Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Vaativuustaso 2

Malesia
Suuri Borneon kiertomatka

Borneo (Malesia)  
Kuching | Batang Ai | Bako | Mulu | Pulau Gaya

Borneo (Malesia)

Pinta-ala
743 330 km²

Asukasluku
18 590 000 (2009, seuraava väestönlaskenta 2020)

Pääkaupunki
Kunkin alueen merkittävimmät kaupungit: Kalimantanin kaupunki Bandjarmasin, Sabahin kaupunki Kota Kinabalu, Sarawakin kaupunki Kuching sekä Brunein pääkaupunki Bandar Seri Begawan.

Kielet
Indonesian kieli, majaijin kieli, englannin kieli

Uskonnot
Saaren suurin uskonto on islam

Borneon saari on jaettu Malesian, Indonesian ja Brunein kesken. Malesialle kuuluvat osat ovat niistä kehittyneimmät ja helppo kulkuisimmat. Siellä sijaitsevat myös saaren mielenkiintoisimmat nähtävyydet kuten, Kaakkois-Aasian korkeinhuippu Mt. Kinabalu (4095 m), yhdet maailman suurimmista luolaverkostoista eli Mulun luolat, Kinatabangan-joki, ikivanhat sademetsät, orangit ja muut uniikit eläin- ja kasvilajit sekä alkuperäiskansat, joista osa on entisiä kannibaaleja ja pääkallonmetsästäjiä. Borneo on todellinen elämyksien ja luonnon valtakunta. Siellä seikkailut tehdään tyylillä, turvallisesti ja matkailijoiden viihtyvyys huomioiden.

Kuching

Sarawakin osavaltion pääkaupunki Kuching sijaitsee Borneon saaren länsiosassa. Kaupungin läpi virtaa Sarawak-joki, jota seuraten voi nähdä kauniita malesialaisia kyliä, kultakupolisia moskeijoita sekä taustalla kaukaiset vuoret. Kaupungin keskusta on kompakti ja kaikkialle voi kulkea jalan tai sampan-veneellä. Kapeilla kaduilla voi huomata niin kiinalaisen kuin siirtomaa-ajan vaikutukset arkkitehtuurissa. Kuchingista on hyvä lähteä tutkimaan osavaltion muita alueita esim. luonnonpuistoja, joista löytyy monia eksoottisia eläinlajeja ja kasvistoa. 

HOTELLIT

Grand Margherita Hotel (3)

Grand Margherita Hotel sijaitsee Sarawak-joen rannalla, 20 minuuttia lentokentältä ja monien nähtävyyksien läheisyydessä. 
Jokaisessa huoneessa on tallelokero, televisio, ilmastointi ja minibaari. Hotellista löytyy kahvila, ravintola, uima-allas sekä kuntosali. Aivan hotellin vieressä sijaitsee ostoskeskus, joten monet palvelut ovat myös lähellä.

Batang Ai

Batang Ain kansallispuisto sijaitsee 275 kilometriä Sarawak-osavaltion pääkaupungista Kuchingista. Eläinten lisäksi kansallispuiston sademetsää asuttavat myös paikalliset heimot ja kohde onkin omiaan tutustumaan heimokulttuuriin. Puiston alueella tapaa Iban-heimon edustajia perinteisissä pitkätaloissa (longhouse). Puistossa liikutaan pääosin veneellä tai jalan vaelluspolkuverkoston ansiosta.

HOTELLIT

Aiman Batang Ai (3-)

Aiman Batang Ai sijaitsee Batang Ai -järven rannalla lähellä Malesian ja Indonesian rajaa, noin viiden tunnin ajomatkan päässä Kuchingista. Hotelli sijaitsee yhden maailman vanhimman sademetsän reunalla. Inspiraationaan Iban-heimon kulttuuri, hotelli koostuu 11 perinteisestä pitkätalosta (longhouse), joiden jokaisesta huoneesta löytyy ilmastointi ja minibaari. Hotellin ravintola tarjoilee paikallisia ja kansainvälisä herkkuja.  Pitkän päivän jälkeen voi pulahtaa uimaan hotellin uima-altaaseen tai pelata tennistä hotellin tenniskentällä. Hotellilla on tarjolla myös lisämaksullisia aktiviteetteja kuten kävelyretkiä ja melomista. 

