Opas Afrikan vuoristoihin – löydä oma vaellusmatkasi

Afrikka on valtava maanosa, jonka yli 50 valtiota yleistetään usein yhden käsitteen alle. Tässä oppaassa esitellään mantereen eri vuoristojen suositeltavia vaellusreittejä, joiden ympäristöt vaihtelevat jäätiköistä kallioisiin laaksoihin ja afroalppivyöhykkeen ainutlaatuisesta kasvillisuudesta ylänköjen eläinten kohtaamiseen.Marokon Atlasvuoristo, Tansaniassa sijaitseva Kilimanjaro ja Etiopian Simienin vuoristoylänkö ovat kaikki upeita vaelluskohteita, joihin löytyy toimivia matkapaketteja. Eksoottisempia ja vähemmän vierailtuja klassikkovaelluksia ovat esimerkiksi Afrikan toiseksi korkein vuori, Mount Kenia ja vuorikiipeilyhaasteita tarjoava Ugandan Ruwenzori.

Vaellus missä tahansa näistä kohteista on upea luontokokemus, joka tarjoaa taattua eksotiikkaa ja planeettamme kauneimpia ja kiehtovimpia maisemia. Paikallinen kulttuuri ja vuoristojen vaikutus alueiden elämään on myös läsnä näillä reiteillä.


Kilimanjaro - Unelma noususta Afrikan katolle

 • Vaelluksen korkein kohta 5895
 • Vaellusosuuden pituus 5-8 päivää
 • Majoitus teltoissa (lyhyt reitti vaellusmajojen kautta ei suositeltava)
 • Vaikeusaste 4/5

Tansanian pohjoisella rajalla nouseva Kilimanjaro on Afrikan suosituin vaelluskohde hyvästä syystä. Mantereen korkein vuori nousee peräti 5895 metrin korkeuteen ja huippu on melko helposti saavutettavissa. Teknisesti helposta reitistään huolimatta nousu vaatii fyysiseltä puoleltaan paljon korkeammalle siirryttäessä. Korkean ilmanalan mukanaan tuomat haasteet on hyvä tiedostaa ennen matkalle lähtöä. Uljaana keskellä Itä-Afrikan tasankoja nouseva vuori on myös kylmä ja tuulinen paikka.

Kilimanjaron vuoristo on vanha ja kulunut kokoelma tulivuoria, joiden kolmesta huipusta Shira on enää laakea ylänkö, Mawenzi uljas kalliovuori ja Kibo tasaisesti korkeuksiin nouseva jättiläinen. Korkein kohta, Uhuru, itsenäisyyden huippu, on selvästi erottuvan kraaterin reunan korkein kohta. Kraaterin laella on edelleen jäätiköitä, joskin ne kutistuvat vuosi vuodelta. 

Tärkein asia Kilimanjaron huipun saavuttamiseksi on varata tarpeeksi aikaa, sillä hidas nousutahti valmistaa ohueen ilmaan ja näin vältytään vuoristotaudin oireilta, jotka ovat suurin syy matkan keskeytymiseen. Sopivan mittaisilla reiteillä, joita huipulle johtaa useita, yövytään teltoissa. Matkan järjestäjät huolehtivat, että vaeltajilla on olosuhteisiin nähden parhaat mahdolliset oltavat. Kantajat kuljettavat varusteet ja pystyttävät leirit, telttakylässä on omat ruokailu- ja wc-teltat, keittiöväki valmistaa kolme ateriaa päivässä, tarjoaa välipaloja ja huolehtii juomavedestä sekä välttämättömistä peseytymismahdollisuuksista.

Kilimanjaron rinteillä on upeita maisemia, päivittäin vuosikierron kulkeva luonto on kiehtovaa ja siihen kannattaa tutustua jo etukäteen. Aamuisin herätään kevääseen, päivällä on kesä, illalla syksy ja yöllä talvi, lämpötilan painuessa pakkaselle. Kilimanjaro sopii palveluidensa ja reittinsä puolesta kokemattomalle hyväkuntoiselle vaeltajalle, vaikka se vaativa onkin, mutta erityisesti ohuen ilmanalan tuntemuksesta on hyötyä. Vaelluksen tulisi kestää ainakin 6-8 päivää.

