• Opas Nepalin vaellusreiteille
 • Opas Nepalin vaellusreiteille

Opas Nepalin vaelluksille – löydä sopivin vaihtoehto

Nepal tunnetaan maailman korkeimmista vuorista, sherpa-kansastaan sekä kiehtovista kulttuuriperinteistään aina vuoristoalueiden tiibetinbuddhalaisista rukousmyllyistä kaupunkien hinduseremonioihin.

Vuoristokylien majatalojen välillä vaeltaminen avaa upean mahdollisuuden tutustua maailman hienoimpiin maisemiin, tinkimättä yöpymismukavuuksista. Olitpa sitten aloittelija tai oman elämäsi Edmund Hillary.

Nepalilla on valtavasti tarjottavaa vaeltajalle. Useimmat vierailijat löytävätkin itsensä maan vaelluspoluilta yhä uudelleen ja uudelleen.

Upeat polut maailman korkeimpien vuorien helmassa, aurinko, maittava ruoka ja vuoristopoluillakin vastaan tuleva paikalliskulttuuri kuuluvat jokaisen Nepalin matkamme ohjelmaan.

Vuorien halkoma maa on jännittävä palapeli toisistaan poikkeavia kulttuureja, uskomuksia, palveluita ja paikallista elämää.

Korkeuserot ja jättimäisten vuorien aiheuttamat ilmastolliset vaihtelut ovat muokanneet eläin-ja kasvikunnasta monipuolisen, ja nähtävää riittää aina laaksojen pohjista lumisille huipuille.

Nepalin vaellusreiteillä on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös suuria eroja. Osa reiteistä vaatii vaeltajan fysiikalta enemmän kuin toiset.

Listasimme tähän oppaaseen 7 Nepalin suosituinta vaellusta helpoimmasta haastavimpaan. Ja kokosimme vaellusten tyypilliset piirteet, jotta löytäisit itsellesi parhaan matkavaihtoehdon.


1. Poon Hill – Helpoin reitti valtavien vuorten maisemiin

 • Vaelluksen korkein kohta 3210 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 6 päivää
 • Majoitus majataloissa
 • Vaikeusaste 3/5
 • Ajankohta: kevät ja syksy

Vaellus kulkee kylästä toiseen, nousten reilun 3000 metrin korkeuteen. Kapuaminen sujuu kohtuullisen helposti alemmissa korkeuksissa, ja muistuttaa ehkä enemmän Alppien päiväretkiä kuin ylävuoristovaellusta. Samalla Poon Hill on yksi Nepalin suosikkivaelluksia, joka vie lyhyessä ajassa upeisiin maisemiin ja tutustuttaa vaelluskulttuuriin.

Reitti tarjoaa mukavia pikkukyliä riisipeltojen keskellä, hienoja ylävuoristomaisemia ja kuumia lähteitä. Vaikka reitti on lyhyt ja vaelluskorkeus on Nepalin mittapuulla matala, tarjoaa reitti kyllä mukavalla tavalla fyysistäkin haasteen.

Poon Hillin huipulla sijaitsevalta reitiltä aukeaa henkeäsalpaava maisema Annapurnan ja Dhaukagirin yli 8000 metriä korkeille huipuille. Syksyllä reitti on vehreä ja keväällä kukkivat rhododendronit.


2. Langtang ja Gosaikunda – Rauhallinen ja lähestyttävä

 • Vaelluksen korkein kohta 4600 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 13 päivää
 • Majoitus majataloissa
 • Vaikeusaste 4/5
 • Ajankohta: syksy

Katmandun pohjoispuolella sijaitseva Langtangin laakso ei kerää vaeltajia aivan samaan tapaan kuin kuuluisat Annapurna tai Everest, mutta se on erinomainen vaihtoehto tutustua Nepalin vaelluskulttuuriin, vuoriston ihmisiin ja maisemiin. Tämä käy erityisen selväksi Gosainkundan ja Helambun alueella, missä elämä pyörii radallaan ilman matkailijoitakin.

Alue kärsi pahoin Nepalin, vuoden 2015 maanjäristyksessä, ja on hyvä kohde myös kestävän matkailun näkökulmasta. Nepalin sisäisiä lentoja ei myöskään tarvitse matkan aikana lentää.

