Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Nicaragua

Nicaraguan kulttuurikierros ja tummapaahtoinen Costa Rica

Costa Rica | Nicaragua  
Santa Barbara de Heredia | Montibelli | Granada | Jicaro | Ometepe | Duara | Carazo | Managua

Uskomattoman upea Nicaragua on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Matkalla pääset bongaamaan lintuja Montibellin suojelualueella, näkemään upeat pilvisademetsät Granadan ympäristössä, Nicaraguajärven saariston sekä tutustumaan paikalliseen elämäntyyliin Ometepen tulivuorisaarella yhteistyökumppanimme Duara Travelsin kyläyhteisössä Moyogalpan kauniissa luonnossa. . Matkasi alkukin on upea: majoitut kauniilla kahvitilalla Costa Rican pääkaupungin kupeesta.

Tulivuorista tunnetun Ometepe-saaren kylässä näet, miten nicaragualaiset todella asuvat ja mitä he puuhaavat päivittäin. Majoitut paikallisen perheen kotona, osallistut arkiaskareisiin ja opit kokkaamaan alueelle tyypillisiä ruokalajeja yhteisön omilla resepteillä. Pääset myös tutustumaan perheen elinkeinoon: viljelemään maissia, banaaneja ja sokeriruokoa sekä pitämään huolta kotieläimistä. Viikonloppuisin yhteisössä järjestetään baseball- ja jalkapallo-otteluita.

Matkan kesto
13 päivää, perillä 11 yötä
Matkan hinta
Alkaen 3 540 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Miia Vilppula
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot Helsinki – San Jose (Costa Rica), Santa Barbara de Heredia 1 yö
Päivät 2–3 | San Jose – Managua, Montibellin suojelualue, 2 yötä
Päivät 4–6 | Jicaro Island, 3 yötä
Päivät 7–9 | Ometepe, kotimajoitus 3 yötä
Päivä 10 | Carazo, 1 yö
Päivä 11 | Managua, 1 yö
Päivät 12–13 | Managua – Helsinki

Matkan erityispiirteet
 • Perhemajoitus nicaragualaisessa kylässä paikalliseen tyyliin.
 • Upeat luontokohteet.
Lennot
Esimerkkiaikataulu:
Helsinki – Pariisi 09.25 - 11.30
Pariisi - San Jose 13.30 - 16.50
San Jose - Managua 17.45 - 18.47
Managua - Panama City 14.26 - 17.01
Panama City - Amsterdam 19.05 - 12.30
Amsterdam - Helsinki 14.00 - 17.25
Kaukolennot KLM ja Air France
Hintaan sisältyy
- Lennot turistiluokassa
- Mainitut majoitukset tai vastaavat kahden hengen huoneessa, mainituin aterioin
- Mainitut kuljetukset ja retket.
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Viisumit ja maastapoistumismaksut
- Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
- Matkavakuutus
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki – Costa Rica
Finca Rosa Blanca
Lennot San Joseen, Costa Ricaan. Saavuttaessa kuljetus hotellille, jossa loppuilta aikaa nauttia ja rentoutua hotellilla.

Päivät 2–3 | Costa Rica –Montibelli
Montibelli Reserve | A, L, I
Aamupäivä aikaa ihastella kauniin hotellin tiluksia ennen kuljetusta lentokentälle. Täältä lennot Nicaraguan pääkaupunkiin Managuaan, josta matkasi jatkuu oppaan kanssa Montibellin suojelualueelle, Ticuantepeen.

Päivä 4 | Montibelli – Jicaro Island
Jicaro Island Ecolodge | A, L, I
Aamulla aikainen lintubongausretki, jonka jälkeen palaat nauttimaan aamupalaa hotellille ennen tutustumista paikallisen perheen maatilaan. Täällä näet miten esimerkiksi ananaksia, riisiä ja avokadoja viljellään. Perhe tarjoaa sinulle myös paikallisen lounaan. Täältä matka jatkuu kohti Granadan kaupunkia, josta siirtyminen veneellä yksityiselle saarelle. Saarella yövyt ekolodgessa, joka tarjoaa upeat puitteet itsensä hemmotteluun kaikilla aisteilla.

