Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Sri Lanka


Sri Lankan kiertomatka ja Kerala

Intia | Sri Lanka  
Cochin | Backwaters | Kumarakom | Kovalam | Kandy | Galle | Colombo | Negombo

Intia

Pinta-ala
3 287 590 km²

Asukasluku
1 326 093 247 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
New Delhi

Väestö
72 % indo-arjalaisia, 25 % dravidian, 3 % mongolidisiä heimoja

Uskonto
Hindu 81 %, islam, 13 %, kristitty 2 %, sikhi 2 %, muut 2 %.

Kieli
Hindi, englanti, 18 muuta virallista kieltä sekä satoja murteita

Valuutta
Intian rupia (INR)

Päätuotteet
Tekstiilit, kemikaalit, teräs, riisi, vehnä, puuvilla, tee, juutti, lampaat

Hallitusmuoto
Parlamentaarinen demokratia

Intia on varsinainen kontrastien valtakunta. Sitä on vaikea tai lähes mahdotonta määritellä muutamalla sanalla tai edes yhdellä kirjalla. Maasta löytyy valtava määrä kulttuurihistoriallisesti ja uskonnollisesti merkittäviä paikkoja. Vuosituhansien aikana Intiaa ovat hallinneet useat eri maharadjat kuningaskunnistaan.

Intia on asukasluvultaan tällä hetkellä maailman toiseksi suurin maa, asukkaita on jo yli miljardi. Se on väestönkasvultaan maailman nopeimmin kasvavia maita. Pääkielinä toimivat englanti ja hindi. Maan useat eri kieliryhmät kommunikoivat näillä sujuvimmin keskenään. Suuri osa väestöstä elää alkeellisissa olosuhteissa ja köyhyydessä eurooppalaisten mittapuussa mitattuna.

Kumarakom

Kumarakom on kylä Vembanad-järven rannalla, lähellä Kottayamin kaupunkia. Alueella on tarjolla kukoistavaa, monimuotoista luontoa; eksoottisia retkiä sekä veneilyä ja kalastusta perinteisillä kettuvallam-laivoilla. Paratiisimaisessa luonnossa on runsaasti mangrovemetsää, smaragdinvihreitä riisipeltoja sekä kookospuita. Backwater-jokien ja kanaalien reunat kukoistavat kauniisti hibiscus-kukista sekä vesihyasinteista. Vesillä kulkevat asuntolaivat ovat laajasti tunnettuja ja niiden lisäksi alueella kulkevat perinteiset kettuvallam-laivat, joita käytetään yleensä kalastukseen ja tavaroiden toimitukseen.

Sri Lanka
Pinta-ala
65 610 km²

Asukasluku
22 889 201 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Sri Jayewardenepura Kotte on Sri Lankan hallinnollinen pääkaupunki. Maan suurin kaupunki Colombo tunnetaan kuitenkin kaupallisena pääkaupunkina.

Väestö
Pääryhmät ovat singaleesit 75 % ja tamilit 18 %.

Uskonto
Buddhalaisuus 69 %, Islam 7,6 %, hindulaisuus 7,1 %, kristinusko 6 %, 10 % määrittelemättömiä.

Kieli
Sri Lankan virallisia kieliä ovat: sinhaleesi, jota puhuu 74 % väestöstä sekä Tamili, jota puhuu 18 %. Englanti on yleisesti käytetty, erityisesti valtion hallinnon käyttämä kieli.

Päätuotteet
Tekstiilit ja vaatteet, tee, kumi, kookos

Hallitusmuoto
Sosialistinen tasavalta

Sri Lanka sijaitsee Intian eteläisen kärjen itäpuolella Intian valtameressä. Se on houkutellut matkaajia vuosisatojen ajan monipuolisine maisemineen, palmurantoineen ja historiallisine monumentteineen. Saaren mainetta on kuitenkin vahingoittanut pitkään jatkuneet jännitteet ja väkivaltaisuudet saaren suurimpien etnisten ryhmien, singaleesien ja tamilien välillä johtaen sisällissotaan vuonna 1983. Yli 25 vuoden väkivallan jälkeen vuonna 2009 hallitus kukisti Tamilitiikerit-kapinallisryhmän. Nyt maa on toipumassa vuosikymmenten levottomuuksista ja on jälleen alkanut houkutella kansainvälisiä matkailijoita.

Kandy

Kandy on pyhä buddhalainen kohde ja kuuluisa matkailukaupunki. Se sijaitsee 115km Colombosta 465 metrin korkeudessa teeplantaasien ympäröimänä. Sitä kutsutaan Sri Lankan kulttuuripääkaupungiksi. Se on loistava paikka oppia Sri Lankan historiasta ja kulttuurista. Kandyn kuuluisin kohde on buddhalaisten pyhiinvaelluskohde, Temple of the Tooth. Siellä sanotaan olevan yksi Buddhan hampaista, jonka eräs prinsessa salakuljetti hiuksissaan sen jälkeen, kun se oli viety Buddhan hautajaisroviolta. Joka vuosi heinä-elokuussa järjestetään kymmenen päivää kestävä festivaali sen kunniaksi. Kaupungissa kannattaa vierailla myös Peradeniyan kasvitieteellisessä puutarhassa.

Colombo

Colombo on ollut Sri Lankan pääkaupunki jo vuodesta 1815, jolloin Sri Lanka siirtyi Britannian alaisuuteen. Se säilytti asemansa maan saatua itsenäisyyden vuonna 1948. Colombo on maan suurin kaupunki ja sillä on pitkä historia satamakaupunkina sen hyvän Intian valtamerellä olevan sijaintinsa vuoksi. Kaupunki on politiikan, talouden ja kulttuurin keskus. Se sijaitsee saaren länsipuolella ja sillä on siirtomaa-aikaiset perinteet ja ne näkyvät modernin arkkitehtuurin rinnalla. Kaupunki on sekoitus Aasiaa, Eurooppaa ja Lähi-itää. Tämä kulttuurien sekoitus on vaikuttanut niin nimiin, kasvoihin, arkkitehtuuriin kuin keittiöönkin.

Negombo

Negombo on monipuolinen kaupunki, siellä on upeita hiekkarantoja, kaupungin vilskettä ja huippu shoppailumahdollisuudet. Kaupungissa on värikkäitä kauppakatuja, jossa vilinää ja valinnanvaraa riittää. Kaupungin ravintolavalikoima on laaja, kannattaa maistaa ”Rice and curry”-nimistä ruokaa, se on srilankalaisuutta parhaimmillaan. 

 
Haluatko lisäpäiviä?

Negombon rantapäivät

Kerala ja/tai Goa (Intia)

Agra ja Taj Mahal (Intia)

Malediivien rantapäivät