Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Panama

Nicaragua ja Panama

Nicaragua | Panama  
Managua | Granada | Ometepe | San Juan del Sur | Panama City | Panaman kanava

Uskomattoman upea Nicaragua on kokemisen arvoinen. Maa on vielä vähemmän turistisempi kuin naapurivaltiot Costa Rica ja Panama. Koe pääkaupunki Managuan loiste, vanhan koloniaalisen Granadan värikkäät kadut ja Ometepe-saaren viehätys härkävankkureineen. Ennen siirtymistä Panamaan vietät muutaman päivän San Juan del Surin hiekkarannoilla. Panama Cityn kaupunkipäivät ja Panaman kanavan varren upea lodge ovat tyylikäs päätös matkalle.

Matkan kesto
14 päivää, perillä 11 yötä
Matkan hinta
Alkaen 3 240 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Miia Vilppula
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot Helsinki – Managua
Päivä 2 | Managua 1 yö
Päivät 3-4 | Granada 2 yötä 
Päivät 5-6 | Ometepe 2 yötä 
Päivä 7-8 | San Juan del Sur 2 yötä
Päivä 9-10 | Panama City 2 yötä
Päivä 11-12 | Panaman kanava 2 yötä
Päivä 13-14 | Panama City – Helsinki

Matkan erityispiirteet
 • Koe vähemmän tunnetumpi Nicaragua ja sen kulttuuri ja kolonialinen arkkitehtuuri
Lennot
Esimerkkiaikataulu:
Helsinki – Amsterdam 07.00–08.35
Amsterdam – Panama City 13.05–17.00
Panama City - Managua 22.11-22.58
Managua - Panama City 11.21-13.58
Panama City – Amsterdam 19.10–12.30 +1
Amsterdam – Helsinki 14.00–17.30
Kaukolennot KLM
Hintaan sisältyy
- Lennot turistiluokassa
- Mainitut majoitukset tai vastaavat kahden hengen huoneessa, mainituin aterioin
- Mainitut kuljetukset ja retket.
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Viisumit ja maastapoistumismaksut
- Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
- Matkavakuutus
- Muu mainitsematon.

Kohde-esittelyt

 

NicaraguaPinta-ala
129 494 km2

Asukasluku
6 203 441

Pääkaupunki
Managua

Kieli
espanja

Päätuotteet
banaani, kahvi ja puuvilla

Hallitusmuoto
tasavalta

Nicaragua sijaitsee Keski-Amerikan kannaksella, Hondurasin ja Costa Rican välissä. Se on Keski-Amerikan suurin, mutta harvimpaan asuttu valtio.

Nicaragua tarjoaa matkailijalle paljon uusia elämyksiä, sillä massaturismi ei ole päässyt vielä vaikuttamaan nicaragualaiseen elämänmenoon. Maasta löytyy monia nähtävyyksiä, espanjalaisten valloittajien kulttuuria ja monipuolista luontoa. Erityispiirteitä maalle antavat Keski-Amerikan suurimmat järvet: Manacuajärvi ja Nicaraguajärvi, joista varsinkin jälkimmäinen on erittäin kaunis vierailukohde lukuisine saarineen. Matkailija pääsee ihastelemaan myös monia pieniä vuoristokyliä, viihtyisiä kolonialaistyylisiä kaupunkeja ja valkeahiekkaisia rantoja. Nicaragua ihastuttaa matkailijan aitoudellaan.

Managua

Nicaraguan pääkaupunki, jossa asuu noin miljoona asukasta. Suurkaupunkialueella asuu kuitenkin n. 2 miljoonaa asukasta ja kaupunki kilpailee Guatemala Cityn kanssa Keski-Amerikan suurimman kaupungin tittelistä. Kaupungista tehtiin Nicaraguan pääkaupunki vuonna 1858 kompromissiksi konservatiivien Granadan ja liberaalien Leonin välillä, jotka kilpailivat pääkaupunkiasemasta. Managuan päänähtävyyksiä ovat Plaza de la Revolucion -aukio, Tiscapa-laguuni, St. Jamesin katedraali ja lisäksi siellä on monia hyviä museoita.

HOTELLIT

Hotel Seminole (3+)

Hotel Seminole sijaitsee Managuassa businessalueella. Hotelli on kävelymatkan päässä mm. kaupungintalosta, suurlähetystöistä ja monista kaupungin palveluista. Hotellin palveluihin kuuluu 24h vastaanotto, rahanvaihtopiste, pesula, tallelokero, uima-allas, sauna, kuntosali ja erilaiset hierontahoidot varauksesta. Kaikki huoneet on ilmastoitu ja niissä on mm. siitysrauta/-lauta, tv ja hiustenkuivaaja. Hotel Seminolen ravintolassa on A la Carte- lista ja allas baarista saa maukkaita trooppisia cocktaileja. 