Langtangin laaksoa asuttaa Nepalin suurin tiibetiläistaustainen heimo, tamangit. Vieraanvaraisten tamangien kulttuuri on värikäs, ja poluille osuu mystisiä buddhalaisia pyhättöjä tyypillisten nepalilaisten rakennusten joukossa.

Reitti seuraa laaksoa ylös, kohti maanjäristyksessä traagisesti tuhoutunutta Langtangin kylää ja Kyangjin Gompan asutuskeskusta. Perillä aukeava laakson pää on maisemaltaan upea, vuorten ympäröidessä kylää jokaiselta ilmansuunnalta.

Polkua reunustavat kallioiset ja vehreät rinteet ennen perältä löytyvää karua ylävuoristoa. Langtangin laakso valmistaa meitä erinomaisesti Laurebinan solan ylitykseen, ja mahdollistaa hyvän akklimatisaation.

Paluumatka tapahtuu Gosaikundan upeiden ja pyhien vuoristojärvien kautta. Pääsemme nousemaan aina 4600 metriin asti, ja tämä vaelluksen eteläinen loppu on myös maisemiltaan kaunein osa reittiä!

Nepalin vaellusreittien taianomaisimmat metsät löytyvät täältä. Reitti päättyy Helambun alueelle, hyvin lähelle Kathmandua.
3. Annapurna Circuit – Monipuolinen kulttuurivaellus

 • Vaelluksen korkein kohta 5416 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 10 päivää
 • Majoitus majataloissa
 • Vaikeusaste 4/5
 • Ajankohta: syksy

Annapurnan massiivin ympäri kulkeva reitti alkaa keskikukkuloiden terassiviljelmiltä, joita asuttavat värikkäät hindulaiset heimot. Tämä reitti on mahdollisesti Himalajan monipuolisin ja maisemat vaihtuvat eri tyyppisiksi koko ajan.

Nousu on tasaisen hidasta ja aikaa vietetään alempana enemmän, joten lämpötilat ovat mukavia pääosan matkasta. Korkeaan ilmanalaan sopeutumisen suhteen tämä matka on korkeasta huippukohdastaan huolimatta varsin helppo.

Talot edustavat tyypillistä nepalilaista rakennuskantaa ja ympäristö on vehreää. Valtaosa nepalilaisista asuttaa keskikukkuloiden aluetta. Reitti alkaa teitä seuraillen, mutta vältellen ja jatkuu myöhemmin tietöntä maastoa pitkin kohti korkeampia korkeuksia.

Reitin kaartuessa kohti ylempiä laaksoja lämpötila laskee todella lämpimästä kohti vaellukseen hyvin sopivaa viileää ja vastaan tulevat ainutlaatuisen upeat tiibetinbuddhalaisten heimojen keskiaikaiset kylät. Linnoitusmaiset luostarit ja rukousmyllyt johdattelevat syvemmälle vuorimassiivin taakse. Alueen palvelut ovat tasokkaita ja aikaa voi viettää kylissä ihmetellen.

Vaellus huipentuu fyysisesti Thorung Lan 5416 metriä korkean solan ylitykseen, jota edeltää nousu karuihin ylävuoriston maisemiin. Polku on joskus lumen peitossa ja vuoret tulevat iholle.

Solan toisella puolella on upeiden luostari- ja linnoituskylien lisäksi kuuluisa hindutemppeli, joka tuo paikalle pyhiinvaeltajia kaukaa etelästä. Kagbeni, Marpha, Manang ja Jarkot ovat huikeita kyliä, jollaisten vuoksi kannattaa vaeltaa vuoriston ja riisiviljelmien halki.


4. Manaslu Circuit – hiljaisen haastava ympärivaellus

 • Vaelluksen korkein kohta 5213 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 11 päivää
 • Majoitus majataloissa
 • Vaikeusaste 4+/5
 • Ajankohta: kevät

Kokenut vaeltaja, joka nauttii syrjäisemmistä ja vähemmän kuljetuista poluista, majoittuu mielellään perinteisemmissä teetuvissa ja arvostaa syrjäseutujen tuomia haasteita, suuntaa Manaslu Circuit -vaellukselle.

Nyt ollaan Himalajan vuoriston sydämessä. Manaslun ympäri vaelletaan vain 500 metrin korkeudesta aina yli 5200 metrin solanylitykseen. Korkeusero ja pitkä reitti tuovat sopivasti haastetta.