Päivä 5 | Granada – Masayan tulivuori
Jicaro Island Ecolodge | A, L, I
Aamiaisen jälkeen suuntaat Granadaan, jossa kaupunkikierroksella tutustutaan tämän historiallisen kaupungin nähtävyyksiin. Kierroksella vieraillaan myös museoissa, jonka jälkeen matka jatkuu kohti Masayan tulivuorta. Näköalapaikalle saavutaan juuri auringon laskiessa, jolloin voit ihastella pimeässä useissa punaisen ja oranssin väreissä hehkuvaa laavajärveä sekä todistaa muuta tuliperäistä toimintaa. Illaksi palataan takaisin eklodgelle nauttimaan illallista.

Päivä 6 | Mombacho-tulivuori
Jicaro Island Ecolodge | A, L, I
Tänään tutustumista Mombacho-tulivuoren suojelualueeseen, joka on vain lyhyen matkan päässä Granadan kaupungista. Matkaa tulivuoren kraaterille taitetaan nelivetoisilla autoilla sekä patikoiden ihastellen ympäröiviä huikeita maisevia sekä rehevää kasvillisuutta. Retken aikana saat tietää alueen kasvistosta ja eläimistöstä sekä alkuperäiskansojen elämästä alueella. Ilma korkealla on viileää ja lämpötila voi tippua jopa 10 asteeseen. Illaksi palataan takaisin Jicaron saarelle.

Päivät 7–9 | Jicaro Island - Ometepe
Kotimajoitus | A, L, I
Kuljetus Jicaron saarelta San Jorgen satamaan. Täältä Nicaragua-järven ylitys tulivuorten muodostamalle Ometepen saarelle.
Majoitut paikallisen perheen luona, osallistut arkiaskareisiin ja opit kokkaamaan alueelle alueelle tyypillisiä ruokalajeja yhteisön omilla resepteillä. Pääset myös tutustumaan perheen elinkeinoon: viljelemään maissia, banaaneja ja sokeriruokoa sekä pitämään huolta kotieläimistä. Suosittelemme, että opettelet ennen matkaa muutaman fraasin espanjaa, jotta saat kyläkokemuksesta mahdollisimman paljon irti.Majoitukseen kuuluu aina oma, lukittava huone, kolme ateriaa päivässä sekä valikoidut päiväaktiviteetit. Pesutilat jaetaan perheen kanssa. Paikallinen, englantia puhuva yhteyshenkilö on matkailijan tavoitettavissa koko matkan ajan. Häneltä voi kysellä myös lisäaktiviteeteista.

Päivä 10 | Ometepe – Carazo | A, L, I
D Santos Boutique Hotel | A, L, I
Tänään on aika hyvästellä paikallinen perheesi ja suunnata takaisin San Jorgeen lautalla. Oppaan johdolla matka jatkuu kohti Concepion de Maria’s suojelualuetta. Suojelualue tekee tärkeätä työtä paikallisten lajien ylläpitämiseksi sekä myös Doloresin kylän vedensaannin varmistamiseksi. Suojelualueen omistajat ovat myös alansa huippuosaajia luontoystävällisen kahvin tuotannossa ja he ovat perustaneet alueelle myös nicaragualaistyylisen majatalon, jossa yövyt seuraavan yön.

Päivä 11 | Carazon – Managua
Los Robles Hotel | A
Aamulla tutustutaan lähemmin suojelualueella viljeltävän kahvin tuotantoon paikallisen oppaan johdolla. Halutessasi voit myös osallistua yksityiselle kierrokselle suojelualueella joko jalan, hevosen selässä tai maastopyöräillen. Tällöin voit nähdä useita nisäkkäitä, lintuja, sammakkoeläimiä, liskoja sekä hyönteisiä. Iltapäivällä kuljetus Managuaan, jossa viimeinen ilta vapaa-aikaa.

