Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Iran

Iranin kiertomatka
muinaisten kulttuurien Persia

Iran  
Teheran | Esfahan | Yazd | Shiraz

Iran


Flag of Iran

Pinta-ala
1 648 195 km²

Asukasluku
84 923 314 (7/2020)

Pääkaupunki
Teheran

Väestö
Persialaisia 50-60 %, kurdeja 10 %, gilakkeja ja mazandaraniteja 10 %

Kieli
Persia

Uskonto
Islam

Päätuotteet
Öljy (80 %), kemiantuotteet, hedelmät, pähkinät, matot

Iranin rikas kulttuuri on muodostunut perintönä maan sijainnista Kaksoisvirranmaan alueella. Ensimmäiset kirjalliset todistusaineistot Iranin sivilisaation synnystä ovat noin 5000 vuotta vanhoja, joten maassa voikin aistia vuosituhansia vanhaa historian havinaa. Iranin monimuotoinen luonto koostuu vuoristoista ja aavikoista. Maan länsiosa on pääasiassa vuoristojonojen hallitsemaa ja keskiosassa sijaitsee suuria suola-aavikkoja kuten Dasht-e Kavir - Iso Suola-aavikko.

Maan merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat mm. Persepoliksen rauniot ja Esfahanin ihastuttavat moskeijat. Iranissa on yli kymmenen Unescon maailmanperintökohdetta. Pääkaupunki Teheranissa on monia mielenkiintoisia museoita, basaareita, teehuoneita ja vehreitä puistoja.

Teheran

Maan pääkaupunki Teheran on Iranilaisen teollisuuden keskus ja maan suurin kaupunki. Vilkkaasta metropolista löytyy monia mielenkiintoisia museoita, viehättäviä puistoja ja bazaareita. Historiallisesti mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat kaupungin monet moskeijat ja kirkot. Kaupungin laajasta ravintolaskaalasta löytyy sekä paikallisia herkkuja että monia kansainvälisiä ruokatuttavuuksia.

Esfahan

Esfahan on Iranin kolmanneksi suurin kaupunki ja sijaitsee maan keskiosassa, noin 400 kilometriä pääkaupungista Teheranista. Kaupunki on tunnettu historiallisesti merkittävistä islamilaisista rakennuksista ja se on yksi Iranin vanhimmista kaupungeista. Kaupunkikuvaa tähdittävät upeat moskeijat, sillat, aukiot, palatsit ja bulevardit.

Yazd

Yazd on Iranin zoroastrialaisen kulttuurin keskus. Kaupunki on tunnettu laadukkaista käsitöistään, kuten silkistä. Yazdia kutsutaan myös persialaisen arkkitehtuurin keskukseksi. Kuumien kesien vuoksi kaupunkiin on rakennettu yksi maailman suurimmista ganat- vedenjakelujärjestelmistä. Monien vanhojen rakennusten yhteydessä on myös nähtävissä valtavia tuulikoneita (windcatchers) jotka on rakennettu tuomaan helpotusta kuumiin kesäpäiviin.

Shiraz

Kaunis satakielten kaupunki Shiraz on paikallisten keskuudessa tunnettu puutarhojen kaupunkina. Kaupungin miellyttävä ilmasto muistuttaa hyvin paljolti Välimeren ilmastoa. Puutarhat ja hedelmäpuut ovat merkittävä osa kaupunkikuvaa. Shirazissa on myös mitä luultavammin Iranin parhaimmat ostosmahdollisuudet, noin 10 suurta bazaaria ja yli 25 ostoskeskusta.

 

Samankaltaisia matkoja

> Turkmenistan ja Uzbekistan
> Suuri Kaukasuksen kiertomatka
> Keski-Aasian kiertomatka
> Suuri Keski-Aasian kiertomatka

> Peking, Tiibet ja Nepal

> Saudi-Arabian kiertomatka

> Abu Dhabi ja Oman


---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.