Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Meksiko

Luksusmatka – Kuuba ja Meksiko tyylikkäästi: Havanna, Merida sekä Riviera Maya

Kuuba | Meksiko  
Havanna | Merida | Riviera Maya

Alkaen 6 880 €


Karibianmeren ja Atlantin valtameren yhtymäkohdassa sijaitseva Kuuba herättää monenlaisia mielikuvia esimerkiksi vahvan poliittisen historiansa, maailmankuulun musiikkikulttuurinsa sekä kauniiden maisemiensa vuoksi. Kuuban pääkaupunkia Havannaa voisi kutsua maailman kauneimmaksi ränsistyneeksi kaupungiksi; auringossa hehkuvat rakennusten pastellisävyt sekä paikallisten pukeutumisessaan käyttämän kirkas värimaailma ovat vangitsevan kuvauksellisia.

Meksiko puolestaan on nähnyt useita, toinen toistaan suurempia kulttuureita ja sivilisaatioita kuten mayat, asteekit, tolteekit. Muinaiset tavat ja perinteet elävät ja voivat hyvin nykypäivänkin ja perinteet näkyvät kulttuurissakin. Meksikolainen kuvataide on tunnettua räiskyvästä ja rohkeasta värienkäytöstä. Musiikki näyttelee suurta roolia niin jokapäiväisessä elämässä kuin kuukausittain pyhimysten kunniaksi vietettävissä kyläjuhlissa

Esitetty matkapaketti on esimerkki; kaikki toivotut muutokset matkaohjelmaan on mahdollista järjestää.

HUOM. Korkeasesonki vaikuttaa palveluiden saatavuuteen sekä hintaan. Esitetyt hintatiedot ovat alkaen-hintoja, emmekä kyseistä hintatasoa pysty korkeimpien sesonkikuukausien aikana tarjoamaan.

Matkan kesto
16 päivää, perillä 14 yötä
Matkan hinta
alkaen 6 880 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Miia Vilppula
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot Helsinki – Havanna
Päivät 1–5 | Havanna
Päivä 6 | Havanna – Merida
Päivä 7 | Uxmal
Päivä 8 | Celestun
Päivä 9 | Merida – Izamal – Chichen Itza
Päivä 10 | Chichen Itza, Riviera Maya
Päivät 11–14 | Riviera Maya
Päivät 15–16 | Lennot Cancun – Helsinki

Lennot
Helsinki – Pariisi 09.25-11.30
Pariisi – Havanna 14.10-19.35
Cancun – Pariisi 19.30-12.10
Pariisi – Helsinki 15.10.-19.00
Kaukolennot Air France
Myös muut lentoyhtiöt ja -reititykset sekä liittymälennot ovat mahdollisia järjestää. Kysythän lisätietoja toimistoltamme.
Hintaan sisältyy
- Lennot economy-luokassa
- Mainitut majoitukset tai vastaavat kahden hengen huoneessa, mainituin aterioin
- Mainitut kuljetukset ja retket.
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Viisumit (kts. Huomioitavaa)
- Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
- Matkavakuutus
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Lennot HelsinkiHavanna

Päivät 1–5 | Havanna
Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana | A
Lennot Helsingistä Havannaan. Lentokentällä on hyvä varautua ruuhkaan maahantulotarkastuksessa sekä matkatavaroita noudettaessa.Lentokentällä yhteistyökumppanimme edustaja on vastassa saapumisaulassa, kuljetus majoitukselle.

Seuraavana päivänä Havannan vanhankaupungin opastettu kävelykierros. Muutoin omaa aikaa Havannassa. ja lisämaksusta mahdollisuus osallistua esimerkiksi amerikanrauta-ajelulle tai harjoitella tanssiaskelia salsaopettajan johdolla.

Päivä 6 | Havanna – Merida
Boutique Rosa y Xocolate
(Deluxe Room) | A
Päivälento Meridaan Havannasta. Meridaan saapuessa kuljetus hotellille seuraavaksi 3 yöksi. Iltapäivä vapaata aikaa tutustua Meridan kaupunkiin.

Päivä 7 | Uxmal
Boutique Rosa y Xocolate (Deluxe Room) | A
Päiväretki Uxmaliin:
You will be picked up in the hotel lobby for a private tour of delightful archaeological site of Uxmal. Uxmal means “‘built three times” in the Mayan language, and though its name is a mystery, its beauty is not. As a UNESCO World Heritage Site, it is one of the best restored and maintained ruins in the Yucatan, and certainly one of the most magnificent. Enjoy lunch in a local restaurant (not included) and try some traditional Yucatecan famous dishes such as Cochinita Pibil. This afternoon back in Merida City you will enjoy a free time to relax and prepare for your privately guided Historic Center tour to admire the colonial architecture, churches, and monuments of this thriving Yucatan city.