Päivät 12–13 | Managua – Helsinki | A
Aamupäivällä kuljetus lentokentälle, josta lennot takaisin Suomeen. Saapuminen seuraavana päivänä.

 

Kohde-esittelyt

 

Costa RicaPinta-ala
51 100 km²

Asukasluku
5 256 612 (arvio 2023)

Pääkaupunki
San José

Kieli
espanja, englanti, kreolienglanti ja alkuperäiskansojen murteet

Päätuotteet
matkailu, elektroniikka, kahvi, banaani, sokeri

Hallitusmuoto
demokratia

Tämä ekosysteemien monimuotoisuus takaa kodin yli 230 eläinlajille ja maa lumoaa matkailijan kuin matkailijan, etsit sitten seikkailua tai rauhallisempaa lomakohdetta.

Kun puhutaan ympäristöystävällisestä matkailusta, on Costa Rica maana yksi sen edelläkävijöistä. Costa Rica on ottanut tavoitteekseen olla kokonaan hiilidioksidineutraali vuoden 2021 loppuun mennessä, maan itsenäistymisen 200. juhlavuotena. Costa Rican sähköstä on jo muutaman vuoden ajan tullut yli 90 % uusiutuvista lähteistä, kuten vesi-, tuuli- ja aurinkovoimasta sekä geotermisestä energiasta ja biomassasta. Maalla on maine myös rauhan ja koulutuksen keitaana Keski-Amerikassa, sillä armeija on maasta lakkautettu jo vuonna 1948.

PURA VIDA, kuten costaricalaiset usein iloisina huutelevat!

Costa Rica on yksi maapallomme monipuolisimmista luontokohteista. Keski-Amerikan pieni valtio tarjoaa dramaattisia tulivuorinäkymiä, karuja vuorimaisemia, villiä viidakkoa sekä mystisiä pilvisademetsiä. Kaiken tämän lisäksi maasta löytää upeita rantakohteita sekä Karibianmeren että Tyynenmeren puolella.

Santa Barbara de Heredia

HOTELLIT

Finca Rosa Blanca (5)

Hotelli Finca Rosa Blanca sijaitsee San Josén pohjoispuolella, Santa Barbara de Heredian kahvialueella. Hotellin arkkitehtuuri on saanut inspiraationsa ympäröivästä luonnosta, minkä huomaa suurten ikkunoiden valaisemissa tiloissa ja vehreillä sisäpihoilla. Paikalliset taiteilijat ovat maalanneet hotelliin seinämaalauksia ja tehneet huonekaluja sekä muita koristeellisia käsitöitä. Jokaisessa huoneessa on minibaari, tuuletin ja kahvinkeitin, tietysti paikallisella kahvilla. Hotellin ravintolassa voit nauttia ruokaa ulkoilmassa. Tarjolla on tyypillistä Etelä-Amerikkalaista ruokaa hotellin oman kasvihuoneen aineksista. Pitkän päivän jälkeen voit rentoutua uima-altaalla, josta on upeat näkymät San Joséen ja ympäröivään laaksoon. Hotelli tarjoaa mm. hierontoja, lintubongausretkiä, kahvitilavierailua tai seikkailunhaluisimmille köysirataliukua.

NicaraguaPinta-ala
129 494 km2

Asukasluku
6 203 441

Pääkaupunki
Managua

Kieli
espanja

Päätuotteet
banaani, kahvi ja puuvilla

Hallitusmuoto
tasavalta

Nicaragua sijaitsee Keski-Amerikan kannaksella, Hondurasin ja Costa Rican välissä. Se on Keski-Amerikan suurin, mutta harvimpaan asuttu valtio.

