Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Meksiko

Pohjois-Meksikon kiertomatka
Copper Canyon – junalla yli Sierra Madre -vuoriston

Meksiko  
Mexico City | El Fuerte | Copper Canyon | Cusarare | Batopilas | Creel | Chihuaua

Meksiko

Pinta-ala
1 972 550 km2

Asukasluku: 
128 649 565 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Mexico City (asukasluku n. 21 miljoonaa)

Väestö
60% mestitsejä ja 30% alkuperäisasukkaita

Kieli
Espanja ja 54 eri alkuperäiskieltä

Päätuotteet
Maissi, tupakka, kemikaalit, rauta, teräs, petroli, tekstiiliteollisuus, matkailu

Hallitusmuoto
Liittotasavalta

Uskonto
Noin 90 prosenttia meksikolaisista kuuluu roomalais-katoliseen kirkkoon ja noin 6 prosenttia on ortodokseja

Meksikossa on maantieteellisesti ja kulttuurillisesti toisistaan hyvin paljon poikkeavia alueita. Se on äärimmäisyyksien maa, josta löydät laajoja aavikoita, lumihuippuisia tulivuoria, siellä voit vaellella trooppisilla hiekkarannoilla tai muinaisilla rauniolla. Se on samanaikaisesti ultramoderneja metropoleja ja kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen vuosisatojen taakse. Maasta löytyy useita erilaisia toisistaan poikkeavia kulttuureita ja historiaa. Meksikon pinta-ala on n. 2 miljoonaa neliökilometriä. Tyynenmeren puolen Tijuanasta matkaa Cancuniin Karibianmerelle on 3500 km.

Maa on nähnyt useita, toinen toistaan suurempia kulttuureita ja sivilisaatioita mm. mayat, asteekit, tolteekit. Maassa elää edelleenkin noin 50 alkuperäiskansaa, joilla kaikilla on eri kieli sekä elävät perinteet. Vaikka alkuperäiskansoja on vieläkin lukuisia, valtaosa väestöstä on mestitsejä, jotka polveutuvat alkuperäiskansojen, eurooppalaisten ja afrikkalaIsten orjien jälkeläIsistä.

Maassa on noin 120 miljoonaa asukasta ja jo pelkästään maan pääkaupungissa, Mexico Cityssä, elää yli 21 miljoonaa ihmistä. Kaupungin laitamien hökkelikylät kasvavat edelleen kovaa vauhtia, sillä maaltamuuttajia tulee arviolta jopa tuhat päivässä. Muinaiset tavat ja perinteet elävät ja voivat hyvin nykypäivänkin ja perinteet näkyvät kulttuurissakin. Meksikolainen kuvataide on tunnettua räiskyvästä ja rohkeasta värienkäytöstä. Musiikki näyttelee suurta roolia niin jokapäiväisessä elämässä kuin kuukausittain pyhimysten kunniaksi vietettävissä kyläjuhlissa

Mexico City

Vuorten ympäröimässä laaksossa sijaitsee yli 20 miljoonan asukkaan kaupunki Mexico City, joka on maan taloudellinen, poliittinen ja kulttuurillinen sydän. Kaupunki on yhdistelmä nykyaikaa ja vuosisatoja vanhaa kulttuuria. Pilvenpiirtäjät ja ostoskeskukset ovat vieretysten vanhojen käsityöpajojen, kirkkojen ja historiallisten nähtävyyksien kanssa. Kaupungin keskusaukiolla Zocalolla voi tutustua vanhan kaupungin historiaan ja nähdä Espanjan siirtomaa-aikaisen katedraalin. Kaupungin läheisyydestä löytyy Teotihuacanin massiiviset pyramidit, jotka kertovat muinoin eläneestä, nykyisin lähes tuntemattomasta kansasta.

HOTELLIT

Best Western Hotel Majestic (3)

Hotelli sijaitsee Mexico Cityn historiallisen keskuksen pääaukiolla, Zocalossa. Vieressä on National Palace ja hotellin ympärillä on runsaasti museoita, teattereita, ravintoloita ja käsityömyyjäisiä.

Kaikki huoneet ovat tilavia ja tarjoavat näkymän joko Zocalo tai Madero – kadulle, missä on mahdollista nähdä päivittäinen lippuseremonia. Huoneista löytyy mm. kahvinkeitin, langaton nettiyhteys, kaapeli-tv ja turvalokero. Hotelli tarjoaa myös huonepalvelua 07:00-22:00.

