• Opas Nepalin vaellusreiteille
 • Opas Nepalin vaellusreiteille

Opas Nepalin vaellusreiteille – löydä sopivin vaihtoehto

Nepal tunnetaan maailman korkeimmista vuorista, sherpa-kansastaan ja mystisestä kulttuuristaan, lumihuippujen tiibetinbuddhalaisuudesta aina kaupunkinen hindutemppeleihin. Vuoristokylien majatalojen välillä vaeltaminen avaa hyvän mahdollisuuden tutustua maailman hienoimpiin maisemiin mukavasti, olitpa sitten aloittelija tai oman elämäsi Edmund Hillary.

Nepalin vaellukset jakavat keskenään monia elementtejä, mutta erojakin löytyy hämmästyttävä määrä. Upeat polut maailman korkeimpien vuorien helmassa, aurinko, hyvä ruoka ja vuoripoluillakin vastaan tuleva paikalliskulttuuri kuuluvat jokaisen Nepalin matkamme ohjelmaan. Erojakin löytyy yhtä paljon, eikä yksi matka reitä kovinkaan monelle Nepalin kävijälle. Vuorien halkoma maa on jännittävä palapeli toisistaan poikkeavia kulttuureita. Korkeuserot ja jättimäisten vuorien aiheuttamat ilmastolliset erot ovat muokanneet monipuolisen eliöstön ja nähtävää riittää laakson pohjista aina lumisille huipuille. Osa reiteistä vaatii fysiikalta enemmän ja jokaiselle reitille osuu erilainen valikoima heimoja (Nepalissa on yli 70 heimoa), uskomuksia, palveluita ja paikallista elämää. Listasimme suosituimmat vaelluksen ja niiden tyypilliset piirteet, jotta löytäisit itsellesi parhaan vaihtoehdon.


Everest Base Camp – Ylävuoriston ykkönen 

 • Vaelluksen korkein kohta 5545 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 14 päivää
 • Majoitus majataloissa (base campissa teltassa)
 • Vaikeusaste: 4+/5
 • Ajankohta: Kevät

Vaellukseen yhdistettävät huipullenousut

 • Island Peak 6189m | Vaikeusaste 5/5 
 • Lobuche 6119m | Vaikeusaste 5/5 

EBC -reitti alkaa Luklan kylästä 2850 metrin korkeudesta. Katmandusta vuorille siirrytään lentäen, suoraan valtavien vuorten maisemiin ja sherpa-kansan tiibetinbuddhalaisen kulttuurin sydämeen. Tämä on monelle sitä Nepalia, joka mieliimme nousee kun suljemme silmämme ja haaveilemme Himalajasta. Vaelluksen huipennus on majoittuminen kiipeilijöiden teltoissa, legendaarisessa Everestin perusleirissä. 

Namche Bazaarin kylä, jakkikaravaanit ja Mount Everest ovat kaikki alueen superlatiiveja. Täällä myös palvelut ovat hieman muita reittejä korkeatasoisempia ja hintavampia. Matkapuhelinverkko kattaa periaatteessa koko vaelluksen aina perusleiriin saakka. 

Tavaraa kulkee jakkien ja kantajien hartioilla pitkin väylää ja vaelluspäivät ovat lähes poikkeuksetta lyhyitä sillä ilmanalan oheneminen ei salli edetä kuin muutaman sata korkeusmetriä kerrallaan. Vaellus kulkee useita päiviä 4000 metrin yläpuolella, joten sääolosuhteet ja korkean ilmanalan vaikutukset ovat monia reittejä rankempia.

Khumbun laakso tarjoaa myös sivupolkuja ja sitä reunustavat suositut huiput, kuten Lobuche ja Island Peak. Matkan varrella on Himalajan Rescue Associationin klinikka ja vaikka alue elää matkailusta ja kiipeilyretkikunnista, osuu reitille myös laiduntavia jakkeja ja paikallista elämää.