Nicaragua tarjoaa matkailijalle paljon uusia elämyksiä, sillä massaturismi ei ole päässyt vielä vaikuttamaan nicaragualaiseen elämänmenoon. Maasta löytyy monia nähtävyyksiä, espanjalaisten valloittajien kulttuuria ja monipuolista luontoa. Erityispiirteitä maalle antavat Keski-Amerikan suurimmat järvet: Manacuajärvi ja Nicaraguajärvi, joista varsinkin jälkimmäinen on erittäin kaunis vierailukohde lukuisine saarineen. Matkailija pääsee ihastelemaan myös monia pieniä vuoristokyliä, viihtyisiä kolonialaistyylisiä kaupunkeja ja valkeahiekkaisia rantoja. Nicaragua ihastuttaa matkailijan aitoudellaan.

Granada

Värikäs Granada sijaitsee Nicaraguajärven rannalla ja on erittäin kaunis koloniaalinen kaupunki. Se onkin yksi Amerikkojen vanhimmista kaupungeista. Arkkitehtuuri ihastuttaa värikkyydellään ja myös makuhermoja hemmotellaan kaupungin lukuisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Pääkatu Calle La Calzadan varrella sijaitsevat lukuisat ravintolat, baarit ja usein iltaisin siellä on myös elävää musiikkia. Pääkadun toisessa päässä on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, La Merced- katedraali sekä Parque Central -keskuspuisto. Granadan markkinat ovat näkemisen arvoiset ja vaikka ostettavaa ei paljoa ole, pääsee niissä helposti paikalliseen fiilikseen. Granadan lähistöllä sijaitseville tulivuorille, Masaya ja Mombabco, on helppo tehdä lyhyitä patikkaretkiä.

Ometepe

Ometepe saari on muodostunut kahdesta tulivuoresta ja se sijaitsee Nicaraguajärvellä. Saaren 35 000 asukasta elää pääasiassa kalastuksella ja maanviljelyllä. Banaaneja, sitrushedelmiä sekä papuja näkee viljeltävän saarella, jossa myös puhdas luonto ja jylhät maisemat ihastuttavat matkailijaa. Alueen rikas intiaanihistoria, eläimistö sekä muinaiset kivipatsaat hakattuine merkkeineen tekevät saaresta monipuolisen ja mielenkiintoisen käyntikohteen.

Duara

Duara Travels on suomalainen yritys, jonka kautta matkailijat pääsevät kokemaan paikallista arkea maaseudun kylissä Vietnamissa, Tansaniassa, Indonesiassa, Sri Lankalla ja Nicaraguassa. Matkailija majoittuu kylissä paikallisessa perheessä ja osallistuu arjen askareisiin, kuten kokkaukseen, maanviljelyyn tai kalastukseen ja saa oppia paikallisesta kulttuurista, tavoista ja uskonnosta. Majoittumalla kylässä työllistetään kyläyhteisöä ja ohjataan matkailutuloja sekä majoittavalle perheelle, kylän yhteyshenkilölle että koko kylän säästöringille. Näin koko kylä huolehtii matkailijan viihtyvyydestä ja turvallisuudesta.

Majoitukseen kuuluu aina oma, lukittava huone, kolme ateriaa päivässä sekä valikoidut päiväaktiviteetit. Pesutilat jaetaan perheen kanssa. Paikallinen, englantia puhuva kontaktihenkilö huolehtii matkailijan perehdyttämisestä. Kontaktihenkilöltä voi kysellä myös lisäaktiviteeteista, kuten kalastusretkistä.


Managua

Nicaraguan pääkaupunki, jossa asuu noin miljoona asukasta. Suurkaupunkialueella asuu kuitenkin n. 2 miljoonaa asukasta ja kaupunki kilpailee Guatemala Cityn kanssa Keski-Amerikan suurimman kaupungin tittelistä. Kaupungista tehtiin Nicaraguan pääkaupunki vuonna 1858 kompromissiksi konservatiivien Granadan ja liberaalien Leonin välillä, jotka kilpailivat pääkaupunkiasemasta. Managuan päänähtävyyksiä ovat Plaza de la Revolucion -aukio, Tiscapa-laguuni, St. Jamesin katedraali ja lisäksi siellä on monia hyviä museoita.

