Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Djibouti


Etiopia, Djibouti, Eritrea ja Sudan

Etiopia | Djibouti | Eritrea | Sudan  
Addis Abeba | Gondar | Simien Mountain -kansallispuisto | Aksum | Lalibela | Djibouti | Asmara | Khartum | Meroe

Etiopia

Pinta-ala
1 104 300 km

Asukasluku
108 113 150 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Addis Abeba

Väestö
Kymmeniä etnisiä ryhmiä, suurimmat oromot ja amharat

Kieli
Amhara 33 % (virallinen), oromigna 32 % (alueellisesti virallinen), tigre 6 % (alueellisesti virallinen), muut 29 %. Lisäksi englanti ja arabia ovat virallisia kieliä.

Uskonto
Ortodoksi 44 %, islam 34 %, protestanti 19 %, muut 3 %.

Valuutta
Etiopian birr

Valtiomuoto
Liittotasavalta

Etiopia (alkujaan Abessinia) sijaitsee Itä-Afrikassa niin kutsutussa Afrikan sarvessa, lähellä päiväntasaajaa. Etiopian ylängöltä saa alkunsa Niili, Afrikan pisin joki.

Etiopiaa pidetään ihmiskunnan kehtona, sillä varhaisimmat nykyihmisten fossiilit ovat löytyneet sieltä.

Maa omaksui myös toisena maailmassa kristinuskon valtionuskonnokseen ja on Afrikan valtioista poikkeuksellinen, sillä se säilytti itsenäisyyden koko siirtomaa-ajan, lukuun ottamatta Italian miehitystä toisen maailmansodan aikana.

Etiopian valtiollinen menneisyys ulottuu taaksepäin aikoihin, jolloin roomalaiset olivat vasta pikkuhiljaa kypsymässä oman yhteiskunnan perustamiseen. Raamatussa mainitun Saban kuningattaren arvellaan olleen etiopilainen hallitsija, jonka yhteisistä perillisistä Israelin kuningas Salomonin kanssa polveutuisivat falasha-juutalaiset. He ovat kuitenkin lähes viimeistä perhettä myöten emigroituneet viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana Etiopiasta Israeliin.

Etiopiassa ei ole olemassa vain yhtä Etiopian kansaa, sillä etnisiä ryhmiä omine omaleimaisine kulttuureineen, kielineen ja uskomuksineen on ainakin 47 kpl. Suurimpia kansoja - ja kieliä ovat amharat, orumot ja tigret, muut kansat muodostavat noin kolmanneksen väestöstä. Yksi tärkeitä kommunikaation välineitä onkin kaikille tasapuolisen vieras englannin kieli.

Addis Abeba

Addis Abeba on Etiopian pääkaupunki ja samalla sen suurin kaupunki n. 3 400 000 asukkaalla. Kaupungillaa on värikäs historia, joten nähtävää riittää paljon. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on kansallismuseo, josta löytyy ihmiskunnan ädiksi kutsutun Lucyn jäännökset. Kaupungissa myös hyvät mahdollisuudet ostosten tekemiseen.

Gondar

Gondar on linnoituskaupunki, jonka keisari Fasididus perusti v. 1632. Se on ollut Etiopian pääkaupunkina 1600-luvulta 1800-luvun loppuun. Tänä päivänä se on kaupunki, jossa nykyaika ja historia yhdistyvät. Lähes vahingoittumattomana säilyneet palatsit, joita pidetään Afrikan voiman vertauskuvina, muodostavat yhdessä Etiopian kiehtovan antiikkialueen ja kuuluvat Unescon maailman perintökohteisiin. Erityisesti Debre Berhan Silassien kirkon arkkitehtuuri ja koristelut edustavat Gondarin taidekoulun mestarillista taitoa.


HOTELLIT

Quara Hotel (3)

Gondarin historiallisella alueella sijaitseva hotelli on kävelymatkan päässä paikallisista nähtävyyksistä sekä postista. Hotellihuoneet ovat perusvarusteltuja, sisältäen muun muassa kylpyhuoneen ja ilmastoinnin. Hotellista löytyy myös ravintola, kauneushoitola, business centre internet-yhteyksineen sekä pieni puutarha.