Päivä 8 | Celestun
Boutique Rosa y Xocolate (Deluxe Room) | A
Päiväretki Celestunin laguunille sekä Meridan kaupunkikierros:
Home to 2,000 or more pink flamingos, Celestún is a great place for nature lovers. Taking a boat ride down this salt-water lagoon, you will see the great variety of flora and fauna that naturally thrive there and have a chance to swim in the fresh waters.
Discover the historical center of the city Mérida, the capital of the state of Yucatán. You will learn about Merida’s history and contemporary importance, as you explore the Zócalo, the cathedral and the Monument of the Homeland, before heading down El Paseo de Montejo, with its grand, colonial buildings.

Päivä 9 | Merida – Izamal – Chichen Itza
The Lodge Chichen Itza (Royal Mayan Bungalow) | A
Kuljetus Izamalin luostarin kautta Chichen Itzan raunioille, jossa yhden yön majoitus. Seuraavana aamuna raunioihin päästään siis tutustumaan ennen kuin suuret kävijämäärät risteilyaluksilta saapuvat sinne noin klo 11 aikaan.

Päivä 10 | Chichen Itza, Riviera Maya
Fairmont Mayakoba (Deluxe Casita Room) | A
Tutustumista Chichen Itzaan, minkä jälkeen kuljetus RIviera Mayalle rentoutumaan:
Visit Mexico’s most well known archeological site, Chichen Itzá on this half-day experience. As you traverse the site, visiting the Temple of the Warriors, the ball court and the sacred cenote (sinkhole), you will learn all about Maya cosmology, religion and the dualism of life and death from your expert guide. Visiting the ‘Castillo’ or Pyramid of Kukulkan, you will discover the ingenious architecture that results in a figure of a snake descending and ascending its steps during the equinox, making it one of the New Seven Wonders of the World.

Päivät 11–14 | Riviera Maya
Fairmont Mayakoba (Deluxe Casita Room) | A
Vapaata aikaa rentoutumiseen.

Päivät 15–16 | Cancun – Helsinki
Kuljetus lentokentälle ja lennot Helsinkiin.

 

Kohde-esittelyt

 

Kuuba
Pinta-ala
110 860 km²

Asukasluku
11 059 062

Pääkaupunki
Havanna

Kieli
espanja

Päätuotteet
sokeri, mineraalit, tupakka, maataloustuotteet, matkailu

Hallitusmuoto
kommunistinen tasavalta

Kuuba on Karibian suurin saari, lähes yhtä pitkä kuin Suomi kyljelleen kallistettuna. Pääsaaren lisäksi Kuuban valtioon kuuluu joukko pienempiä saaria. Kolumbus joukkoineen saapui vuonna 1492 Kuubaan, ja maa oli espanjalaisten siirtomaana aivan 1800-luvun lopulle.

Vuoden 1959 alussa alkoi lähes 60 vuotta kestänyt Castrojen johtajuus. Fidel Castro hallitsi maata vuodet 1959–2008 ja sen jälkeen seuraavat kymmenen vuotta Fidelin veli Raúl Castro. 19.4.2018 Kuubaan nimitettiin uusi presidentti, 57-vuotias Miguel Diaz-Canel. Hän on koulutukseltaan sähköinsinööri ja on poliittisella urallaan toiminut mm. vuodet 2009–2012 opetusministerinä ja vuodesta 2013 varapresidenttinä. Uusi presidentti jatkaa Castrojen viitoittamalla tiellä.

Noin puolet kuubalaisista ilmoittaa olevansa uskonnoltaan roomalaiskatolisia. Atlantin yli orjalaivoissa kulkeneet afrikkalaiset uskonnolliset perinteet ovat sopeutuneet espanjalaisten mukanaan tuomaan katolisuuteen. Kuubassa Länsi-Afrikasta kotoisin olevien joruba-heimon uskonnon maailmaa sanotaan santeriaksi. Uskonnonharjoitus on käytännöllistä; ihmisillä on kotonaan alttareita ja jumalille kelpaavat rommi, sikarit, hunaja, hedelmät ja makeiset. Maan pohjoisrannikkoa huuhtovat Atlantin aallot ja etelän rantoja taas Karibianmeren laineet. Kuubalaiset puhuvat äidinkielenään espanjaa, mutta matkaaja pärjää englannilla.

