Opastetut pitkät kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Turkmenistan


Suuri Keski-Aasian kiertomatka

Turkmenistan | Uzbekistan | Kirgisia | Kazakstan | Tadžikistan  
Ašgabat | Mary | Buhara | Samarkand | Taškent | Fergana | Oš | Biškek | Almaty | Dušambe

Turkmenistan

Turkmenistanin lippu

Pinta-ala
488 100 km2

Asukasluku
5 528 627 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Ašgabat

Väestötiheys
9,4 henkilö per neliökilometri

Väestö
Turkmenit 72 %, venäläiset 12 %, uzbekit 9 % ja muut 7 %

Virallinen kieli 
Turkmeeni 

Päätuote
Puuvilla, öljy ja maakaasu

Hallitusmuoto
Presidentti

Uskonto
Muslimit 89 %, ortodoksikristityt 9 %, muut 2 %

Keski-Aasiassa sijaitseva Turkmenistan on tärkeä muinaisen silkkitien keskus. Turkmenistanin pitkässä historiassa näkyvät niin persialaiset, arabialaiset kuin neuvostoaikaisetkin vaikutteet. Turkmenistanin väestö koostuu useista etnisistä ryhmistä ja maassa puhutaan useita kieliä, joskin virallisena kielenä on turkmeeni. Maa rajautuu Afganistaniin, Iraniin, Kazakstaniin ja Uzbekistaniin.

Turkmenistanin tärkeimpiä tutustumiskohteita ovat esimerkiksi pääkaupunki Ašgabat, rauniokaupunki Merv sekä muinaisen parthialaisen kuningaskunnan sydän Nisa. Myös maan entinen johtaja ja ”turkmeenien isä” Saparmurat Nijazov on jättänyt jälkensä maan historiaan. Aikanaan hänet tunnettiin muun muassa erikoisista laeistaan sekä henkilökulttia kuvastaneista arkkitehtuurista ja taiteesta. Nykyisin Turkmenistan tiedetään erityisesti käsitöistään kuten matoista sekä luonnonrikkauksistaan.

Uzbekistan

Uzbekistanin lippu

Pääkaupunki
Taškent

Pinta-ala
447 400 km2

Väkiluku
30 565 411 (arvio 7/2020)

Väestötiheys
57 henkilö per neliökilometri

Väestö
Uzbekit 80 %, venäläiset 5,5 %, tadžikit 5 %, kazakit 3%, karakalpakit 2,5 %, tataarit 1,5 % ja muut 2,5 %

Aikavyöhyke
UTC+5

Kesäaika 
Ei käytössä

Virallinen kieli
Uzbekki 

Päätuote 
Puuvilla, kulta ja maakaasu

Valuutta
Som

Hallitusmuoto
Presidentti

Uskonto
Muslimit 88 %, ortodoksikristityt 9 %, muut 3 %

Uzbekistan on Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen väkirikkain maa, ja tärkeä puuvillan sekä kaasun tuottaja. Sen rajanaapurit ovat Afganistan, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Turkimenistan. Maa sijaitsee silkkitien varrella, ja sitä ovat hallinneet mongolit, persialaiset sekä venäläiset, Aleksanteri Suuri ja Timur Lenk. Suurin osa väestöstä on keskittynyt maan etelä- ja itäosiin.

Noin 80 prosenttia maan pinta-alasta on enimmäkseen aavikkoa. Itäosassa on vuoria, joiden korkeimmat huiput kohoavat noin 4500 metriin. Maan itäosassa sijaitsee myös Ferganan laakso, joka on Uzbekistanin hedelmällisintä aluetta. Vuodessa Ferganan laaksossa sataa vain noin 100-300mm. Maahan virtaa kaksi suurta jokea, Amudarja Tadžikistanista ja Syrdarja Kazakstanista.

Buhara

Buhara sijaitsee saman nimisellä alueella, Uzbekistanin eteläosassa, Zeravšan-joen varrella. Ensimmäisellä vuosisadalla perustetusta kaupungista tuli nopeasti kaupan ja kulttuurin tärkeä keskus. Buhara on ollut myös tärkeä islamilaisuuden keskus.

Nykyään kaupungissa valmistetaan mattoja ja tekstiilejä sekä käsitellään astrahanin ja karakullampaiden nahkoja. Kaupungista löytyy monia mielenkiintoisia sekä merkittäviä rakennuksia kuten moskeijoita, Ismail Samanin mausoleumi sekä museona toimiva Arkin linnoitus. Buharan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.