Costa Ricaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia.

HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta.

Maastapoistumismaksu
Yleisimmät lentoyhtiöt sisällyttävät maastapoistumismaksun lentolipun hintaan, jolloin maksua ei tarvita. Maateitse Costa Ricasta maastapoistumismaksu on 9 usd/hlö (2019). Maksun voi maksaa myös paikallisella valuutalla. Maastapoistumismaksut maksetaan aina henkilökohtaisesti maasta poistuttaessa maateitse. Paikalliset viranomaiset voivat muuttaa maastapoistumismaksuja ilman erillistä ilmoitusta.


Turvallisuus

Costa Rica on yleisesti ottaen turvallinen maa ja pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Pidä huoli että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositelemme sekä A- ja B-hepatiittirokotusta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on 110V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Ilmasto on etenkin rannikoilla kuuma ja kostea, kevyt vaatetus. Korkeimmilla alueilla illat viileitä. Varaudu siis myös viileyteen ja sateen mahdollisuuteen.


Ruoka ja Juoma

Ruokakulttuuri Väli-Amerikassa on melko monipuolista, näin myös Costa Ricassa. Tuoreita hedelmiä on aina tarjolla ja riisi kuuluu lähes jokaiselle aterialle. Tyypillinen annos sisältää riisiä, paistettua banaania, kanaa, mustapapuja, kasviksia tai salaattia sekä maissileivän. Mausteista chiliä käytetään reilusti samoin yrttejä kuten korianteri. Merenläheisyydessä suositaan kalaa ja äyriäisiä. Ceviche on Väli- Amerikan ja Etelä- Amerikan keittiön ylpeys. Ceviche on raa’asta kalasta sitruksilla marinoitu alun perin Perusta lähtöisin oleva ruokalaji. Hanavesi on Costa Ricassa juomakelpoista ja hanavettä voi juoda sellaisenaan. Veden juomakelpoisuus kannattaa aina tarkistaa paikallisilta joka kohteessa erikseen. On mahdollista, että erilainen bakteerikanta saattaa kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja, joten omaa harkintaa tulee käyttää.


Ilmasto ja Sää

Trooppisesta sijainnistaan johtuen Costa Ricassa ilmasto jakautuu kuivaan kauteen (marras-huhtikuu) ja kosteaan kauteen (touko-lokakuu). Karibianmeren rannikkoalueella on kosteampaa kuin muualla maassa.

Sadekaudellakin voi maahan matkustaa ja joihinkin osiin maata se on jopa suositeltavaa. Yleisesti ottaen toukokuusta aina lokakuun loppuun asti sateita esiintyy koko maassa iltapäivisin. Maassa sataa n. 170 päivää vuodessa ja osa Costa Rican viehätyksestäkin liittyy juuri sateisiin. Kuivinta on maan läsinrannikolla Nicoyan niemimaalla, jossa maan luonto kuitenkin herää henkiin sateiden saavuttua. Maan itärannikolle suositaan matkustusta syys-lokakuussa ja Tortuguerossa merinahka- ja liemikilpikonnat vierailevat heinä-syyskuussa jonka jälkeen saadaan ihastella myös suloisia kilpikonnanpoikasia, jotka yrittävät päästä turvallisesti elinympäristöönsä mereen.

Päivälämpötilat ovat miellyttävän lämpimiä ympäri vuoden, pääkaupunki San Josessa tavallisesti yli 20 astetta.


Pankkiasiat

Valuutta
Costa Rican valuutta on colon (CRC). Yhdysvaltain dollarit käyvät suoraan maksuun.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta etenkin paremman tason ravintoloissa odottavat 10 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaa.

Laukunkantajille hotelleissa suositellaan annettavaksi noin 1 USD / laukku. Taksikuskeille 1-2 USD / matka sekä kuljettajille pidemmillä matkoilla n. 5 USD / matkustaja / päivä.


Yleiset ohjeet

Aikaero
Aikaero Costa Ricaan on talvella -8 tuntia ja kesällä -9 tuntia.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Costa Rican suuntanumero on +506.

Nicaraguaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Nicaraguaan, jos matka kestää alle 90 päivää.

Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Maahansaapumis- ja maastapoistumismaksu
Yleisimmät lentoyhtiöt sisällyttävät maksut lentolipun hintaan, jolloin erillistä maksua ei tarvita. Maateitse Nicaraguaan saavuttaessa on saapumismaksu 13 usd/hlö (2019) ja poistuttaessa maksetaan rajalla 2 usd/hlö (2019). Maksun voi maksaa myös paikallisella valuutalla. Maastapoistumismaksut maksetaan aina henkilökohtaisesti maasta poistuttaessa maateitse. Paikalliset viranomaiset voivat muuttaa maastapoistumismaksuja ilman erillistä ilmoitusta.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Pidä huoli että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositelemme sekä A- ja B-hepatiittirokotusta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Nicaraguaan vaaditaan keltakuumerokotuksesta todistus, mikäli matkasi kulkee jonkin maan kautta, jossa keltakuumetta esiintyy. Mikäli matkustat Nicaraguaan Panamasta, tarvitset kortin mukaasi.

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Nicaraguan sähkövirta on 120 V. Suomalaisiin laitteisiin tarvitsee tämän lisäksi adapterin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Ilmasto on etenkin rannikoilla kuuma ja kostea, kevyt vaatetus ja auringolta suojatuminen on tärkeää. Korkeimmilla alueilla illat voivat olla viileitä. Varaudu siis myös viileyteen ja sateen mahdollisuuteen.


Ruoka ja Juoma

Nicaraguassa aterian perustan muodostavat usein riisi, pavut ja kastike. Gallo Pinto on riisistä ja ruskeista pavuista valmistettu ruokalaji, johon on yhdistetty hyvin makua antava mausteseos. Joskus annokseen lisätään myös kananmuna. Ruokalaji ei ole tulista, mutta sisältää useita eri makuja. Nicaraguassa on myös hyvät mahdollisuudet tutustua kahvinviljelyn perusteisiin. Nicaragualaiset ovat ylpeitä paikallisesta rommistaan, joka on hyvin suosittu paikallisten sekä myös turistien keskuudessa.

Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Nicaraguassa on kaksi vuodenaikaa: kuivakausi ja sadekausi. Kuiva kausi kestää marraskuusta huhtikuuhun ja muun aikaa vallitsee sadekausi.


Pankkiasiat

Nicaraguan rahayksikkö on Nicaraguan córdoba (NIO). Maksuvälineenä käy joissakin paikoissa myös Yhdysvaltain dollarit.

Tipit
Ravintoloissa on yvä jättää muutama kolikko, ellei palvelumaksu kuulu laskun hintaan. Paikallisoppaille on hyvä antaa tippiä, sillä tipit ovat yleensä suuri osa heidän palkastaan.


Yleiset ohjeet

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Nicaraguan suuntanumero on +505.

Aikaero
Aikaero Nicaraguaan on talvella -8 tuntia ja kesällä -9 tuntia.

Matkustussesongit
Matkustamisen ajankohta riippuu pitkälti siitä, mihin päin maata aiot matkustaa. Sadekausi on Tyynenmeren puolella toukokuusta marraskuuhun. Jos matkan suunnitelma on vaeltaminen tai rannalla rentoutuminen, kannattaa valita kuivakausi.

 • nicaragua/Cafe-las-flores
 • nicaragua/Catadral-de-Granada-3
 • nicaragua/IMG_1499
 • nicaragua/Mombacho-2
 • nicaragua/Nature-Image-2
 • nicaragua/Opciones-de-Jicaro-4
 • nicaragua/Opciones-de-Jicaro-5
 • nicaragua-panama/Gamboa
 • nicaragua-panama/Granada-katedraali
 • nicaragua-panama/Granada
 • nicaragua-panama/Granada2
 • nicaragua-panama/Miraflores-locks