Kuuban ränsistynyt olemus ja rento elämänrytmi lumoavat matkailijan heti Havannaan saavuttaessa. Salsan rytmit, vanhat amerikanraudat ja kauniisti ränsistyneet koloniaaliset kaupunkien keskustat tekevät Kuubasta ainutlaatuisen matkakohteen. Juuri nyt Kuuba on suurten muutosten kynnyksellä. Suosittelemme lähtemään mukaamme tutustumaan tähän mielenkiintoiseen maahan ennen kuin se menettää vanhan charminsa – tunnemme maan kuin omat taskumme ja matkatoimistona meillä on Suomen monipuolisin Kuuban matkojen tarjonta.


Havanna

Yli kahden miljoonan asukkaan Havanna on monien mielestä maailman kaunein ränsistynyt kaupunki. Kaupungin sydän ja vanhin osa La Habana Vieja, Vanhakaupunki, perustettiin jo 500 vuotta sitten Havannanlahden rannalle. La Habana Vieja ei kuitenkaan suinkaan ole ulkoilmamuseo vaan eläväinen kaupunginosa, jossa vanhojen, kauniiden, osittain ränsistyneiden rakennusten välissä kapeat kadut ovat täynnä elämää. Toisaalta entiseen loistoonsa kunnostetut aukiot ja niitä ympäröivät palatsit ja katedraalit ovat upeita esimerkkejä siirtomaa-ajan loisteliaasta arkkitehtuurista ja menneestä vauraudesta. Aamupäivästä iltaan asti ravintoloista ja kahviloista kuuluu elävää musiikkia, joka houkuttelee ruokailemaan, nauttimaan mojiton tai vaikka kupin vahvaa kuubalaista kahvia. Tämä noin kuuden neliökilometrin kokoinen alue on Unescon maailmanperintökohde. Vanhakaupunki rajoittuu lännessä kauniiseen bulevardiin Pradoon eli Paseo José Martiin. Pradon marmoripenkeillä istuskellessa voi seurata paikallisten koululaisten liikuntatuntia tai kuvitella millaista paikalla oli 1800-luvun alkuvuosikymmeninä, jolloin paikalliset aristokraatit tulivat sinne näyttäytymään.

Pradon länsipuolella on eläväinen kaupunginosa Centro Habana, jonka väriläiskä Callejón de Hamel on ehdottomasti parhaimmillaan sunnuntai-iltapäivisin, jolloin sekä matkailijat että paikalliset kokoontuvat sinne iloiseen ja värikkääseen rumbamatineaan. Havannassa ei voi jättää väliin valokuvaushetkeä Vallankumousaukiolla, Plaza de la Revoluciónilla. Se sijaitsee Vedadossa, samoin kuin kaunis Cristobal Colón -hautausmaa, legendaarinen Hotel Nacional, vilkas calle 23 eli La Rampa ja useat yökerhot, joissa musiikki ja tanssi jatkuu aamun tunneille asti. Vedadosta voi jatkaa edelleen länteen, Miramariin, joka aikoinaan rakennettiin vauraaksi hienostokaupunginosaksi upeine huviloineen. Miramarissa on kuuluisa jo vuonna 1939 avattu Tropicana Cabaret, jonka upea iltashow on ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen. Havannassa ei pidä myöskään unohtaa kävelyä rantakatu Maleconilla eikä kiertoajelua 50-luvun amerikanraudalla. Arkkitehtuuria, musiikkia ja tanssia, vanhoja autoja, museoita ja linnoituksia, sikareita, vallankumousromantiikkaa, Havannasta löytyy jokaiselle jotakin ja moni matkailija palaa kaupunkiin yhä uudelleen ja uudelleen.

HOTELLIT

Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana (paikallinen luokitus 5)

Gran Hotel Manzana Kempinski lukeutuu Havannan hotellien ehdottomaan parhaimmistoon. Hotelli sijaitsee vanhankaupungin laidalla lähellä El Capitolio -rakennusta ja kuuluisaa Gran Teatroa, vanhankaupungin kiehtovien korttelien ollessa kävelyetäisyydellä. Kempinski-hotellissa on useampi ravintola ja baari sekä spa- ja concierge-palvelut. Lisäksi hotellissa on kuntosali ja kattoterassilla uima-allas.