Granada

Värikäs Granada sijaitsee Nicaraguajärven rannalla ja on erittäin kaunis koloniaalinen kaupunki. Se onkin yksi Amerikkojen vanhimmista kaupungeista. Arkkitehtuuri ihastuttaa värikkyydellään ja myös makuhermoja hemmotellaan kaupungin lukuisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Pääkatu Calle La Calzadan varrella sijaitsevat lukuisat ravintolat, baarit ja usein iltaisin siellä on myös elävää musiikkia. Pääkadun toisessa päässä on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, La Merced- katedraali sekä Parque Central -keskuspuisto. Granadan markkinat ovat näkemisen arvoiset ja vaikka ostettavaa ei paljoa ole, pääsee niissä helposti paikalliseen fiilikseen. Granadan lähistöllä sijaitseville tulivuorille, Masaya ja Mombabco, on helppo tehdä lyhyitä patikkaretkiä.

HOTELLIT

Hotel Alhambra (3)

Hotel Alhambra sijaitsee Granadan keskustassa, pääaukion kupeessa. Rakennus on hyvin kaunis kolonialaistyylinen ja siitä on helppo lähteä kaupungille kävelemään tai ravintolakadulle nauttimaan Nicaragualaisesta ruoasta. Hotellin huoneet on ilmastoitu, hotellissa on mm. uima-allas, puutarha, kahvila ja ravintola, jossa on tarjolla paikallisia sekä kansainvälisiä ruokia. 

Ometepe

Ometepe saari on muodostunut kahdesta tulivuoresta ja se sijaitsee Nicaraguajärvellä. Saaren 35 000 asukasta elää pääasiassa kalastuksella ja maanviljelyllä. Banaaneja, sitrushedelmiä sekä papuja näkee viljeltävän saarella, jossa myös puhdas luonto ja jylhät maisemat ihastuttavat matkailijaa. Alueen rikas intiaanihistoria, eläimistö sekä muinaiset kivipatsaat hakattuine merkkeineen tekevät saaresta monipuolisen ja mielenkiintoisen käyntikohteen.

HOTELLIT

Hotel Nicaraus (2)

Hotelli sijaitsee Ometepen saarella, Moyogalpan kaupungissa, saaren länsi-puolella.  Hotellissa on ulkouima-allas, baari ja ravintola. Kaikki huoneet ovat perussiistejä, ilmastoituja ja huoneissa on TV. Hotel Nicarausissa on puutarha ja terassi jossa voi nauttia upeista maisemista. 

San Juan del Sur

Kaunis rantakaupunki San Juan del Sur lumoaa pitkillä, valkeilla hiekkarannoillaan. Kaupungin rannat ja Tyynenmeren aallot kiehtovat myös monia surffareita sekä managualaisperheitä. Tämän kalastajakylän charmissa on helppo viettää leppoisia lomapäiviä.

HOTELLIT

Hotel Victoriano (3+)

Hotel Victoriano sijaitsee rantabulevardilla aivan rannan tuntumassa, San Juan del Surin kylällä. Hotelli on rakennettu historialliseen rakennukseen, joka on yksi kaupungin vanhimmista. Kaikissa huoneissa on ilmastointi, TV, minibaari ja hiustenkuivaaja. Hotellin palveluihin kuuluu mm. 24h vastaanotto, baari, à la carte -ravintola, uima-allas, puutarha, aurinkoterassi ja pesulapalvelu. Hotellilta on lyhyt matka rantabaareihin ja ravintoloihin.

Panama
Pinta-ala
78 200 km2

Asukasluku
3 894 082

Pääkaupunki
Panama City

Kieli
espanja, englanti, lukuisia intiaanikieliä

Päätuotteet
petroli, sokeri, kulta, hopea, banaani, kahvi

Hallitusmuoto
tasavalta

Samalla purjehduksella, kun Kolumbus miehistöineen valloitti Costa Rican, he ottivat haltuunsa myös Panaman alueen. Se toimi ponnahduslautana Etelä-Amerikan länsirannikon maiden valloituksessa ja espanjalaiset kuljettivat Perusta ja Ecuadorista ryöstämänsä aarteet kannaksen yli Tyyneltämereltä Karibianmeren puolelle jälleen laivoihin lastattavaksi Espanjaan kuljetusta varten. Latinalaisen Amerikan vapautumisvaiheessa joutui Panama Kolumbian yhteyteen. Maa itsenäistyi vuonna 1903 Yhdysvaltojen tuella ja joutui palkkioksi luovuttamaan maita kanavan rakentamista varten. Vuonna 1999 maat palautuivat Panamalle.