HOTELLIT

Hotel Asia Bukhara (3-)

Asia Buhara on suunniteltu ja toteutettu Itämaisella tyylillä Eurooppalaistasoisella asiakaspalvelulla. Hotelli sijaitsee vanhankaupungin keskustassa lähellä nähtävyyksiä ja lentokenttää. Verrattuna muihin hotelleihin hyvän sijainnin lisäksi Asia Bukhara tarjoaa 95 huonetta jotka on sisutettu ja varustettu nykyaikaisella tekniikalla, ympäri vuorokauden varioidulla parkkipaikalla ja ulkouima - altaalla. Hotellilta löydät uusia palveluita joita järjestetään. Palveluihin kuuluu ekskursio kaljatehtaalle, kalastus, ekskursiot historiallisille raunioille ja metsästys. 

Samarkand

Samarkand, Keski-Aasian vanhin kaupunki, sijaitsee Zeravšan-joen varrella. Kaupungin teollisuus muodostuu muuan muassa viinin, teen ja tekstiilien tuotannosta. Kaupunki jakautuu uuteen sekä vanhaan kaupunkiin. Vanhan kaupungin nähtävyyksiin kuuluu 1400-luvulta peräisin oleva Timur Lenkin mausoleumi sekä moskeijoita samalta ajalta. Rikkaan historian lisäksi Samarkand on moderni kaupunki ja kaupungissa sijaitsee suuri venäläinen kaupunginosa.


HOTELLIT

Hotel Asia Samarkand (3)

Samarkandin hotellin tyyli, rakenne ja sisätilat ovat korkeatasoisia. Hotellilla on 84 standardi huonetta ja 1 luksus huone. Kaikki tilat on varustettu nykyaikaisella tekniikalla. Vieraille on tarjolla kuntosali ja lisämaksusta rentouttavia hoitoja kuten hierontaa. Kaikille hotellin vieraille on taattu korkeatasoinen palvelu ja itämainen vieraanvaraisuus joka saa olon tuntemaan mukavaksi. Asia Samarkand houkuttelee puoleensa turistien lisäksi bisnes matkailijoita. Paikalla on hyvät mahdollisuudet kokousten pitämiseen ja liiketapaamisiin. Hotelli sijaitsee kaupungin keskustassa ja siitä on lyhyt kävelymatka nähtävyyksille. Lentokentältä hotellille on 15 minuutin ajomatka.

Fergana

Ferganan kaupunki sijaitsee Ferganan laaksossa, joka on ollut jo vuosikymmeniä Keski-Aasian silkin tuotannon keskus. Kaupunkilaisten tulonlähteisiin kuuluukin muun muassa silkki, puuvilla, riisi sekä hedelmät. Ferganan laakso on maan teollisin ja tiheimmin asutettu alue ja siksi vaikuttanut suuresti Uzbekistanin politiikkaan, talouteen ja uskontoon.


Kirgisia

Pääkaupunki
Biškek

Pinta-ala
199 951 km2

Väkiluku
5 964 897 (arvio 7/2020)

Väestötiheys
26 henkilöä /km²

Väestö
Kirgiisejä 64.9 %, uzbekkeja, venäläisiä ja yli kolmeakymmentä muuta heimoa

Uskonto
Muslimeja 75 %, ortodokseja 20 %, muita 5 %

Aikavyöhyke
UTC+6

Kesäaika
Ei käytössä

Virallinen kieli
Kirgiisi 64,7% (virallinen), uzbekki 13,6%, venäjä 12,5% (virallinen), muut 9,2%

Päätuote
Maatalous, palvelut, teollisuus

Valuutta

Som (KGS) 

Hallitusmuoto
Tasavalta

Kirgisian tasavalta sijaitsee Keski-Aasiassa Kazakstanin ja Kiinan naapurissa. Tien Shanin vuoristo kulkee läpi koko maan ja käsittää useita yli 7000 metriä korkeita huippuja. Ilmasto vaihtelee kuivasta mannerilmastosta eteläosien subtrooppiseen ilmastoon. Korkeilla vuorilla on erittäin kylmä ympäri vuoden ja lämpötilat laaksoissakin saattavat pudota jopa -30 asteeseen talvisin. Maassa on 83 eri tavoin rauhoitettua luonnonsuojelualuetta, joista kolme kuuluu Unescon biosfäärikohteisiin. Maassa on yli 2000 järveä, joista isoin on 182 kilometriä pitkä Issyk Kul.