MeksikoPinta-ala
1 972 550 km2

Asukasluku:
128 649 565

Pääkaupunki
Mexico City

Väestö
60% mestitsejä ja 30% alkuperäisasukkaita

Kieli
espanja ja 54 eri alkuperäiskieltä

Uskonto
roomalaiskatolisia (90%) ja ortodokseja

Päätuotteet
maissi, tupakka, kemikaalit, rauta, teräs, petroli, tekstiiliteollisuus, matkailu

Hallitusmuoto
liittotasavalta

Maa on nähnyt useita, toinen toistaan suurempia kulttuureita ja sivilisaatioita mm. mayat, asteekit, tolteekit. Maassa elää edelleenkin noin 50 alkuperäiskansaa, joilla kaikilla on eri kieli sekä elävät perinteet. Vaikka alkuperäiskansoja on vieläkin lukuisia, valtaosa väestöstä on mestitsejä, jotka polveutuvat alkuperäiskansojen ja eurooppalaisten sekä afrikkalaisten orjien jälkeläisistä.

Maassa on noin 120 miljoonaa asukasta ja jo pelkästään maan pääkaupungissa, Mexico Cityssä, elää yli 21 miljoonaa ihmistä. Kaupungin laitamien hökkelikylät kasvavat edelleen kovaa vauhtia, sillä maaltamuuttajia tulee arviolta jopa tuhat päivässä. Muinaiset tavat ja perinteet elävät ja voivat hyvin nykypäivänkin ja perinteet näkyvät kulttuurissakin. Meksikolainen kuvataide on tunnettua räiskyvästä ja rohkeasta värienkäytöstä. Musiikki näyttelee suurta roolia niin jokapäiväisessä elämässä kuin kuukausittain pyhimysten kunniaksi vietettävissä kyläjuhlissa.


Meksikossa on maantieteellisesti ja kulttuurillisesti toisistaan hyvin paljon poikkeavia alueita. Se on äärimmäisyyksien maa, josta löydät laajoja aavikoita, lumihuippuisia tulivuoria, siellä voit vaellella trooppisilla hiekkarannoilla tai muinaisilla rauniolla. Se on samanaikaisesti ultramoderneja metropoleja ja kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen vuosisatojen taakse. Maasta löytyy useita erilaisia toisistaan poikkeavia kulttuureita ja historiaa. Meksikon pinta-ala on n. 2 miljoonaa neliökilometriä. Tyynenmeren puolen Tijuanasta matkaa Cancuniin Karibianmerelle on 3500 km.


Merida

Mérida on Yucatánin osavaltion pääkaupunki. Kaupungissa asuu hieman yli 700 000 ihmistä. Kaupunki on perustettu 1542 Francisco de Montejon toimesta mayakaupungin paikalle. Kaupunki on tärkeä rautatieristeys ja kauppakeskus. Kaupunki on myös merkittävä matkailukohde, koska sen lähistöllä sijaitsee raunioituneita mayakaupunkeja, kuten Chichén-Itzá.

HOTELLIT

Boutique Rosa y Xocolate
Hotelli sijaitsee Meridan kaupungissa, keskeillä paikalla, monien nähtävyyksien lähellä. Uniikki boutique-hotelli sijaitsee viehättävässä vaalenpunaisessa rakennuksessa ja kutsuu asukkaansa rentoutumaan. Hotellista löytyy 17 huonetta, jotka ovat kaikki tasokkaasti varusteltu. Rosa y Xocolaten palveluihin kuuluvat spa sekä oma ravintola että baari. Aktiivisemmille vierailijoille on tarjolla 24h kuntosali.

Riviera Maya

Meksikon Riviera Maya on suosittu matkailukohde, jonne ihmiset tulevat nauttimaan Karibian merestä, kauniista rannoista ja auringosta. Alueeseen kuuluvat esimerkiksi Playa del Carmen ja Tulum. Sää sekä merivesi pysyttelevät lämpiminä ympäri vuoden, sadekauden ajoittuessa touko-lokakuun välille. Riviera Mayan rannikkoa pitkin kulkee maailman toiseksi suurin koralliriutta, joten kohde on suosittu snorklaajien ja sukeltajien keskuudessa.