Kilimanjaron vaellukseen on helppoa ja suositeltavaa yhdistää safaripäiviä, sillä maailman parhaita kansallispuistoja löytyy muutaman tunnin ajomatkan päästä. Kilimanjaron yksi merkittävimpiä piirteitä on vaelluksen hieman kalliimpi hinta ja vahvasti säännöstelty liikkuminen sekä yksinomaan täyden palvelun retkikuntina toteutettavat vaellukset. Hinta koostuu puistomaksuista, suojelumaksuista ja myös ryhmän henkilökunnasta, jokaisen euron ollessa hintansa väärti. Alueen suojelun ja luonnon kannalta toimintaa on ohjattava ja järjestelyt oltava vastuullisten toimijoiden käsissä.

Kilimanjarolla lähinnä huipullenousuyö ja sitä seuraava laskeutuminen alempiin leireihin on pitkä ja raskas. Koska vaellus nousee tasaisesti kohti korkeuksia, eikä yhdellä kertaa voida nousta liian paljon, yksittäiset vaelluspäivät eivät muodostu muuten erityisen pitkiksi tai raskaiksi.


Ras Dashen - Simien vuorten mystinen huippu tarjoaa upeaa eksotiikkaa

 • Vaelluksen korkein kohta 4550 metriä
 • Vellusosuuden pituus 7 päivä
 • Majoitus teltoissa
 • Vaikeusaste 4/5

Ras Dashen on Afrikan kymmenenneksi korkein vuori, jonka maisemat ihastuttavat ja ylänköalueella saatetaan tavata mm. mantereen ainouta susia, simieninsakaaleja, sekä paljonkin upeita Gelada-paviaaneja. Etiopia on vielä vähän vierailtu kohde ja Simienillä kohtaa vain vähän muita vaeltajia. Palvelut toteutetaan Kilimanjaron tyyliin täyden palvelun telttaretkikuntana ja matkalla pääsee tutustumaan myös Etiopian kuuluisaan ruoka- ja kahvikulttuuriin.

Vaellus Ras Dashenin huipulle kestää viikon verran, samalle reissulla on mahdollista yhdistää vierailut pohjoisen Lalibelan kuuluisille kalliokirkoille tai maailman parhaiden alkuperäisten heimokulttuurien pariin Omo-laaksoon. Matkat maan sisällä ovat joillain alueilla pitkiä, mutta jokainen siirtymä on oma elämyksensä.

Etiopian vaellusmatkaa voi suositella luonnossaliikkujalle, joka ei välitä siitä onko kohde korkein tai tunnetuin, vaan tavoitteena on kokea kiehtovaa Afrikkaa suosittujen reittien ulkopuolella. Simienin ainutlaatuinen eläimistö käsittämättömän upeine vuoristomaisemineen ja Etiopian autenttinen ilmapiiri tarjoavat kiehtovan paketin ensimmäiseksi Afrikan matkaksi. Kokeneen Afrikan kävijän kannattaa vakavasti harkita nousevaa Etiopiaa seuraavaksi kohteeksi, sillä se sen kiehtova kulttuuri on hyvin omanlaisensa.

Vaikka leijonat ja norsut jäävät Etiopiassa kohtaamatta, kannattaa sinne lähteä kohtaamaan aitoa Afrikkaa luonnossa liikkumisen ja kulttuurien kohtaamisten muodossa. Vaeltajalle Simienin ylänkö on erinomainen vaihtoehto, eivätkä Kenian ja Tansanian kuuluisat safarikohteetkaan ole kovin kaukana yhdistettäväksi samalle matkalle Ethiopian Airlinesin kattavan verkoston vuoksi. 

Simienillä liikutaan tasaisesti noin 3600 metrin korkeudessa, joten ohueen ilmanalaan tottuu hyvin. Vaelluspäivät upealla ylängöllä ovat kuitenkin hieman pidempiä. 