Matkan alussa päivät ovat pidempiä, mutta korkeuden kasvaessa päivämatkat lyhentyvät ja meillä on runsaasti aikaa tutkia sivulaaksoja ja paikallisia nähtävyyksiä. Ylävuoristomaisemat ovat tällä reitillä vertaansa vailla ja alue tuntuu montaa muuta reittiä villimmältä.

Vaellusta on kuvailtu “Annapurna Circuitin seikkailullisemmaksi isoveljeksi”, ja reitit kulkevatkin lyhyen matkaa samaa reittiä. Vaeltajien kulkua reitillä on rajoitettu ja sille ei ole mahdollista lähteä ilman ryhmää ja opasta.

Reitillä paikallinen elämä on saanut olla rauhassa isommilta kävijämäärältä ja kylien elämäkin on perinteisempää. Matkan aikana kohdatut etniset ryhmät ovat myös eri heimoja kuin Annapurnan puolella. Lamat, Thakurit ja Bhotet kansoittavat näitä rinteitä.

Mitä vähemmän ihmisiä poluilla kulkee, sitä enemmän mahdollisuuksia on myös eläinten näkemiseen. Matkan varrelta löytyy lukuisia päiväretkimahdollisuuksia.


5. Everest Base Camp – Ylävuoriston ykkönen

 • Vaelluksen korkein kohta 5545 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 14 päivää
 • Majoitus majataloissa (base campissa teltassa)
 • Vaikeusaste: 4+/5
 • Ajankohta: Kevät

Vaellukseen yhdistettävät huipullenousut

 • Island Peak 6189m | Vaikeusaste 5/5

EBC -reitti alkaa Luklan kylästä 2850 metrin korkeudesta. Katmandusta vuorille siirrytään lentäen, suoraan valtavien vuorten maisemiin ja sherpa-kansan tiibetinbuddhalaisen kulttuurin sydämeen.

Tämä on monelle sitä Nepalia, joka mieliimme nousee kun suljemme silmämme ja haaveilemme Himalajasta. Vaelluksen huipennus on majoittuminen kiipeilijöiden teltoissa, legendaarisessa Everestin perusleirissä.

Namche Bazaarin kylä, jakkikaravaanit ja Mount Everest ovat kaikki alueen superlatiiveja. Täällä myös palvelut ovat hieman muita reittejä korkeatasoisempia ja hintavampia. Matkapuhelinverkko kattaa periaatteessa koko vaelluksen aina perusleiriin saakka.

Tavaraa kulkee jakkien ja kantajien hartioilla pitkin väylää ja vaelluspäivät ovat lähes poikkeuksetta lyhyitä sillä ilmanalan oheneminen ei salli edetä kuin muutaman sata korkeusmetriä kerrallaan.

Vaellus kulkee useita päiviä 4000 metrin yläpuolella, joten sääolosuhteet ja korkean ilmanalan vaikutukset ovat monia reittejä rankempia.

Khumbun laakso tarjoaa myös sivupolkuja ja sitä reunustavat suositut huiput, kuten Lobuche ja Island Peak. Matkan varrella on Himalajan Rescue Associationin klinikka ja vaikka alue elää matkailusta ja kiipeilyretkikunnista, osuu reitille myös laiduntavia jakkeja ja paikallista elämää.

Jos mielesi tekee vuoren huipulle, lue miten valitset itsellesi sopivan vuorikohteen.
6. Rolwaling ja Tashi Lapcha –sherpakulttuuria ja telttailua

 • Vaelluksen korkein kohta 5755 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 13 päivää
 • Majoitus majataloissa sekä teltoissa
 • Vaikeusaste 5/5
 • Ajankohta: kevät ja syksy

Tämä vaativampi vaellus vie läpi Sherpojen asuttaman Rolwalingin laakson, joka kuuluu Gaurishankarin suojelualueeseen. Tämä alue on hiljaisempi kuin viereinen Khumbun laakso ja vielä harvempi jatkaa vaellustaanTashi Lapchan solan yli. Rolwalingin laakossa on aikaa tutustua paikalliseen elämänmenoon. Täällä lähes joka talosta löytyy joku Everestin tai muun kasitonnisen kiivennyt henkilö. Vaellus eroaa monesta muusta Nepalin vaelluksesta siinä, että matkalla solan yli vietetään useampia öitä teltoissa Himalajan tähtitaivaan alla. Teltassa yöpyminen luo aitoa retkikuntatunnelmaa ja oma leiri korkealla vuoristossa on ainutlaatuinen kokemus.