HOTELLIT

Fairmont Mayakoba

Fairmont Mayakoban resortti sijaitsee lähellä Playa del Carmenin kaupunkia ja sen yksityinen alue koostuu vehreästä luonnosta sekä omasta rannasta kristallinkirkkaine vesineen. Hotelli tarjoaa laajan valikoiman erilaisia aktiviteettaja, unohtamatta spa- sekä ravintolapalveluita. Hotellista löytyy 401 huonetta, joista 34 on erilaisia sviittejä.

Kuubaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Kuubaan vaaditaan vapaa-ajan matkustajilta turistikortti, jonka saa Aventuran kautta hintaan 55 €/hlö. Passin tulee olla voimassa vähintään 6kk matkan jälkeen.

Turistikortin tarkistusosa tulee säilyttää huolellisesti lentolippujen ja passin kanssa koko matkan ajan.

Kuubaan saavuttaessa saatetaan todistusta voimassaolevasta matkavakuutustodistuksesta kysyä. Pyydettäessä tämä tulee voida esittää. Vakuutustodistuksessa tulee näkyä vakuutetun nimi sekä vakuutuksen voimassaoloaika.


Turvallisuus

Kuuba on suhteellisen turvallinen matkailumaa muuhun latinalaiseen Amerikkaan verrattuna. Yleistä varovaisuutta kannattaa toki noudattaa koko matkan ajan. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset ja terveys
Tarkistathan kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden voimassaolon. Lisäksi harkinnanvaraisesti suositellaan hepatiitti A- ja B -rokotteita sekä kolera- ja lavantautirokotteita. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Hyttyskarkotetta kannattaa varata mukaan matkaan.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Kuubassa sähkö on yleisesti 110 V ja lisäksi tarvitset amerikkalaismallisen adapterin. Joissakin hotelleissa on tarjolla 220 V-jännite. Sähkökatkot Kuubassa ovat tavallisia, joten taskulamppu kannattaa varata mukaan matkaan.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Kuuba on subtrooppinen maa. Kevyt vaatetus unohtamatta pitkähihaista ja -lahkeista vaatetta viileisiin iltoihin. Ajoittaisiin sateisiin kannattaa myös varautua.


Ruoka ja Juoma

Karibianmeren saarivaltioissa ruokavalio perustuu pitkälti merenantimiin. Eri kulttuurit antavat ruokakulttuurille myös omat piirteensä. Karibialaisen keittiön perinneherkkuja rikastuttavat maut maailmalta: Afrikasta, Kiinasta, Intiasta sekä Euroopasta. Perinteinen karibialainen perinneruoka on runsasta kotiruokaa, joka ei ole niin vahvasti maustettua. Kaikilla Karibian saarilla on omat erikoisuutensa, jotka pohjautuvat alkuperäisväestön, valloittajien sekä myöhemmin turistien mukanaan tuomiin ruokiin. Trooppisia hedelmiä on tarjolla ja niitä yhdistetään karibialaiseen ruokaan tai tarjotaan sellaisenaan mm. jälkiruokina. Monissa Karibian maissa syödään paljon riisiä, papuja sekä ruokabanaania. Karibialaiset, eritoten kuubalaiset, ovat tunnettuja rommin valmistajina. Saarilla on hyvä huomioida, että ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa raaka- aineet ovat tuoreita eikä kylmäketju ole katkennut.

Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Jääpalojenkin käyttämistä juomissa on hyvä varoa. Suurissa hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa jääpalat tehdään kuitenkin puhdistetusta vedestä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia kannattaa välttää.On kuitenkin mahdollista, että erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, joten omaa harkintaa tulee käyttää.


Ilmasto ja Sää

Ilmasto
Kuuban talvi ja samalla kuivin kausi on marraskuusta huhtikuuhun. Tällöin päivälämpötila on keskimäärin 25 astetta. Kosteampi ja lämpimämpi kausi sijoittuu toukokuusta lokakuuhun, jolloin päivälämpötilat ovat hieman korkeammat. Eniten sataa syys-lokakuussa, usein sadekuurot ovat vain lyhytaikaisia. Vuoden muinakin aikoina nämä ns. trooppiset sadekuurot ovat mahdollisia. Meriveden lämpötila on ympäri vuoden 24–28 astetta.

Matkustussesongit
Korkeasesonki Kuubassa ajoittuu lokakuusta huhtikuulle, huippusesongin sijoittuessa joulun ja vuodenvaihteen ajalle. Kevätkausi touko-kesäkuussa on säiden puolesta oikein hyvää matkustusaikaa, ja monet majoitukset tarjoavat kyseisellä ajankohdalla edullisemman sesongin hintoja. Hurrikaanikausi ulottuu virallisesti loppukesästä alkusyksyyn, suunnilleen heinäkuusta lokakuuhun. Myrskyjen todennäköisyys on suurin elo-lokakuussa. Elokuu on Keski- ja Etelä-Euroopan lomakauden vuoksi kuitenkin monin paikoin hinnoiltaan korkeampaa sesonkia.


