Opastetut aktiivimatkat, suomalainen matkanjohtaja / Vaativuustaso 3

Mongolian vaellusmatka
Mt. Khuiten (4 374 m)

Mongolia  
Ulaanbaatar | Olgii | Mt. Khuiten (4 374 m) | Altai Tavan Bogd

Mongolia
Pinta-ala
1 564 116 km²

Asukasluku
3 168 026 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Ulan Bator

Väestö 
95% mongoleja, jotka jakautuvat useisiin heimoihin: halhat 75%, kalmukit 5-7% ja burjaatit 3%. 5% kazakeja ja muita turkkilaisheimoja. 0,1% kiinalaisia ja venäläisiä.

Uskonto
Väestöstä 53 % on buddhalaisia. Šamanistejä 3 %, kristittyjä 2 % ja muslimeita 3 %. 39 % ei tunnustanut mitään uskontoa (2010)

Kieli
Mongoli

Valuutta
Mongolian tugrik (MNT) 

Pääelinkeino
Karjanhoito

Hallitusmuoto
Tasavalta

Korkeita vuorijonoja, leveitä jokia, suolajärviä, jäätikköalueita, ruohoisia tasankoja, mäntymetsiä, suomaata sekä kivikkoista erämaata. Uskomattoman luonnon lisäksi Mongoliassa on runsas eläimistö. 

Mongolia sijaitsee Aasiassa Venäjän ja Kiinan välissä. Suureksi osaksi aron peittämä maa on maailman harvaanasutuin valtio. Mongolia on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin sisämaavaltio Kazakstanin jälkeen. Mongoliassa vallitsee mannerilmasto, jolle on ominaista kuumat kesät ja hyvin kylmät talvet. Vanhimmat tiedot mongoleista ovat Kiinasta noin 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Temujin yhdisti alueen muut heimot kuten tataarit, naimaanit ja merkiitit valtansa alle ja hänestä tuli vuonna 1206 Mongolian hallitsija, Tšingis-kaani. Hän ryhtyi rakentamaan imperiumia ja kaanin ratsumiehet etenivät nopeasti Kiinaan. Mongolivaltakunta ulottui laajimmillaan Kaakkois-Aasiasta Eurooppaan saakka.

Neuvosto-Venäjän synty heikensi venäläisten voimaa Mongoliassa. Kommunistit voittivat kiinalaiset joukot maaliskuussa 1921, jonka jälkeen neuvostoliittolaisia joukkoja saapui maahan tukemaan 11. heinäkuuta 1921 luotua itsenäistä Mongoliaa, josta tuli vuonna 1924 Mongolian kansantasavalta. Vuonna 1990 kommunistinen puolue salli muut puolueet. Mongolian vuoden 1992 perustuslaki poisti Mongolian nimestä kansantasavalta-määritteen ja maassa järjestettiin monien puolueiden kesken parlamentti- ja presidentin vaalit. Mongolia oli aikoinaan yksi maailman laajimmista valtakunnista.

Tänä päivänä Mongolia yrittää taas päästä maailmankartalle ja rakentaa omaa identiteettiään. Perinteet ja nykykulttuuri sekoittuvat Ulaanbaatarin kaduilla, jotka ovat tulvillaan tuontitavarana tuotuja luksustuotteita.

Ulaanbaatar

Ulaanbaatar on Mongolian tasavallan pääkaupunki, jossa on arvion mukaan noin 774 000 asukasta. Se sijaitsee keskellä Mongoliaa, Tuul-joen rannalla ja sen takana kohoaa 914 metriä korkea Bogdo Khan Uul –vuori. Kaupunki perustettiin vuonna 1649, mutta sen nimi oli tuolloin Urga ja se sijaitsi noin 400 kilometrin päässä nykysijainnista. 1800-luvun puoliväliin tultaessa kaupungista kehittyi kukoistava kauppapaikka Kiinan ja Venäjän välisen teereitin varrella. Vuonna 1911 Mongolia julistautui itsenäiseksi ja Ulaanbaatarista tuli sen pääkaupunki vuonna 1924.

Mt. Khuiten (4 374 m)

Uutuusmatkamme suuntaa Mongolian villiin länteen, jossa Kiinan ja Venäjän rajalla nousevat jäätiköiden keskeltä Mongolian korkeimmat vuoret Mt. Khuiten (4374m), Nairandal (4180m) ja Malchin (4037m)

Tällä matkalla nousemme näille kolmelle yli 4000 metriä korkealle lumihuippuiselle vuorelle sekä tutustumme mongolialaiseen paimentolaiskulttuuriin asumalla perinteisissä jurtissa upeissa aromaisemissa. Tämän ainutlaatuisen vaelluksen maisemat, syrjäinen sijainti sekä mongolialainen kiehtova kulttuuri takaavat unohtumattoman elämyksen!

Vaellukselle ei vaadita aikaisempaa kiipeilykokemusta ja se sopii seikkailumielisille vaeltajille.

Vaellukselle voit lähteä, vaikka et osallistuisi matkan kiipeilyosuuksiin. Perusleiristämme on erinomaiset mahdollisuudet tehdä kevyempiä päivävaelluksia lähimaastoon.

 

 

Samankaltaisia matkoja

> Mt. Kazbek (5047m)

> Mt. Toubkal (4167m)

> Kilimanjaro (5895m)

> Illiniza ja Cotopaxi (5897m)

> Aconcagua (6962m)

> Everest Base Camp ja Island Peak (6189m)

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.