Aksum

Pyhässä Axumissa ihminen kohtaa menneisyyden: täällä syntyi 1000 vuotta eKr. kukoistava Aksumin kuningaskunta, joka tunnetaan muinaisesta korkeakulttuuristaan. Saaban Kuningatar edusti Etiopian hallitsijasukua, jonka johdolla 200-luvulla kristinuskosta tehtiin valtionuskonto. Alueella sijaitsevat seitsemän mystistä obeliskia identtisine koristeluineen ovat osoitus ikivanhasta Afrikan taidokkaasta rakennuskulttuurista. Mooseksen Liitonarkin, joka sisälsi Jumalan antamat kymmenen käskyä, uskotaan olleen sijoitettuna Pyhä Maria Zion -katedraaliin.

HOTELLIT

Sabean International Hotel

Tyylikäs Sabean hotelli sijaitsee vain kahdeksan kilometrin päässä lentokentältä ja keskustan välittömässä läheisyydessä. Hotellin palveluihin kuuluvat kansainvälistä sekä paikallista ruokaa tarjoilevan ravintolan lisäksi myös oma konditoria. Sabeanin tilavat huoneet on varusteltu muun muassa televisioin ja internetyhteyksin sekä omine kylpyhuoneineen.

Lalibela

Alkaen noin tuhat vuotta sitten kuningas Lalibela pani alulle rakennusprojektin, josta oli tuleva ties kuinka mones maailman kahdeksas ihme. Nykyinen Unescon maailmanperintökohde vaikeapääsyisen taipaleen päässä keskusylängöllä koostuu 13 kirkosta, jotka on sananmukaisesti hakattu esiin kivestä, kovertamalla kallio kirkkojen ympäriltä ja sisältä pois. olinen pääkaupunki Addis Abeba on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista.

HOTELLIT

Mountain View Hotel (2)

Vuorenrinteellä 2600m:n korkeudessa sijaitseva hotelli on rakennettu Lalibelan kirkkojen tavoin kivestä ja tarjoaa upeat näkymät. Hotellista löytyy ravintola sekä baari. Huoneet ovat siistit tarjoten kylpyhuoneen lisäksi ilmastoinnin.

Djibouti

Pinta-ala
23 200 km2

Asukasluku
921 804 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Djibouti

Väestö 
Kaksi suurinta väestö ryhmää ovat issojen somaliheimo (60 %) sekä Etiopian danakilien kanssa saman taustaisetafarit (35 %). Väestöstä viisi prosenttia on ranskalaisia, italialaisia, (Jemenin) arabeja ja etiopialaisia. 

Kieli
Ranska, Arabia

Uskonto
Lähes koko väestö on muslimeja (94–99 %), mutta maassa elää pieni kristittyjen vähemmistö.

Hallitusmuoto
Tasavalta 

Djiboutin tasavalta eli Djibouti on pieni valtio Afrikan itäosassa. Punaisenmeren ja Adeninlahden erottavan Bab el Mandebin salmen kohdalla. Djiboutin naapurimaat ovat pohjoisessa Eritrea, lännessä sekä etelässä Etiopia ja idässä Somalia. Maa oli Ranskan siirtomaana vuoteen 1977 saakka. Maan pääkaupunki on Djibouti, jossa elää yli puolet väestöstä.

Djibouti

Kaupungin kulttuurielämä on vilkasta, jossa näkyvät vaikutteet Somaliasta, Jemenistä sekä Ranskasta. Kaupungissa on laajalti tunnettu musiikkiteatteri. Djiboutin arkkitehtuuri käsittää tyylilajeja eri historiallisilta kausilta. Vanhassa kaupungissa sijaitsee basaari kapeine katuineen. Basaari on paitsi liike-elämän keskus, myös asuinpaikka. Ranskan valtakausi on jättänyt jälkensä kaupunkiin ja sitä on kutsuttu "Ranskan Hong Kongiksi Punaisella merellä".