El Fuerte

El Fuerte sijaitsee Sinaloan osavaltiossa Meksikon länsiosassa. Espanjalainen konkistadori Francisco de Ibarra loi El Fuerten kaupungin 450 vuotta sitten. Kuuluisa linnake on rakennettu vuonna 1610. Kaupunki oli myös suurin kullan ja hopean kaivokeskustan vuosisadaksi. El Fuertessa on paljon nähtävyyksiä ja siksi se onkin yksi monista ”Pueblo Mágico”-kaupungeista. Meksikossa on hienoimmat matkustuskohteet nimetty juuri tällä erikoisnimellä, joka tarkoittaa taianomaista kaupunkia. El Fuertessa voi tutustua mm. erinomaiseen uusklassiseen Plaza de Armas-toriin, värillisiin rakennuksiin, Sagrado Corazon de Jesus Templeen, kalliopiirroksiin Cerro de la Máscarassaan sekä kaupungintaloon (Palacio Municipal). Keskustassa nautitaan paikalisista kaupoista ja perinteisistä ravintoloista.

HOTELLIT

Posada del Hidalgo (4)

Hotel Posada del Hidalgo sijaitsee El Fuerten kaupungissa, Sinaloan osavaltiossa. Siirtomaa-aikainen kartano on rakennettu 1500-luvun linnakkeen päälle ja sen uskotaan olleen El Zorron syntymäpaikka. Hotellissa on 68 huonetta, jotka sijaitsevat viidessä eri siivessä. Useimmissa huoneissa on korkea, puupalkein koriteltu katto sekä näkymät vehreään puutarhaan. Jokaisessa huoneessa on ilmastointi, televisio ja internetyhteys. Hotellilla on oma ravintola, jossa on tarjolla perinteistä meksikolaista ruokaa, jota voi nauttia sisä- tai ulkotiloissa uima-altaan ja puutarhan äärellä. Hotellin palveluihin kuuluu myös uima-allas, baari ja spa.

Copper Canyon

Copper Canyon sijaitsee legendaarisen Sierra Madren vuoristossa luoteisessa Meksikossa. Alue koostuu seitsemästä kanjonista ja yhdessä ne ovat suuremmat kuin Yhdysvaltojen Grand Canyon. Kanjonit ovat muotoutuneet alueella virtaavien kuuden joen ansiosta, jotka laskevat Kalifornian lahdelle. Kuparivärisillä kanjoneilla (Copper Canyon) on mahdollista ihailla rosoisien maisemien lisäksi metsikköä sekä lintuja. Alueella asuu myös Meksikon alkuperäiskansa tarahumarat, jotka ovat tunnettuja juoksuperinteestään. Kansa elää yhä perinteistä elämää ja asuu mm. puisissa majoissa ja luolissa. Kansallispuistossa on mahdollisuus nähdä kanjonit ylhäältä gondolihissistä tai maailman toiseksi pisimmältä vaijeriliukuradalta. Vaijeriliukurata on 2545 metriä pitkä ja matkustaja voi lentää kanjonin yllä jopa 135 kilometrin tuntinopeudella. Copper Canyonille voi ajaa myös suositulla El Chepe-junalla.

HOTELLIT

Mirador Hotel Copper Canyon (3)

Mirador Hotel Copper Canyon sijaitsee Copper Canyonin alueella, korkealla kanjonin reunalla. Saapuessa hotellin omalle juna-asemalle voi jo päästä nauttimaan uskomattomista maisemista kanjoneiden metsäiseen laaksoon. Jokaisessa hotellin 70 huoneessa on puupalkein koristeltu katto, takka sekä oma terassi, josta on mahdollista nauttia näköalasta. Huoneiden sisustus on saanut inspiraation Tamahumaran kulttuurista. Hotellilla on tarjolla useita aktiviteetteja, kuten kävelykierroksia ja vaelluksia läheisille luontokohteille sekä kulttuurinähtävyyksille. Kanjoneiden yli on mahdollista kulkea gondolihissillä sekä zipline-köysiradalla. Hotellila on oma ravintola, jossa voi ajoittain nauttia myös elävästä musiikista.

Cusarare

Cusararen kanjonit ja saman niminen joki ovat osa Sierra Madren vuoristoa. Cusarare tarkoittaa haukkojen aluetta tarahumaran kielellä. Cusararen päänähtävyys on 30 metriä korkea vesiputous havumetsän siimeksessä. Rosoinen polku johtaa putouksen altaalle, jossa voi uida vedenkorkeuden ollessa matalalla. Vesiputous sijaitsee 22 kilometrin päässä Creelistä. Vesiputouksesta tien toisella puolella sijaitsevat Cusarare Mission ja Loyola Museum sekä Sierra Lodge Hotel. Alueelta löytyy tarahumara-alkuperäiskansan muinoin asuttamia luolia sekä Basirecotan kuuma lähde, jonka tarahumarat uskovat tuovan parantavia vaikutuksia.