Mount Toubkal - Kauppakujien ja berbeerikylien kautta Atlasvuoriston huipulle

 • Vaelluksen korkein kohta 4167 metriä
 • Vellusosuuden pituus 6 päivä
 • Majoitus majataloissa ja teltoissa
 • Vaikeusaste 3+/5

Jebel Toubkal on Pohjois-Afrikan korkein huippu, joka sijaitsee Marokon Atlasvuoristossa. Karun kaunis vuoristo hallitsee Saharan pohjoisreunaa yli 2000 kilometrin matkalta. Vuorilta virtaava vesi ruokkii alueen perinteisiä, vuorten rinteille ja vehreisiin laaksoihin rakentuneita, linnoitusmaisia kyliä. Uskomaton tosiasia on, että askeettiset berberikylät sijaitsevat vain muutaman tunnin ajomatkan päässä nopeammin kehittyvästä Marrakeshista. Varusteiden pakkaaminen perinteisen riadin värikkäällä sisäpihalla ja matkan päättäminen tarunhohtoisille kauppakujille ovat upeita kokemuksia.

Siirtyminen vuoristoon kulkee kiehtovien berberikylien kautta ja vuoristossa majoitutaan paikallisten kylien askeettisiin majataloihin. Reitti on maisemaltaan vaihtelevaa ja kulkee kylästä toiseen ennen itse huipulle nousua. Ympäristö on kiehtovaa ja maisemat upeita koko reitin ajan. Reitillä näkee melko vähän muita vaeltajia, mutta paikallinen kulttuuri ja ihmiset tulevat kylissä kivasti vastaan. Lopulta näkymä alueen korkeimmalta huipulta on vaivan arvoinen. Marokossakin on hyvä muistaa, että vuoriston sää voi olla oikukas ja kylmä.

Ohut ilma ei ole Toubkalilla merkittävä tekijä, vaikka se tekeekin huipun saavuttamisesta raskaan. Huipulle nousupäivä onkin vaelluksen pisin ja raskain kokonaisuudessaan. Nousu ylimmästä vaellusmajasta eli ns. base campista huipulle kestää noin 3-4 tuntia. Vuoristotaudille ei tällä reitillä niinkään altistuta, sillä yöpymiskorkeudet ovat maltillisia. Vaelluksella on hyvä ruoka ja palvelu, joka kattaa täysihoidon koko vaelluksen ajan. 


Ruwenzori - “Mountains of the moon” on eksoottinen haaste vuorikiipeilijälle

 • Vaelluksen korkein kohta 5109 metriä
 • Vellusosuuden pituus 8-10 päivä
 • Majoitus teltoissa
 • Vaikeusaste 5/5

Ugandan viidakoista nouseva Ruwenzori on keskikorkeudeltaan Afrikan mahtavin vuoristo. Sen jylhät rinteet saavat suojaa ympäröivistä metsistä ja vaellus korkeimmalle huipulle vaatii päättäväisyyttä.

Lähestymistä pidetään yhtenä mantereen hienoimpana ja samalla se tarjoaa haastetta kokeneemmillekin, sillä profiili poikkeaa suoraviivaisista nousuista. Tarjolla on jyrkkien harjanteiden ylityksiä, viidakkoa ja jopa villieläimiä, eikä kolmen metrin vuotuinen sademäärä päästä vaeltajaa usein helpolla edes kuivan kauden aikaan. Kun ympärille osuvat myös Ugandan vuorigorillat, simpanssien asuinseudut sekä tasokkaat safarikohteet, syntyy Ruwenzorin retkestä takuuvarmasti maailmanluokan seikkailu.

Ruwenzorin haastavan vaelluksen lisäksi korkeimman huipun saavuttaminen vaatii nousua lumella ja jäällä. Olosuhteista riippuen, viimeiset metrit voivat tarjota reilun vuorikiipeilyhaasteen ja silloin kokemus hakkujen ja köysien kanssa toimimisesta voi olla olennaista

Ennen nousua Margherita Peakille, vietetään useita öitä yli 4000 metrin korkeudessa. Tämä totuttaa ohueen ilmaan huippua varten, mutta lisää vuoristotaudin riskiä. Vaelluspäivät korkeallakin ovat paikoin pitkiä ja maasto hankalaa. 

Vaellus päätetään usein Queen Elisabethin kansallispuistoon, jonka maisema aukeavat laskeutuessa vuorelta. Paluumatka tehdään pääosin samaa reittiä, joten huipulta on reilusti matkaa myös takaisin.