Jos mielesi tekee vuoren huipulle, lue miten valitset itsellesi sopivan vuorikohteen.

 

Annapurna Circuit – Monipuolinen kulttuurivaellus

 • Vaelluksen korkein kohta 5416 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 10 päivää
 • Majoitus majataloissa
 • Vaikeusaste 4/5
 • Ajankohta: Syksy

Annapurnan massiivin ympäri kulkeva reitti alkaa keskikukkuloiden terassiviljelmiltä, joita asuttavat värikkäät hindulaiset heimot. Tämä reitti on mahdollisesti Himalajan monipuolisin ja maisemat vaihtuvat eri tyyppisiksi koko ajan. Nousu on tasaisen hidasta ja aikaa vietetään alempana enemmän, joten lämpötilat ovat mukavia pääosan matkasta. Korkeaan ilmanalaan sopeutumisen suhteen tämä matka on korkeasta huippukohdastaan huolimatta varsin helppo. 

Talot edustavat tyypillistä nepalilaista rakennuskantaa ja ympäristö on vehreää. Valtaosa nepalilaisista asuttaa keskikukkuloiden aluetta. Reitti alkaa teitä seuraillen, mutta vältellen ja jatkuu myöhemmin tietöntä maastoa pitkin kohti korkeampia korkeuksia. 

Reitin kaartuessa kohti ylempiä laaksoja lämpötila laskee todella lämpimästä kohti vaellukseen hyvin sopivaa viileää ja vastaan tulevat ainutlaatuisen upeat tiibetinbuddhalaisten heimojen keskiaikaiset kylät. Linnoitusmaiset luostarit ja rukousmyllyt johdattelevat syvemmälle vuorimassiivin taakse. Alueen palvelut ovat tasokkaita ja aikaa voi viettää kylissä ihmetellen. 

Vaellus huipentuu fyysisesti Thorung Lan 5416 metriä korkean solan ylitykseen, jota edeltää nousu karuihin ylävuoriston maisemiin. Polku on joskus lumen peitossa ja vuoret tulevat iholle. Solan toisella puolella on upeiden luostari- ja linnoituskylien lisäksi kuuluisa hindutemppeli, joka tuo paikalle pyhiinvaeltajia kaukaa etelästä. Kagbeni, Marpha, Manang ja Jarkot ovat huikeita kyliä, jollaisten vuoksi kannattaa vaeltaa vuoriston ja riisiviljelmien halki.


Manaslu Circuit – hiljaisen haastava ympärivaellus

 • Vaelluksen korkein kohta 5213 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 16 päivää
 • Majoitus majataloissa 
 • Vaikeusaste 4+/5
 • Kevät

Kokenut vaeltaja, joka nauttii syrjäisemmistä ja vähemmän kuljetuista poluista, majoittuu mielellään perinteisemmissä teetuvissa ja arvostaa syrjäseutujen tuomia haasteita, suuntaa Manaslu Circuit -vaellukselle. Reitin viimeaikainen kehitys on kuitenkin nostanut palvelut tasolle, joka tarjoaa koko matkalle majataloja ja ruokahuoltoa, mutta suosittuja alueita vaatimattomammin. Nettiyhteyttä ei useinkaan ole olosuhteiden ollessa muutenkin syrjäisempiä ja mikäs sen parempaa! Netti kiinni ja kirja käteen. Nyt ollaan Himalajan vuoriston sydämessä. Manaslun ympäri vaelletaan vain 500 metrin korkeudesta aina yli 5200 metrin solanylitykseen. Korkeusero ja pitkä reitti tuovat sopivasti haastetta. 

Vaellusta on kuvailtu “Annapurna Circuitin seikkailullisemmaksi isoveljeksi”, ja reitit kulkevatkin lyhyen matkaa samaa reittiä. Reitillä on kuitenkin vain pieni murto-osa suosituimpien reittien kävijämääristä. Vaeltajien kulkua reitillä on rajoitettu ja sille ei ole edes mahdollista lähteä ilman ryhmää ja opasta. 