HOTELLIT

Sierra Lodge Hotel Cusarare (3)

Sierra Lodge Hotel Cusarare sijaitsee Cusararen Tarahumara-yhteisön, joen ja vesiputouksen läheisyydessä. Hotellin 18 huoneessa on yksinkertainen, rustiikkinen sisustus. Jokaisessa huoneessa on oma terassi tai parveke. Hotellin ravintolassa on mahdollista nauttia perinteisiä tamahumaralaisia aterioita.

Batopilas

Batopilas on vähän yli 1 200 asukkaan kylä Chihuahuan osavaltion eteläosassa. Kylä oli merkittävä hopean kaivostoiminnan keskus 1700-luvulta 1900-luvun alkuun asti. Tämä historia näkyy kaivosten lisäksi kylään rakennetuissa varakkaiden perheiden maatiloissa.  Hieman kylän ulkopuolella sijaitsevan kirkon rakensivat jesuiitat vuosina 1760-1764. Kirkko jäi pian tyhjäksi ja oli heitteillä vuoteen 1974 asti, jolloin kirkko siirrettiin fransiskaaneille.

HOTELLIT

Real de Minas Batopilas (3)

Real de Minas Batopilas sijaitsee aivan kylän keskustorin vieressä. Vanhaan kartanoon rakennetussa hotellissa on 10 värikästä huonetta, kaksi sisäpihaa sekä yleisiä tiloja täynnä antiikkisia esineitä. Huoneissa on laatoitetut lattiat, puupalkein koristeltu katto sekä pääsy sisäpihalle. Hotellin vieressä on ravintola, joten ruokaa on saatavilla läheltä. Hotellilla on puutarha sekä grilli.

Creel

Creel tarjoaa upeat puitteet lumoavan Tarahumaran vuorien ja Copperin kanjonin välillä. Se on toiseksi suurin kaupunki Bocoynan kunnassa Sierra Tarahumarassa. Creelissa elää noin 5000 asukasta. Alueen luonto on kaunista. Sieltä löytyy mm. ainutlaatuisia kalliomuodostelmia, järviä ja metsiä sekä korkeita vesiputouksista. Creelissa voi tutustua mm. Plaza de Armas- toriin, Cristo Reyn kirkkoon, Casa de Artesanías y Museo- kasityön talo ja museoon. 

HOTELLIT

Best Western Lodge Creel Hotel & Spa (3)

Best Western Lodge tarjoaa hyvät puitteet matkustajalle keskellä Creelin kaupunkia. Hotellilta avautuu erinomaiset näkymät yli Sierra Tarahumara-vuorien. Hotellin 37 huoneissa on mennoniittatyylinen lämmityslaite, puukoristukset, jotka tuovat maalaisen tunnelman sekä oma terassi maisemien nauttimiseen. Perinteisestä sisustuksesta huolimatta huoneissa on myös modernit televisio, kahvinkeitin sekä internetyhteys. Hotelli tarjoaa monia viihdykkeitä: biljardi-pöytä, pöytätennis, patikointi, kuntokeskus, leikkikenttä sekä spa-keskus, jossa voi nauttia hieronnoista, erilaisista hoidoista, porealtaasta ja saunasta. Hotellin palveluihin kuuluu myös mm. ravintola jossa on tarjolla paikallisia kotiruokia sekä käsintehtyjä pizzoja; baari, terassi ja kahvila. 

Chihuaua

Chihuahua, joka on Chihuahuan osavaltion pääkaupunki, sijaitsee Sierra Madren laaksossa Chihuahuan autiomaan laidalla. Chihuahuassa elää noin 825 000 asukasta. Chihuahua, on siirtomaan arkkitehtuurin ja nykyaikaisen teollisuuden sekoitus. Kaupungista löytyy mm. tori, tuomiokirkko, vallankumouksen museo (Pancho Villan koti), Fuentes Danzarinas (tanssijoiden suihkulähde) sekä liittovaltion-hallituksen talo, jossa Don Miguel Hidalgo (itsenäisyystaistelija) on vangittu ja lopulta teloitettiin 30.7.1811. Chihuahuassa voi nauttia myös herkullisesta Norteño-keittiöstä.

HOTELLIT

Hotel Plaza Chihuahua (4)

Hotel Plaza sijaitsee Chihuahuan kaupungin keskustassa, tarjoten tasokasta ja persoonallista palvelua. Hotellissa on 27 tilavaa, modernia huonetta, joista löytyy ilmastointi, tallelokero ja internetyhteys. Hotellin kattoterassilla on ravintola, josta voi nauttia upeista näkymistä kaupunkiin.