Ruwenzoria voi suositella seikkailunhaluiselle matkailijalle, jolla on jo kokemusta Nepalin pitkiltä vaelluksilta tai käynti Kilimanjarolla on herättänyt kiinnostuksen Afrikan vuoristojen tarjoamaan haasteeseen sekä mahdollisuuteen kokea alueen villiä luontoa syvemmin. Matkan järjestäminen vaatii käytännössä täyden palvelun retkikunnan räätälöimistä.


Mount Kenia - Kilimanjaron varjoissa piilee yksi planeetan parhaista vaelluskohteista

 • Vaelluksen korkein kohta 4985 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 4-5 päivää
 • Majoitus teltoissa (lyhyt reitti vaellusmajojen kautta ei suositeltava)
 • Vaikeusaste 3/5

Afrikan toiseksi korkein huippu nousee terävänä kalliovuorena Kenian keskiosissa, muutaman tunnin päässä Nairobista. Mt Kenian korkeimmat huiput vaativat teknistä kalliokiipeilyä ja ovat harvoin vierailtuja kohteita. Huipuista matalin, 4985 metriä korkea Point Lenana, on helposti saavutettavissa pienen kivikkoisen kapuamisen jälkeen, jota edeltää yksi maailman hienoimmista keskipitkistä vaelluksista.

Mount Kenian huippuja reunustavat jylhät kallioharjanteet ja rotkolaaksot, vuoristojärvet ja lammet. Kalliotamaanit hyppelevät kivikoissa ja matkalla voi bongata satunnaisen norsun, seepran, antiloopin tai leijonan. Nopein reitti kulkee vuoristomajojen kautta, mutta liian nopea nousutahti voi tehdä reissusta epäonnistuneen. Siksi kannattaa panostaa retkeen ja järjestää paikallinen retkikunta, jonka kanssa nousta idästä käsin kulkevaa reittiä omassa rauhassa.

Vaelluksella noustaan tasaisesti kasvillisuusvyöhykkeiden läpi; ensimmäisenä päivänä metsävyöhykkeeltä avoimelle, toisena päivänä kanervanummien halki ja kolmantena afroalppivyöhykkeen kautta kasvillisuuden yläpuolelle. Telttareiteillä nousutahti on sopiva ja 4200 metrin korkeudessa sijaitsevasta yläleiristä on sopiva 2-3 tunnin nousu Point Lenanan huipulle ihastelemaan auringon nousua. 

Reitti ei ole mistään kohtaa erityisen raskas ja vaelluspäivät sopivat kokemattomallekin aktiiviselle liikkujalle. Etenkin Chogorin reitillä myös jokainen leiripaikka on huikea kokemus.

Jos haluaa vaeltaa upeassa Afrikkalaisessa vuoristossa, omassa rauhassa, upeissa maisemissa luonnon keskellä, ja jatkaa matkaa villieläinsafarille tai vaikka Mombasan hiekkarannoilla, Mount Kenia on mahtava vaihtoehto.

Ruwenzorin ja Mount Kenian sekä muiden Afrikan kohteiden räätälöityjä vaellus- ja kiipeilymatkoja voit kysyä vuori- ja vaellusmatkojen asiantuntijoiltamme.

Ota yhteyttäTUTUSTU MATKAVALIKOIMAAN
Suomalaisen matkanjohtajan opastamat aktiivimatkat

Vaella Machu Picchulle, valloita Kilimanjaro tai koe maailman korkeimman vuoriston maisemat ja lumoava kulttuuri Himalajan rinteillä. Mukana myös useita pyöräily- ja sukellusmatkoja maailman kiehtovimpiin kohteisiin.

TUTUSTU valikoimaanOpas Nepalin vaellusreiteille – löydä sopivin vaihtoehto 

Nepal tunnetaan maailman korkeimmista vuorista, sherpa-kansastaan ja mystisestä kulttuuristaan, lumihuippujen tiibetinbuddhalaisuudesta aina kaupunkinen hindutemppeleihin. Tutustu eri vaellusreitteihin ja niiden erikoispiirteisiin.

Lue artikkeliSiirry lounge sivuille


SEURAA AVENTURAA INSTAGRAMISSA JA PYSYT MATKASSA MUKANA