Bako

Sarawakin vanhin kansallispuisto Bako sijaitsee vain 37 kilometrin päässä Kuchingista, mutta on kuin aivan eri maailmansa. Puistoon kuljetaankin autokuljetuksen lisäksi veneellä. Bakon kansallispuisto tunnetaan sen luonnon monimuotoisuudesta ja se on yksi parhaista paikoista ihastella saaren monia kotoperäisiä lajeja kuten nenäapinoita ja partasikoja. Puistossa on reittejä niin helppoihin päiväkävelyihin kuin koko päivän vaelluksiin. 

Mulu

Mulun kansallispuisto on yksi Borneon mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä. Kylä sijaitsee vehreän viidakon keskellä, josta alkavat metsän peittämät kalkkikivikalliovuoret. Miljoonien vuosien aikana trooppiset sateet ja eroosio ovat kaivertaneet satumaisia onkaloita ja kammioita vuoristojen uumeniin. Näistä suurin on Lang-luola, jonka perällä sijaitsee Eedenin puutarha. Luolan toinen suuaukko muodostuu vihreää viidakkoa vasten laskeutuvista putouksista sekä katosta roikkuvista stalaktiiteista. Melinau-jokea viidakon siimekseen veneillen löytyy runsaasti lisää tutkittuja ja tutkimattomia luolastoja. Mulun kansallispuisto on edelleen tutkimus- ja luontodokumenttiretkikuntien suosiossa. Deer-luola on 16 jalkapallokentän kokoinen, maailman suurin luolakammio ja kirkasvesiluolan maanalainen joki on yli 100 km pitkä. Sen alkulähde ei ole vielä selvillä. Mulun kansallispuistosta on löydetty myös endeemisiä eläin- ja eliölajeja.

HOTELLIT

Mulu Marriott Resort & Spa (4)

Mulu Marriott Resort & Spa -hotellissa yhdistyy historiallinen tyylikyys sekä nykyaikainen ylellisyys. Tämä tasokas hotelli sijaitsee Borneon trooppisessa sademetsässä,  Mulun kansallispuistosta. Maailmanperintökohteisiin kuuluva kansallispuisto on kuulu luolistaan. 
Hotelli koostuu perinteisistä pitkätaloista (longhouse) joita yhdistää laudoitetut polut.  Huoneissa on ilmastointi, minibaari, tallelokero. Omalta parvekkeelta/terassilta pääsee nauttimaan kauniista näkymistä.

Pulau Gaya

Pulau Gaya

Gaya-saari sijaitsee Kota Kinabalun edustalla Sabahin osavaltiossa. Se kuuluu Tunku Abdul Rahman puistoon, joka koostuu viidestä saaresta, niitä ympäröivistä riutoista ja merestä. Gaya on saarista suurin (15 km2) ja siellä sijaitsee siipipuumetsä sekä mangrovesuo. Luonnossa on helppo kulkea merkittyjä polkuja pitkin. Kukoistavan metsän lisäksi saarella asuu monia lintulajeja, hyönteisiä, apinoita, liskoja ja partasikoja. Ensimmäinen asutus rakennettiin saarelle 1800-luvun lopussa. Saarella sijaitsee Marine Ecology Research Centre, kaksi lomakohdetta ja sieltä löytyy useita rantoja, joista Police Bayn ranta on suosituin. Saaren itäosassa on veden päälle rakennetuista taloista koostuva kylä, joka ei kuulu puiston alueeseen.


HOTELLIT

Bunga Raya Island Resort (4-)

Aivan Kota Kinabalun edustalla sijaitsevalla Gayan saarella sijaitsee Bunga Raya Island Resort, joka on kuin pieni pala paratiisia veden keskellä. Hiekkarannat ja vehreä viidakko ympäröivät resorttia, ja alue onkin omiaan rentouttavaan lomaan. Jokaisesta huoneesta löytyy oma parveke, ilmastointi, televisio sekä tallelokero. Hotellilta löytyy rannan lisäksi uima-allas ja spa, jossa on tarjolla niin aasialaisia kuin länsimaalaisiakin kauneushoitoja ja hierontoja. Ravintoloista löydät sekä paikallisia että kansainvälisiä aterioita. Hotellilla on tarjolla erilaisia aktiviteetteja esimerkiksi melontaa ja snorklausta. 

 

Samankaltaisia matkoja

> Myanmar (Burma)
> Suuri Vietnamin kiertomatka
> Peru - inkojen poluilla

> Costa Rica ja Nicaragua

 

Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Sukellus: Sipadan (Borneo)

• Kuala Lumpur (Malesia)

• Singapore

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.