Opastetut kiertomatkat, englanninkielinen opas / Malawi

Malawi ja Sambia
South Luangwa and Lake Malawi

Malawi | Sambia |   
Lilongwe | South Luangwa | Cape Maclear | Mumbo Island

Malawi


Pinta-ala
118 484 km²

Asukasluku
21 196 629 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Lilongwe

Väestö
Kreoleja (malasialais–indonesialaisia), intialaisia, ranskalaisia

Uskonto
Kristityt 82 %, muslimit 13 %, muut 5 %

Kieli
Englanti (virallinen), chichewa (yleinen)

Hallitusmuoto
Tasavalta

Pitkulaisen muotoinen Malawi sijaitsee Afrikan itäosassa. Sen hallinnollinen pääkaupunki on Lilongwe, mutta suurin kaupunki ja liike-elämän keskus on Blantyre. Maan läpi kulkee Itä-Afrikan hautavajoama, jonka alavimmassa kohdassa on endeemisistä kirjoahvenlajeistaan tunnettu Malawijärvi. Järvessä elää yli tuhat kalalajia, joista viittäsataa ei tavata missään muualla maailmassa. Järvestä etelään laskee Shirejoki. Hautavajoaman molemmin puolin kohoavat ylänköalueet. Suurien korkeuserojen takia Malawin ilmasto on hyvin vaihteleva. Shiren laakso on vain noin 180 metrin korkeudella merenpinnasta ja siellä vallitsee trooppisen kuuma ilmasto. Malawin vuoristoalueella sataa vuosittain noin 1500-2000 mm ja näin ollen se on Afrikan sateisinta aluetta. Malawissa sijaitsee kaksi Unescon maailmanperintökohdetta, jotka ovat Chongoni-vuoren kalliomaalaukset sekä Malawijärven kansallispuisto. Malawissa on yhdeksän kansallispuistoa, joissa elää yli 170 nisäkäslajia, mukaan lukien "Big 5", johon kuuluu leijona, leopardi, sarvikuono, puhveli ja elefantti. Eri lintulajeja maassa on noin 650. Malawi tarjoaa matkailijalle auringon paahtamia rantoja, turkoosia vettä, värikkäitä kaloja, sukellusta, snorklausta ja safareita.

Lilongwe

Lilongwe on Malawin pääkaupunki ja tarjoaa matkailijalle kulttuurielämyksen. Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vanha kaupunki, Lilongwe Wildlife-keskus sekä kaupungintalo. Värikkäät marketit, kahvilat, baarit ja ravintolat toivottavat vierailijat tervetulleeksi Afrikkalaiseen kaupunkiin.

Sambia

Pinta-ala
752 614 km²

Asukasluku
17 426 623 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Lusaka

Kieli
Englanti, bemba, kaonda, lozi, lunda ja n. 70 muuta alkuperäiskieltä

Uskonto
Protestantit 75 %, katolilaiset 20 %, muut 5 %

Hallitusmuoto
Tasavalta

Sambia on yli kaksi kertaa Suomen kokoinen sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Sambia tunnetaan erityisesti upeista luonnonpuistoistaan, Victorian putouksista ja Sambesijoesta. Luonnonolosuhteiltaan maa on ylätasankoa, jota halkoo maailmankuulu Sambesi lukuisine sivujokineen. Maaston korkeuden vuoksi ilmasto on lauhkean trooppinen. Maan korkein kohta on 2300 metrinen Mafinga-kukkuloiden osa. Sambiassa on lukuisia kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita. Lusakan lähellä sijaitseva Kafuen kansallispuisto on yksi maailman suurimmista. Sen eläimistöön kuuluu muun muassa antilooppeja, leijonia, leopardeja ja gepardeja. Myös Luangwajoen varrella sijaitseva South Luangwan kansallispuisto on maan kuuluisimpia. Siellä elelee muun muassa virtahepoja, kirahveja ja seeproja. Sambia oli monien bantukansojen asuinalue ja vaellusreitti ajanlaskun alkuvuosista lähtien. Nykyisten asukkaiden esi-isät asettuvat alueelle pääosin 1600-luvulta 1800-lopulle kestäneiden vaellusten tuloksena. Nykyään Sambian suurimpia väestöryhmiä ovat bantukieliä puhuvat bembat, tongat ja lozit. Sambia oli pitkään eurooppalaisen vaikutuksen ulkopuolella ja vasta vuonna 1855 David Livingstone saapui Sambesijoelle ja Victorian putouksille. Maa itsenäistyi Britannian vallan alta vuonna 1964. Sambia on maa, jossa voi löytää "oikean" Afrikan.