Pankkiasiat

Valuutta

Kuuban oma rahayksikkö on CUP. Kuuban valuuttaa ei voi vaihtaa Kuuban ulkopuolella. Suosittelemme varaamaan mukaan käteistä (euroja) koko matkan ajaksi sekä luottokortti.

Käteinen on Kuubassa toimivin maksutapa, sillä esimerkiksi suurimmassa osassa ravintoloita ja pieniä kauppoja ei luottokortilla maksaminen ole mahdollista. Useassa paikassa on mahdollista maksaa euroilla, jolloin saat vaihtorahana takaisin pesoja. Euroilla maksaessa saat yleensä paljon paremman vaihtokurssin (epävirallinen vaihtokurssi) kuin jos vaihtaisit rahaa pankissa virallisen vaihtokurssin mukaan ja maksaisit pesoilla.

Valtion omistamissa hotelleissa, ravintoloissa ja baareissa toisinaan käyvät ainoastaan luottokortit. Tarvittaessa euroja voi vaihtaa pesoiksi rahanvaihtopisteissä (casas de cambio), pankeissa ja hotelleissa. Lentokentän vaihtopisteissä saapuessa ei kannata ainakaan suurta määrää rahaa vaihtaa.

Jäljelle jääneet pesot maasta poistuttaessa on hyvä vaihtaa pois viimeistään Havannan lentokentällä ennen passintarkastukseen siirtymistä. Passintarkastuksen jälkeen ei enää ole rahanvaihtopistettä. Lentokentän rahanvaihtopisteessä ei aina ole saatavana kaikkia valuuttoja, joskus esim. eurot saattavat olla lopussa. Tässä tapauksessa pesot voi harkintansa mukaan vaihtaa muuhun valuuttaan.

Turvatarkastuksen jälkeen kansainvälisellä puolella myös peso käy maksuvälineenä kahvilassa ja pesoilla voi tehdä pieniä tuliaisostoksia, mutta Tax free -myymälässä pesot eivät käy maksuvälineenä.

Havannassa ja isoimmissa kaupungeissa sekä turistikohteissa on pankkeja ja pankkiautomaatteja, jotka hyväksyvät eurooppalaiset Visa ja Visa Debit-Credit -kortit. MasterCard -kortti ei aina toimi automaateissa, mutta pankeista (Banco Metropolitano) rahaa saa yleensä nostettua myös MasterCardilla. Pankkiautomaateista voi nostaa paikallista -valuuttaa. Nostokomissio on suurempi kuin normaalisti ulkomailla. Myös luottokorteilla maksettaessa peritään usein ylimääräinen komissio.

HUOM! Amerikkalaiset tai Yhdysvalloissa myönnetyt luottokortit ja matkashekit eivät kelpaa Kuubassa.

Tipit
Pienikin tippi on aina tervetullut todella pienen palkkatason Kuubassa. Tippiä kannattaa jättää hyvästä palvelusta esimerkiksi tarjoilijoille ja hotellien henkilökunnalle. Paikallisoppaalle suosittelemme jättämään tippiä paikallisvaluutassa tai euroissa 2–3 eur/päivä ja kuljettajalle 2–3 eur/päivä.