Solan ylityksessä käytetään kiipeilyvarusteita, mutta aiempaa kiipeilykokemusta ei tarvitse olla sillä opettelemme vaaditut taidot paikan päällä. Sen sijaan tarvitset mukaan seikkailumieltä ja sisua. Hyvä fyysinen kunto tekee reissusta mukavamman.

Rankan osuuden jälkeen Thamen kauniit maisemat ja Namchen ravintolat, sekä sauna tuntuvat erityisen hyviltä.

7. Lobuche East (6119m) ja Gokyo-laakso - Ensimmäinen kuusitonninen?

 • Matkan korkein kohta 6119 metriä
 • Vaellusosuuden pituus 14 päivää
 • Majoitus majataloissa (base campissa teltassa)
 • Vaikeusaste: 5/5
 • Ajankohta: syksy


Namche Bazaarin kylä, jakkikaravaanit ja vaikuttavat korkeuserot. Tiibetinbuddhalaiset luostarit, rukousliput ja taivasta vasten piirtyvät stupat. Vuoristojärvet, sherpakulttuuri ja viimeisen päälle hienot vuoristomaisemat. Tältä matkalta löytyy kaikki.

Myös Lobuchen lumihuippua kohti lähdetään Luklan kylästä ja suurin osa ajasta vietetään Sagarmathan kansallispuistossa. Lobuchen perusleiriin kierretään hiljaisemman ja kauniista järvistään tunnetun Gokyo-laakson kautta.

Vaellus kulkee useita päiviä 4000 metrin yläpuolella, joten sääolosuhteet ja korkean ilmanalan vaikutukset ovat monia reittejä rankempia. Aiempaa kokemusta ei välttämättä tarvita, mutta hyvä asenne ja valmius muutuviin tilanteisiin auttavat pitkälle.

Matka huipentuu yritykseen nousta Lobuche Eastin lumihuipulle. Nousu on vaativa ja alkaa aamuyöllä tähtitaivaan alla. Matkalla ylös käytetään jäärautoja, nousukahvaa ja hakkua, mutta taitoja opetellaan matkan aikana.
Nepal on myös upea kulttuurikohde

Jos pitkä vaellus ei ole omissa haaveissa, Nepal on myös loistava kulttuurimatkakohde. Nepalin upea, elävä kulttuuri, uskonnot ja pyhätöt, vieraanvaraiset ihmiset ja monipuoliset maisemat tarjoavat myös kevyempää patikkaa ja vaellusta aktiivilomailijalle.

Etelässä voit patikoida viidakoissa sarvikuonojen ja tiikereiden jäljillä, lähes jokaisesta kylästä löytyy kävelymatkan päästä nähtävää ja kylästä toiseen voi vaeltaa esimerkiksi Katmandulaakson alueella, ihaillen maailman korkeampia vuoria hieman kauempaa ja vieraillen paikallisissa kylissä ja temppeleissä.

Muutamassa päivässä ehditään nähdä paljon, sillä Kathmandulaaksossa on maailman tihein keskittymä UNESCO:n maailmanperintökohteita ja etäisyydet ovat pieniä.

Viehättävät ja mahtavilla vuoristonäkymillä siunatut Nagarkot, Bandipur ja Pokhara, muistuttavat lumisen Himalajan läsnäolosta. Kotimajoitukset Patanissa ja Panautissa avaa ovet paikalliseen elämänmenoon.
Suomalaisen matkanjohtajan opastamat aktiivimatkat

Vaella Machu Picchulle, valloita Kilimanjaro tai koe maailman korkeimman vuoriston maisemat ja lumoava kulttuuri Himalajan rinteillä. Mukana myös useita pyöräily- ja sukellusmatkoja maailman kiehtovimpiin kohteisiin.

TUTUSTU VALIKOIMAANKaukomaiden klassikkovaellukset - TOP5

Listasimme maailman tunnetuimpia ja suosituimpia vaellusmatkoja, jotka jokaisen kaukomaiden vuorilla liikkuvan tulisi kokea. Machu Picchu, Uhuru Peak tai Khumbun laakso eivät ole suotta vaeltajien unelmakohteita.

Lue artikkeli