmistä nähtävyyksistä, jonka kokee parhaiten vaeltamalla Ikojen alkuperäistä polkua pitkin. Vaeltajat kulkevat matkalle upeiden maisemien läpi, kohtaavat pienempiä rauniokyliä ja temppeleitä sekä näkevät auringonnousun Inkojen mystiseen kadonneeseen kaupunkiin ennen bussilasteittain saapuvien turistien saapumista.

Inkapolku on tiivis muutaman päivän mittainen rupeama, joka kuljetaan majoittuen teltoissa, valmiissa leirintäpaikoissa, oppaat kertovat matkan aikana vastaan tulevista nähtävyyksistä. Täyden palvelun paketti kattaa majoitukset, ruokailut, kantajat ja luvat, jotka on hyvä varata ajoissa. Polulle otetaan vain tietty määrä vaeltajia päivittäin ja luvat myydään loppuun helposti puoli vuotta etukäteen.

“Kuolleen naisen sola”, Warniwanusqua ylitetään 4200 metrin korkeudessa, joka on vaelluksen korkein kohta. Ohut ilmanala tekee täälläkin noususta raskaan, mutta muuten Inkapolku sopii peruskuntoiselle vaeltajalle ja ohueen ilmanalaan ei tarvitse vaelluksella totutella samoin kuin yksinäisenä tasangolta nousevalla Kilimanjarolla tai Himalajan poluilla. Lähes 3500 metrin korkeudessa sijaitseva Cuzco toimii lähtöpaikkana ja sitä ympäröiviä kohteita voi kierrellä muutaman päivän rauhassa ennen vaellusta, totutellen ohueen ilmaan mukavissa puitteissa.

4: Mount Kinabalu - Borneo, Indonesia

4 095 metriä korkea Kinabalu ei ole yhtä tunnettu tai korkea kuin edellä mainittut, mutta kaikessa erikoisuudessaan se on Kaakkois-Aasian kiehtovimpia seikkailuja. Vaellus kestää kolme päivää ja kaksi yötä vietetään vaellusmajoissa, jotka tulee varata hyvissä ajoin sillä paikkoja on hyvin rajoitetusti. Vaeltajien määrää säädellään polulla tiukasti.

Kinabalu nousee uljaana ja terävänä kalliohuippuna Malesian puoleisessa Borneossa ja sen voi siksi yhdistää kätevästi alueen muihin aktiviteetteihin kuten viidakkovaelluksiin, orankien bongaamiseen, sukeltamiseen tai rantalomailuun.
Polku kulkee kiehtovasti useiden kasvillisuusvyöhykkeiden ja pilvisademetsien halki kohti kalliosia ja karuja ylärinteitä. 

Kinabalu sijaitsee lähes päiväntasaajalla, joten nousu onnistuu mihin vuodenaikaan tahansa.


5: Annapurna Circuit - Nepal

Annapurnan ympärivaellus on Everestin perusleirin rinnalla Nepalin ja koko Himalajan parhaita vaelluskokemuksia. Sekin vaatii aikaa, jota tulee varata reilut pari viikkoa. Korkein solan ylitys nousee yli 5200 metriin, mutta poikeuksena Everestin alueeseen vaellus alkaa vain feilun kilometrin korkeudesta ja kulee halki kasvillisuusvyöhykkeiden viljalysmaiden ja eri heimojen asuttamien kylien. Annapurna Circuitia voikin pitää monipuolisempana ja maisemien sekä kulttuurin puolesta rikkaampana kohteena.

Noustessa yli 3500 metrin korkeuteen vaihtuvat värikkään heimot Tiiibetin budhalaisiin ja viljelyskylät sokkeliosiin linnoituskyliin ja luostareihin. Manang, Pisang, Jarkoth, Kag Beni ja Marpha ovat huikeita kyliä joiden mystiset sokkelot ja luostarit hakevat vertaansa maailmassa. Ja loppuuhan vaellus maailman syvimpään laaksoon Annapurnan ja Dhaulagirin yli 8000 metriä korkeiden vuorten välissä.

Pääosa jatkaa Jomsomista alas lentäen tai jeepeillä, kyyti voi olla kuoppaista molemmilla, mutta harva vaeltaa enää loppusouutta, joka onkin raskas polun noustessa ja laskiessa jyrkkien poikittaisten laaksojen läpi ilman lämmetessä. Palvelut Annapurnan alueella ovat yhtälailla toimivia ja olosuhteisiin nähden tasokkaita, kuten Everestin alueella.
LUE LISÄÄ MAAILMAN PARHAISTA MATKAKOHTEISTA


Kattava valikoima vaellus- ja vuorimatkoja

Tutustu laajaan valikoimaamme vaelluksia ja vuorten huipulle nousuja eri puolilla maailmaa.  Suomalaisen matkanjohtajan ja korkeatasoisten palveluiden parissa vuorilla liikkuminen on turvallista ja saat matkasta kaiken irti.

Opastetut vaellus- ja vuorimatkatNäin valitset ensimmäisen kiipeilykohteen

Teimme listan asioista joita ottaa huomioon kun suunnitelmissa on vuoren valloitus. Matkan vaativuus, varusteet ja ajankohdat vaihtelevat ja vaikka huipun saavuttaminen on aina yhtä upeaa, kannattaa ensimmäinen kohde valita huolella ja lähteä rohkeasti matkaan.

LUE ARTIKKELI