Yleiset ohjeet

Vinkkejä pakkaamiseen ja matkaan valmistautumiseen

 • Kuubaan lennettäessä koneessa jaetaan tullikaavake, jonka jokainen matkustaja täyttää henkilökohtaisesti. Täytetty lomake luovutetaan kentällä tulliviranomaiselle saapumisalueelta poistuttaessa.
 • Havannaan saavuttaessa kentällä on hyvä varautua ruuhkaan maahantulotarkastuksessa sekä matkatavaroita noudettaessa. On myös hyvä huomioida, että Havannan lentokentän henkilökunta monesti nostaa lennolta saapuneita matkatavaroita pois hihnalta. Hihnan ympäristö kannattaa siis silmäillä läpi matkatavaroita lennon jälkeen noudettaessa.
 • Päivittäistavaroiden saanti Kuubassa on edelleen melko rajoitettua. On siis hyvä varautua siihen, ettei esimerkiksi henkilökohtaisia hygieniatarvikkeita tai lääkkeitä välttämättä saa tarvittaessa hankittua paikan päältä.
 • Matkatavaroiden viivästyminen lentomatkalla on verrattain harvinaista, muttei tavatonta. Välttämättömimmät varusteet sekä esimerkiksi yksi ylimääräinen vaatekerta kannattaa pakata käsimatkatavaroihin. Kannattaa myös varmistaa, että tärkeät matkustusasiakirjat sekä matkavakuutuksen tiedot ovat pakattuina käsimatkatavaroissa.
 • Pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet suojaavat tehokkaasti auringolta sekä hyttysiltä. Aurinkovoide sekä hyttyskarkote on hyvä muistaa.
 • Reseptilääkkeistä on hyvä olla resepti mukana matkassa. Lääkkeet kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin.
 • Osa kotimajoituksista (Casa particular) sijaitsee rakennuksissa, joissa ei ole hissejä. Ilmoitathan mahdollisista liikuntarajoitteista Aventuralle, jotta voimme suositella kotimajoitusta, jonne pääsy on mahdollisimman esteetön. Vanhoissa rakennuksissa portaikot ovat hyvin vaihtelevia, ja ne voivat olla ahtaita. Ahtaat portaikot on hyvä huomioida matkalle pakatessa. Suosittelemme välttämään suurikokoisia, kovia matkalaukkuja ja pakkaamaan tavarat helposti kannettavaan joustavaan laukkuun.

Matkapalveluiden taso

Kuuba on edelleen kehitysmaa, ja paikallinen mentaliteetti sekä hotellien valtio-omisteisuus vaikuttaa myös matkailupalveluihin. Viime hetken muutokset sekä palvelutason epätasaisuus ei ole tavatonta. Mikäli epäkohtia ilmenee, on niistä hyvä olla yhteydessä paikalliseen yhteistyökumppaniimme / paikallisoppaaseen / Aventuran toimistolle. Näin asioihin pystytään vaikuttamaan ja mahdolliset ongelmat korjaamaan jo matkan aikana.

Kohteessa saattaa esiintyä kärsivällisyyttä vaativia tilanteita. Mukaan matkaan kannattaa siis varata avoin mieli sekä iloinen asenne!

Lämmin vesi ja vedenpaine hotelleissa, sähkökatkot
Vedenpaine hotelleissa vaihtelee, samoin lämpimän veden saanti. Ongelmaa on yleensä etenkin pienemmissä hotelleissa. Esimerkiksi hiustenhoitoaineena kannattaa suosia suihketta, jota ei tarvitse huuhtoa pois.

Sähkökatkot Kuubassa ovat tavallisia, joten taskulamppu on hyvä varata matkalle mukaan.

Kuubassa majoitusten ilmastointilaitteiden toiminta ei läheskään aina ole ongelmatonta, vaan häiriöitä saattaa esiintyä ja huoneilma voi olla liian lämmin tai liian viileä. Laitteiden toimintahäiriöistä tai mahdollisista muista vioista kannattaa aina ilmoittaa majoituspaikan henkilökunnalle, matkanjohtajalle tai yhteistyökumppanillemme, jotta asiaan voidaan paikan päällä puuttua.

Aikaero
Kuuban aikaero Suomeen on –7 tuntia.

Matkapuhelimet
Kuuban suuntanumero on +53.
Tarkista liittymäsi toimivuus matkapuhelinoperaattoriltasi.

Meksikoon matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Nopeuttaaksesi maahansaapumisprosessia, täytä valmiiksi lomake
https:/­/­www.mexicotouristcard.com/­
Printtaa täytetty lomake mukaasi, äläkä revi sitä valmiiksi. Ensimmäinen puoli kerätään sinulta saapuessasi ja toisen luovutat viranomaisille maasta poistuessasi.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta.Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkö on 110 V ja lisäksi tarvitset amerikkalaismallisen adapterin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Ilmasto on etenkin rannikoilla kuuma ja kostea, kevyt vaatetus ja auringolta suojatuminen on tärkeää. Korkeimmilla alueilla illat voivat olla viileitä.
Varaudu siis myös viileyteen ja sateen mahdollisuuteen.