Panama City

Panaman pääkaupunki Panama City on perustettu jo vuonna 1519 ja on Amerikan mantereen vanhimpia. Alkuperäisestä kaupungista on jäljellä enää vain upeat Panamá Viejon rauniot. Koloniaalisen ajan, kauniisti meren rannalla sijaitseva vanhakaupunki, on nimeltään Casco Viejo. Vanhasta kaupungista ns. uuteen Panamaan pääsee kivasti kävelemällä rantabulevardia (Avenida Balboa). Matkaa kertyy muutama kilometri. Panaman ns. uudelta puolelta löytyy lukuisia ravintoloita, isoja kauppakeskuksia ja pankkeja.

HOTELLIT

Hampton by Hilton (3)

Hotelli sijaitsee El Cangrejo- alueella, lähellä Panama Cityn finanssialuetta. Hampton by Hilton on moderni hotelli, modernin mukavuuksin. Hotellin läheisyydessä on hyvät ostosmahdollisuudet ja ravintolavalikoima. Hampton by Hiltonin palveluihin kuuluu mm. katolla sijaitseva uima-allas, kuntosali, pesula, baari ja ravintola.

Panaman kanava

HOTELLIT

Gamboa Rainforest Resort (4)

Gamboa Rainforest Resortin viihtyisä hotellialue sijaitsee luonnon rauhassa Chagresjoen varrella, 30 kilometrin päässä Panama Citystä. Viihtyisissä huoneissa on puhelin, satelliitti-tv, minibaari, hiustenkuivain ja langaton internet. Hotellissa on laaja allasalue, josta löytyy laguuninmainen uima-allas ja lastenallas. Muita palveluita on muun muassa pieni matkamuistomyymälä ja kirjasto. Kauniilla spa-osastolla on sauna, kuntosali ja erilaisia hoitoja.

Nicaraguaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Nicaraguaan, jos matka kestää alle 90 päivää.

Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Maahansaapumis- ja maastapoistumismaksu
Yleisimmät lentoyhtiöt sisällyttävät maksut lentolipun hintaan, jolloin erillistä maksua ei tarvita. Maateitse Nicaraguaan saavuttaessa on saapumismaksu 13 usd/hlö (2019) ja poistuttaessa maksetaan rajalla 2 usd/hlö (2019). Maksun voi maksaa myös paikallisella valuutalla. Maastapoistumismaksut maksetaan aina henkilökohtaisesti maasta poistuttaessa maateitse. Paikalliset viranomaiset voivat muuttaa maastapoistumismaksuja ilman erillistä ilmoitusta.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Pidä huoli että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositelemme sekä A- ja B-hepatiittirokotusta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Nicaraguaan vaaditaan keltakuumerokotuksesta todistus, mikäli matkasi kulkee jonkin maan kautta, jossa keltakuumetta esiintyy. Mikäli matkustat Nicaraguaan Panamasta, tarvitset kortin mukaasi.

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Nicaraguan sähkövirta on 120 V. Suomalaisiin laitteisiin tarvitsee tämän lisäksi adapterin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Ilmasto on etenkin rannikoilla kuuma ja kostea, kevyt vaatetus ja auringolta suojatuminen on tärkeää. Korkeimmilla alueilla illat voivat olla viileitä. Varaudu siis myös viileyteen ja sateen mahdollisuuteen.


Ruoka ja Juoma

Nicaraguassa aterian perustan muodostavat usein riisi, pavut ja kastike. Gallo Pinto on riisistä ja ruskeista pavuista valmistettu ruokalaji, johon on yhdistetty hyvin makua antava mausteseos. Joskus annokseen lisätään myös kananmuna. Ruokalaji ei ole tulista, mutta sisältää useita eri makuja. Nicaraguassa on myös hyvät mahdollisuudet tutustua kahvinviljelyn perusteisiin. Nicaragualaiset ovat ylpeitä paikallisesta rommistaan, joka on hyvin suosittu paikallisten sekä myös turistien keskuudessa.

Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Nicaraguassa on kaksi vuodenaikaa: kuivakausi ja sadekausi. Kuiva kausi kestää marraskuusta huhtikuuhun ja muun aikaa vallitsee sadekausi.


Pankkiasiat

Nicaraguan rahayksikkö on Nicaraguan córdoba (NIO). Maksuvälineenä käy joissakin paikoissa myös Yhdysvaltain dollarit.

Tipit
Ravintoloissa on yvä jättää muutama kolikko, ellei palvelumaksu kuulu laskun hintaan. Paikallisoppaille on hyvä antaa tippiä, sillä tipit ovat yleensä suuri osa heidän palkastaan.