Reitillä paikallinen elämä on saanut olla rauhassa isommilta kävijämäärältä ja kylien elämäkin on perinteisempää. Matkan aikana kohdatut etniset ryhmät ovat myös eri heimoja kuin Annapurnan puolella. Lamat, Thakurit ja Bhotet kansoittavat näitä rinteitä.  Mitä vähemmän ihmisiä poluilla kulkee, sitä enemmän mahdollisuuksia on myös eläinten näkemiseen. Matkan varrelta löytyy lukuisia päiväretkimahdollisuuksia. 


Langtang ja Gosaikunda – Rauhallinen ja lähestyttävä

 • Vaelluksen korkein kohta 4600 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 12 päivää
 • Majoitus majataloissa
 • Vaikeusaste 4/5
 • Ajankohta: Syksy

Katmandun pohjoispuolella sijaitseva Langtangin laakso ei kerää vaeltajia samaan tapaan kuin kuuluisat Annapurna tai Everest, mutta se on erinomainen vaihtoehto tutustua Nepalin vaelluskulttuuriin, vuoriston ihmisiin ja maisemiin. Alue kärsi pahoin Nepalin, vuoden 2015 maanjäristyksessä ja on hyvä kohde myös kestävän matkailun näkökulmasta. Nepalin sisäisiä lentoja ei myöskään tarvitse matkan aikana lentää. 

Langtangin laaksoa asuttaa Nepalin suurin tiibetiläistaustainen heimo, Tamangit. Vieraanvaraiset Tamangit omaavat värikkään kulttuurin ja polulle osuu mystisiä buddhalaisia pyhättöjä, rakennuskannan ollessa tyypillistä Nepalia.

Reitti seuraa laaksoa ylös, kohti maanjäristyksessä traagisesti tuhoutunutta Langtangin kylää ja Kyangjin Gompan asutuskeskusta. Perillä aukeava laakson pää on maisemaltaan upea, vuorten ympäröidessä kylää jokaiselta ilmansuunnalta. Polkua reunustavat kallioiset ja vehreät rinteet, ennen perältä löytyvää karua ylävuoristoa. Langtangin laakso valmistaa meitä erinomaisesti Laurebinan solaa ja mahdollistaa hyvän akklimatisaation.

Paluumatka tapahtuu Gosaikundan upeiden ja pyhien vuoristojärvien kautta. Pääsemme nousemaan aina 4600 metriin asti ja tämä vaelluksen eteläinen loppu on myös se maisemiltaan kaunein osa reittiä!  Reitti päättyy Helambun alueelle, hyvin lähelle Kathmandua. 


Poon Hill – Helpoin reitti valtavien vuorten maisemiin

 • Vaelluksen korkein kohta 3210 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 6 päivää
 • Majoitus majataloissa
 • Vaikeusaste 3/5
 • Ajankohta: Kevät ja Syksy

kylästä toiseen, nousten reilun 3000 metrin korkeuteen. Kapuaminen sujuu kohtuullisen helposti alemmissa korkeuksissa ja muistuttaa ehkä enemmän alppien päiväretkiä kuin ylävuoristovaellusta. Samalla Poon Hill on yksi Nepalin suosikkivaelluksia, joka vie lyhyessä ajassa upeisiin maisemiin ja tutustuttaa vaelluskulttuuriin. 

Reitti tarjoaa mukavia pikkukyliä riisipeltojen keskellä, hienoja ylävuoristomaisemia ja kuumia lähteitä. Vaikka reitti on lyhyt ja vaelluskorkeus on Nepalin mittapuulla matala, tarjoaa reitti kyllä mukavalla tavalla fyysistäkin haasteen. 