Ruoka ja Juoma

Meksikolainen keittiö on maailmallakin niittänyt mainetta yhtenä maailman parhaimpana keittiönä. Perusruoka-aineina käytetään maissia, papuja, riisiä, sipulia ja tomaattia. Meksikolaisessa keittiössä yhdistyvät espanjalaistan ja asteekkien ruokakulttuurit. Myös Portugalin, Itävallan ja Ranskan keittiöiden vaikutus ulottuu meksikolaiseen keittiöön. Tunnusomaisia piirteitä meksikolaiselle keittiölle on chilipippurien, tortillojen sekä mustapapujen käyttö. Tortillat ovat maissista valmistettuja lettuja, joista tehdään myös tacoja ja enchiladoja. Mausteita käytetään runsaasti ja ruoan tulisuus on meksikolaisen ruoan perusta. Espanjalaiset toivat Meksikoon raaka- aineista mm. sipulin, valkosipulin, kanelin, sianlihan sekä riisin. Keskiamerikkalaiset raaka- aineet kuten bataatti, avokado, kaakao, kurpitsa, maissi, maapähkinä, tomaatti ja vanilja ovat myös käytettyjä. Erityispiirteenä hyönteisten syöminen on Meksikossa melko suosittua ja eri hyönteislajeja syödään enemmän kuin millään toisella seudulla maailmassa. Meksikon lipun värit; vihreä, punainen ja valkoinen muodostavat aterian perustan. Punaista on tomaattisalsassa (salsa verde, salsa picante), vihreää avokadokastikkeessa sekä valkoista maissiletuissa. Tyypillisiä meksikolaisia jälkiruokia ovat hedelmät sekä erilaiset hyytelöt. Tunnetuimpia meksikolaisia alkoholijuomia ovat tequila ja mezcal.

Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa suurimmassa osassa maata. Veden ja juomien on hyvä olla teollisesti pullotettua. Uudelleen lämmitettyjä ruokia kannattaa välttää. On mahdollista, että erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, joten omaa harkintaa tulee käyttää.


Ilmasto ja Sää

Meksikossa vallitsee trooppinen ja lämmin ilmasto. Etelässä, Tyynenmeren rannikoilla sekä Jukatanin niemimaalla trooppisuus ilmenee kosteana ja kuumana. Pohjoisessa ilmasto on huomattavasti kuivempi vuorten huippujen ollessa useasti lumenpeitossa. Kuumimmat ja samalla sateisimmat kuukaudet sijoittuvat kesäkuusta lokakuuhun. Vuorilla on viileämpää ja kosteampaa. Lämpötila on rannikoilla ympäri vuoden 15-30 asteen paikkeilla. Huomioithan että Meksikon vuoristossa ja Mexico Cityssä talvilämpötilat öisin voivat laskea jopa 5 asteeseen, päivälämpötilojen vaihdellessa 20-25 asteeseen.


Pankkiasiat

Meksikon valuutta on Meksikon peso (MXN).1 € = noin 20 MXN.

Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Monet palvelualoilla työskentelevät saavat kehnoa palkkaa, joten he odottavat tippejä. Ravintoloissa on hyvä tipata 10-15 %, ellei palvelumaksu kuulu laskun hintaan. Hotelleissa tipataan siivoajille 50-100 pesoa/yö ja laukunkantajille 10-20 pesoa/laukku. Kuljettajat arvostavat 100-200 peson tippiä/päivä. Paikallisoppaille ja veneiden kapteeneille tipataan usein 300-700 pesoa/retki.


Yleiset ohjeet

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Meksikon suuntanumero on +52.

Aikaero
Meksikossa on käytössä neljä aikavyöhykettä, Aikaero Meksikoon on talvella -7/-10 tuntia ja kesällä -7/-9 tuntia.

 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/34247161
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/34247359
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/34247386
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/34247400
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/Fairmont-Mayakoba-Riviera-Maya-Meksiko
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/Fairmont-Mayakoba-Riviera-Maya-Meksiko2
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/Havanna-rytmi
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/Havanna-sikari-ja-rommi
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/Havanna-vanha-kaupunki
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/Iberostar-Parque-Central-Havanna
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/Taksi4-Havanna-r
 • Valtiot/Kuuba/2020/Luksusmatka_-_Kuuba_ja_Meksiko/Taksi5-Havanna
 
 
 

Tutustu Aventuran Kuuban kiertomatkoihin

> Kuuban opastetut kiertomatkat


Samankaltaisia matkoja

> Havanna ja Trinidad
> Havanna ja Santiago de Cuba

> Havanna ja Varadero


Haluatko lisäpäiviä?

Trinidad ja Anconin rannat
Santiago de Cuba
Varaderon rannat

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.