Yleiset ohjeet

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Nicaraguan suuntanumero on +505.

Aikaero
Aikaero Nicaraguaan on talvella -8 tuntia ja kesällä -9 tuntia.

Matkustussesongit
Matkustamisen ajankohta riippuu pitkälti siitä, mihin päin maata aiot matkustaa. Sadekausi on Tyynenmeren puolella toukokuusta marraskuuhun. Jos matkan suunnitelma on vaeltaminen tai rannalla rentoutuminen, kannattaa valita kuivakausi.

Panamaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia matkustaessaan Panamaan.

HUOM. Passin tulee olla voimassa vähintään 3 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.

Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Maastapoistumismaksu
Poistuttaessa maasta lentäen lentokentällä peritään USD 20 lentokenttävero, joka maksetaan käteisellä. Jotkut lentoyhtiöt sisällyttävät veron lentolipun hintaan. Paikalliset viranomaiset voivat muuttaa maastapoistumismaksuja ilman erillistä ilmoitusta.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Rokotuksia Panamaan ei vaadita, mutta A-hepatiitti-rokotusta suositellaan.Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta. Lisätietoja saat myös esimerkiksi osoittesta www.rokote.fi

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on 110V. Suomalaiset laitteet tarvitsevat tämän lisäksi adapterin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Panaman ilmasto on ympäri vuoden lämmin ja kostea. Kevyt vaatetus ja auringolta suojautuminen on tärkeää. Korkeammalla vuoristossa, etenkin iltaisin voi olla viileää.

Mukaan ainakin nämä:

 • kevyet vaatteet lämpimiin päiviin
 • hattu
 • aurinkolasit
 • pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet
 • takki
 • sadesuoja
 • hyvät kävelykengät
 • aurinkorasva
 • hyttyskarkote
 • hygieniatarvikkeet
 • särkylääkkeet, lääkkeet turistiripuliin


Ruoka ja Juoma

Ruokakulttuuri Väli-Amerikassa on melko monipuolista, näin myös Panamassa. Tuoreita hedelmiä on aina tarjolla ja riisi kuuluu lähes jokaiselle aterialle. Tyypillinen annos sisältää riisiä, paistettua banaania, kanaa, mustapapuja, kasviksia tai salaattia sekä maissileivän. Mausteista chiliä käytetään reilusti samoin yrttejä kuten korianteri. Merenläheisyydessä suositaan kalaa ja äyriäisiä. Ceviche on Väli- Amerikan ja Etelä- Amerikan keittiön ylpeys. Ceviche on raa’asta kalasta sitruksilla marinoitu alunperin Perusta lähtöisin oleva ruokalaji.

Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Trooppisesta ilmastostaan johtuen Panamassa ilmasto jakautuu kuivaan kauteen (kesä) ja kosteaan kauteen (talvi). Karibianmeren rannikkoalueella on kosteampaa kuin muualla maassa. Kuivakausi on marras-huhtikuussa ja suurimmat sateet saapuvat syksyisin, syys-lokakuussa. Päivälämpötilat ovat miellyttävän lämpimiä ympäri vuoden.


Pankkiasiat

Panaman valuutta on balboa (PAB), joka on sidottu USA:n dollariin. Dollarit käyvät maksamiseen. Suosittelemme varaamaan mukaan pieniä seteleitä (20 USD ja pienemmät).

Tipit
Ravintoloissa suositeltava tipin määrä on 10% laskusta. Taksikuskit eivät tippiä odota, mutta loppusumman voi pyöristää ylöspäin ja jättää erotuksen kuskille. Oppaille 3-5 dollaria päiväretkistä on suositeltava määrä.


Yleiset ohjeet

Matkustussesongit
Paras matkustusaika Tyynenmeren puolelle on kuivana kautena joulukuusta huhtikuuhun. Karibianmeren puolella sataa ympäri vuoden. Kuurot ovat kuitenkin lyhyitä ja luonto kukoistaa. Vähiten sataa helmikuusta maaliskuuhun ja syyskuusta lokakuuhun.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Panaman suuntanumero on +507.

Aikaero
Aikaero Panamaan on talvella -7 tuntia ja kesällä -8 tuntia.

 • nicaragua-panama/Gamboa
 • nicaragua-panama/Granada-katedraali
 • nicaragua-panama/Granada
 • nicaragua-panama/Granada2
 • nicaragua-panama/Miraflores-locks
 • nicaragua-panama/Ometepe
 • nicaragua-panama/Ometepe2
 • nicaragua-panama/Panama-City-Casco-Viejo
 • nicaragua-panama/Panama-City2
 • nicaragua-panama/Panama-city
 • nicaragua-panama/San-Juan-del-Sur
 • nicaragua-panama/papuja