HOTELLIT

Sheraton (4*)

Sheraton Djibouti sijaitsee Plateau du Serpentissä Tadjourahinlahdella. 175 huoneen hotelli on kävelymatkan päässä Djiboutin keskustasta sekä 10 minuutin päässä lentokentältä. Hotellissa on ilmastointi, maksuton Wifi, uima-allas, kansainvälinen ravintola- ja baari sekä kuntosali. Hotellin huoneet ovat sisutettu klassisen tyylikkäästi. Huoneista löytyvät mukavuudet kuten ilmastointi, kahvin- ja teen valmistusvälineet, safety box, hiustenkuivain sekä kylpytakit ja pyyhkeet. Huoneissa on langaton Wifi- yhteys sekä 24h huonepalvelu.

Eritrea

Pinta-ala
117,6 km²

Asukasluku
6 081 196 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Asmara

Väestö
Tigrinya 55%, Tigre 30%, Saho 4%, Kunama 2%, 

Rashaida 2%, Bilen 2%, other (Afar, Beni Amir, Nera) 5% (2010) 

Kieli
Tigrinja ja Arabia

Uskonto
Islam, koptilais kristitty, roomalaiskatolinen, protestantti

Hallitusmuoto
Tasavalta

Eritrean valtio eli Eritrea on rannikkovaltio, joka sijaitsee Punaisenmeren rannalla Koillis-Afrikassa. Eritrean rajanaapureita ovat Djibouti, Etiopia ja Sudan. Eritrealla on pitkä yhteinen historia Etiopian kanssa, josta maa itsenäistyi vuonna 1993. Valtion pääkaupunki on noin 600 000 ihmisen asuttama Asmara. Toinen merkittävä kaupunki on satamakaupunki Massawa. Eritrean kansallinen identiteetti on muodostunut kamppailuissa naapurimaa Etiopiaa vastaan. Aikanaan väestö oli jakaantunut ylänköalueiden kristittyihin, jotka muodostivat varsin homogeenisen ryhmän, ja alankomaiden heterogeenisiin muslimeihin. Pitkän vapaussodan aikana näiden ryhmien välille syntyi kuitenkin kulttuurillisia siteitä.

Asmara

Asmara on Eritrean pääkaupunki ja maan Keskisen alueen hallintokeskus. Asmara oli pieni kylä 1880-luvulle saakka. 1920- luvun loppupuolella italialaiset uudelleenrakensivat kaupunkia ja Asmaraa alettiin kutsua "Pikku Roomaksi". Nykyisinkin suuri osa rakennuksista on italialaista alkuperää ja kaupoilla on italiankielisiä nimiä. Asmara on tärkeä maanteiden risteyspaikka joka sijaitsee italialaisten rakentaman rautatien varrella. Kapearaiteinen rautatie oli yli 20 vuotta käyttämättä, mutta kunnostustöiden jälkeen se avattiin uudelleen liikenteelle 2000-luvun alussa.HOTELLIT

Crystal Hotel (3*)

Crystal Hotel sijaitsee Asmarassa. Hotellista on lyhyet kävelymatkat kaupungin eri kohteisiin. Viihtyisät huoneet sisältävät muun muassa Internet-saatavuuden, yksityisen kylpyhuoneen, minibaarin sekä parvekkeen. Hotellissa on ravintola- sekä baari.

Sudan

Sudanin lippu

Pinta-ala
1 886 068 km2

Asukasluku
45 561 556 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Khartum

Kieli
Arabia (virallinen), englanti (virallinen), sekä monia etnisiä kieliä

Uskonto
Islam (96 %), Kristityn vähemmistöt ja monia traditionaalisia uskontoja 

Hallitusmuoto
Tasavalta

Sudan sijaitsee Pohjois-Afrikassa, Sahelin alueella. Sudan on Afrikan kolmanneksi suurin maa Algerian ja Kongon jälkeen ja sen rajanaapureita ovat pohjoisessa Egypti, idässä Eritrea ja Etiopia, etelässä Etelä-Sudan, lounaassa Keski-Afrikan tasavalta, lännessä Tšad ja luoteessa Libya. Sudanin itäosa sijaitsee Punaisenmeren rannalla. Maa itsenäistyi Iso-Britanniasta ja Egyptistä vuonna 1956. Sudanissa on ollut monta sisällissotaa 2000-luvulle asti ja Etelä-Sudan itsenäistyi vuonna 2011. Sudan on suuri tasanko, jota ympäröi vuoret idässä ja lännessä.  Maan läpi kulkee maailman toiseksi pisin joki, Niili. Sudanin ilmasto on kuuma ja kuiva. Iltaisin ja öisin lämpötila laskee suuresti päivän lämpötilaan verrattuna. Vaikka maanviljelyn on arvioitu vievän noin 80 prosenttia maan työvoimasta, Sudanin suurin kasvu tulee öljyn tuotannosta. 