Poon Hillin huipulla sijaitsevalta reitiltä aukeaa henkeäsalpaava maisema Annapurnan ja Dhaukagirin yli 8000 metriä korkeille huipuille. Syksyllä reitti on vehreä ja keväällä kukkivat rhododendronit. 


Annapurna Base Camp – Maisemavaellus massiivin sydämeen

 • Vaelluksen korkein kohta 4135 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 9 päivää
 • Majoitus majataloissa
 • Vaikeusaste 3+/5
 • Ajankohta: Kevät ja syksy

Annapurna on yli 8000 metrisistä vuorista vähiten kiivetty ja sen huippu ei edusta selkeää, jylhää pyramidia. Hevosenkengän muotoinen massiivi kutsuu kuitenkin kulkemaan sisäänsä ja ottamaan kohtuullisen lyhyellä vaelluksella sopivan annoksen ylävuoristoa ja paikallista elämää.

Kylien jäädessä taakse on loppumatka puhdasta vaelluspolkua, jolla ei ole paikallista elämää, mutta vaeltajia palvelevat hyvät majatalot. Vaelluksen lakipiste on laakson perukoilla, jossa kävijää ympäröi upea panoraama Annapurnalle sekä upealle Macchapucharen kaksoishuipulle.

Reitillä Himalajan luonto on lähellä ja matka ei ole liian pitkä tai kylmä. Reitti on monipuolinen ja sopii luontopolkujen kulkijalle. Alkutaipaleen laaksojen halkominen portaita pitkin on fyysisesti melko raskasta, mutta samalla pääsee kiinni paikallisten kylien elämään. Reitillä joudutaan kulkemaan jonkin verran samaa polkua ylös ja alas. 


Nepal on myös upea kulttuurikohde

Jos pitkä vaellus ei ole omissa haaveissa, Nepal on myös loistava kulttuurimatkakohde. Nepalin upea, elävä kulttuuri, uskonnot ja pyhätöt, vieraanvaraiset ihmiset ja monipuoliset maisemat tarjoavat myös kevyempää patikkaa ja vaellusta aktiivilomailijalle.

Etelässä voit patikoida viidakoissa sarvikuonojen ja tiikereiden jäljillä, lähes jokaisesta kylästä löytyy kävelymatkan päästä nähtävää ja kylästä toiseen voi vaeltaa esimerkiksi Katmandulaakson alueella, ihaillen maailman korkeampia vuoria hieman kauempaa ja vieraillen paikallisissa kylissä ja temppeleissä. 

Muutamassa päivässä ehditään nähdä paljon, sillä Kathmandulaaksossa on maailman tihein keskittymä UNESCO:n maailmanperintökohteita ja etäisyydet ovat pieniä. Viehättävät ja mahtavilla vuoristonäkymillä siunatut Nagarkot, Bandipur ja Pokhara, muistuttavat lumisen Himalajan läsnäolosta. Kotimajoitukset Patanissa ja Panautissa avaa ovet paikalliseen elämänmenoon.
TUTUSTU MATKAVALIKOIMAAN
Suomalaisen matkanjohtajan opastamat aktiivimatkat

Vaella Machu Picchulle, valloita Kilimanjaro tai koe maailman korkeimman vuoriston maisemat ja lumoava kulttuuri Himalajan rinteillä. Mukana myös useita pyöräily- ja sukellusmatkoja maailman kiehtovimpiin kohteisiin.

TUTUSTU VALIKOIMAANKaukomaiden klassikkovaellukset - TOP5

Listasimme maailman tunnetuimpia ja suosituimpia vaellusmatkoja, jotka jokaisen kaukomaiden vuorilla liikkuvan tulisi kokea. Machu Picchu, Uhuru Peak tai Khumbun laakso eivät ole suotta vaeltajien unelmakohteita.

Lue artikkeliSiirry lounge sivuille


SEURAA AVENTURAA INSTAGRAMISSA JA PYSYT MATKASSA MUKANA