Kazakstan

Kazakstanin lippu

Pääkaupunki
Nur-Sultan

Pinta-ala
2 724 900 (maailman 9. suurin)
Väkiluku
19 091 949 (arvio 7/2020)
Väestötiheys
5,7henkilöä per neliökilometri

Väestö
Kazakstanilaisia  63,1%, venäläisiä 23,7%, Ubekistanilaisia 2,9%, Ukrainalaisia 2,1%, muita 8,2%

Uskonto
Islaminuskoisia (sunnimuslimeja) 47 %, ortodokseja 44 %, protestantteja 2 % ja muita 7 %

Aikavyöhyke
UTC+5 / UTC+6

Kesäaika
Ei käytössä

Virallinen kieli
Kazakki 

Valuutta
Kazakstanin tenge (KZT)

Päätuote
Öljy, kaasu, rautamalmi, kromi

Hallitusmuoto
Presidentti


Kazakstan on Keski-Aasiassa ja läntisimmiltä osiltaan Itä-Euroopassa sijaitseva valtio. Kazakstan on maailman suurin sisämaavaltio, se vastaa kooltaan koko Länsi-Eurooppaa. Suurin osa maasta on hiekan ja ruohon peittämää, ja maan itäosassa sijaitsee Altain vuoristoalue. Kazakstanin pääkaupunki on Nur-Sultan.

Kazakstan ulottuu jopa Länsi-Siperian tasangoilta Keski-Aasian aavikolle ja Volgajoelta Altai-vuorille. Suurin osa maasta on alavaa tasankoa. Aavikkoa pinta-alasta on lähes puolet, ja puoliaavikkoa puolestaan lähes kolmasosa. Altain ja Tian Shanin vuoristoalueet käsittävät hieman yli 10 prosenttia maan pinta-alasta. Suuret ja mahtavat Ural vuoret ulottuvat Venäjältä jonkin matkaa Kazakstanin puolelle. 

Kazakstan on Keski-Aasian varakkain maa, joka matkailukohteena on kuitenkin vielä lapsenkengissä. Kazakstan on oikea vastakohtien maa joka viehättää monia matkailijoita. Maan kulttuuri, ihmiset, ruoka ja arkkitehtuuri ovat ainutlaatuinen sekoitus länsimaalaisia, islamin sekä neuvostoaikojen vaikutteita.

Almaty

Almaty on Kazakstanin suurin kaupunki ja on jatkanut kasvamistaan vaikka ei enää olekaan maan pääkaupunki. Venäläisten 1800-luvun puolessa välissä perustamasta kaupungista käytettiin Neuvostotasavallan aikana nimeä Alma-ata ja tähän nimeen saattaa törmätä vielä tänäkin päivänä.

Almatyssa voi nauttia modernin suurkaupungin sykkeestä. Vehreässä kaupungissa sijaitsevat Keski-Aasian yhdet parhaimmista ravintoloista, kahviloista ja baareista. Kaupungin vieressä kohoavat vuoret tarjoavat upeat puitteet vuorivaellukselle ja laskettelulle.


HOTELLIT

Hotel Kazzhol Almaty (3+)

Kazzhol on nykyaikainen hotelli, hyvällä sijainnilla, tilavilla huoneilla ja laajalla valikoimalla palveluita. Kazzhol on hyvä valinta vieraille jotka pysähtyvät lyhyeksi ajaksi kuin pidemmälle ajalle perheen kanssa. Hotellilla on 175 huonetta joista jokaisessa on ilmastointi ja Wi-Fi. Hotelli sijaitsee keskustassa lähellä ostoskeskuksia ja lentokentälle on vain 20 minuutin matka. Kazzhol tarjoaa erikoispaketteja häämatkailijoille joihin kuuluu muun muassa aamiainen huoneeseen, kahden hengen luksus huone ja on mahdollisuus tehdä check-out myöhemmin. Ravintoloista löytyy niin paikallisia ruokia kuin Eurooppalaisiakin. Baarissa on laaja juomavalikoima joista voi valita alkoholittomiakin juomia.

Tadžikistan

Tadžikistanin lippu

Pääkaupunki
Dušanbe

Pinta-ala
142 600 km2

Väkiluku
8 873 669 (arvio 7/2020)

Väestötiheys
60 henkilö per neliökilometri

Väestö
Tadžikit 79.9 %, uzbekit 15.3 %, venäläiset 1,1 %, kirgiisit 1,1 %, muut 2,6 %

Uskonto
Sunnimuslimit 85 %, šiiamuslimit 5 %, muut 10 %

Aikavyöhyke
UTC+5

Kesäaika
Ei käytössä

Virallinen kieli
Tadzikin ja venäjän kieli 

Valuutta
Somoni (TJS) 

Päätuote
Vesivoima, puuvilla, alumiini

Hallitusmuoto
Tasavalta

Tadžikistanin naapurivaltioita ovat etelässä Afganistan, pohjoisessa Kirgisia, lännessä Uzbekistan ja idässä Kiina. Keski-Aasian valtioista Tadžikistan on pienin. Pamir ja Altai ovat yhdet maailman korkeimmista ja tunnetuimmista vuorista jotka kulkevat maan halki. Tadžikistanin vuoristosta virtaa monia jokia, joiden vettä käytetään sekä puuvillapeltojen kasteluun että vesivoiman tuottamiseen.