Nykyään Sudanissa on 597 etnistä ryhmää, jotka puhuvat yli 400 eri kieltä ja murretta. Suurin osa väestöstä on arabeja. Etniset vähemmistöt ovat keskittyneet maan tiettyihin osiin, Darfurissa suurin ryhmä on furit ja Punaisenmeren rannalla bedžat. Zaghawat elävät Tšadin vastaisen rajan lähistöllä, ja maan pohjoisosassa elää nubialaisia ja beduiinejä. Sudanissa vanhat perinteet ovat tärkeitä, tarinat ja uskot välittyvät sukupolvelta toiselle. Sudanilaisia on kutsuttu maailman ystävällisimmäksi kansaksi. He ovat kiinnostuneita turisteista ja ovat erittäin vieraanvaraisia.


Khartum

Khartum on Sudanin pääkaupunki, jonka asukasluku on noin 1,4 miljoonaa. Sudanin suurin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Khartumissa. Khartum sijaitsee maan islamilaisessa osassa, joten siellä ei myydä alkoholia edes hotelleissa. Khartum laajeni yli vanhojen rajojensa 1950- ja 1960-luvuilla. Vanhoja rakennuksia purettiin ja niiden tilalle rakennettiin yläluokan asuinalueita. Khartumin yliopisto perustettiin 1956. Pohjois- Khartumista on muodostunut maan teollisuuden keskus. Khartumin elintaso on korkeampi kuin Sudanin maaseudun, joka on johtanut muuttoliikkeeseen maaseudulta kaupunkiin.

HOTELLIT

Grand Holiday Villa (3*)

1800-luvun lopulla rakennettu Grand Holiday Villa Hotellin historiallinen rakennus huokuu vanhan maailman viehätystä ja vie siirtomaa-aikaan. Hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla Khartoumin kaupallisen keskuksen sydämessä. Hotellissa on 160 vierashuonetta. Huoneissa on ilmastointi, silitysvälineet, minibaari, 24h huonepalveu, televisio satelliittikanavilla, Internet- yhteys sekä safety box. Hotellin 174 paikkainen ravintola tarjoaa aitoja malesialaisia, aasialaisia ja kansainvälisiä ruokia sekä runsaan buffetaamiainen sekä päivittäiset teemabuffetillalliset.

Meroe

Meroe on kaupunki Sudanin alueella. Kaupungin rauniot sijaitsevat Niilin itärannalla. Suosituimmat Meroen nähtävyydet ovat pyramidit. Pyramideissa on kolme osaa. Eteläisellä hautausmaalla on yhdeksän kuninkaallista pyramidia. Neljä pyramidia kuului kuninkaille ja viisi kuningattarille. 195 muuta hautaa täydentävät hautausmaan. Pohjoinen hautausmaa sisältää 41 kuninkaallista pyramidia joista 30 kuului kuninkaille, kuusi kuningattarille ja viisi toisille kuninkaallisille. Läntinen-hautausmaa ei ole kuninkaallisten, tämä sisältää noin 113 hautaa.
 

Samankaltaisia matkoja

> Etiopian kiertomatka

> Etiopia, Djibouti, Eritrea ja Sudan
Djibouti, Eritrea ja Sudan

> Komorien ja Etiopian kiertomatka

> Kenian suursafari ja Etelä-Mombasa

> Kenian ja Tansanian suursafari sekä Sansibar

> Tansanian suursafari ja Sansibar

> Tansanian safari ja Sansibar

 

Haluatko lisäpäiviä?

• Ras Dashen -vaellus

• Kenian safarit

• Sansibar (Tansania)

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.