Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Peru

Luksusmatka Peru: Cusco, Machu Picchu ja Amazon

Peru  
Lima | Cusco | Machu Picchu | Hiram Bingham -luksusjuna | Amazon

Monelle matka Peruun ja erityisesti Machu Picchulle on pitkäaikainen unelma. Miksi ei siis kokea sitä korkeatasoisilla palveluilla 5-tähden hotelleilla ja matkustaen luksusjunalla Cuscosta Machu Picchulle? Koe koloniaalinen Cusco ja sen Pyhälaakso ennen siirtymistä Amazonin rauhaan.

Matkan kesto
11 päivää, perillä 9 yötä
Matkan hinta
Alkaen 8 590 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Miia Vilppula
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot Helsinki – Lima 1 yö
Päivät 2–4 | Cusco 3 yötä
Päivä 5 | Hiram Bingham- juna, Machu Picchu 1 yö
Päivä 6 | Cusco 1 yö
Päivät 7–9 | Amazon 3 yöta
Päivät 10–11 | Lima – Helsinki

Matkan erityispiirteet
 • Matkan majoitukset ensiluokkaisissa kohteiden parhaissa hotelleissa.
 • Luksusjuna Hiram Bingham Cuscosta Machu Picchulle.
 • Koe Machu Picchu ja Amazon samalla matkalla.
Lennot
Esimerkkilennot:
Helsinki – Amsterdam 07.00–08.35
Amsterdam – Lima 12.35–18.10
Lima – Cusco
Cusco – Puerto Maldonado
Puerto Maldonado – Lima
Lima – Amsterdam 20.00–00.10
Amsterdam – Helsinki 20.50–00.10
Kaukolennot KLM
Hintaan sisältyy
• Kaukolennot
• Maam sisäiset lennot
• Majoitukset ilmoitetuin aterioin
• Kaikki kuljetukset
• Paikallisoppaiden palvelut englanninkielisesti.
Hintaan ei sisälly
• Käsittelykulu 35 €/hlö
• Matkavakuutus
• Viisumut ja maastapoistumismaksut (kts. Huomioitavaa)
• Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
• Muu mainitsematon.

Kohde-esittelyt

 

Peru

Pinta-ala
1 285 216

Asukasluku
32 275 736

Pääkaupunki
Lima

Kieli
espanja, quechua, aymara

Hallitusmuoto
tasavalta

Jo 4000 vuotta sitten Perun alueella eli useita kehittyneitä intiaaniheimoja, joista syntyi 1200-luvulla koko läntistä mannerta hallinnut inka-kulttuuri. Peru oli aikoinaan inkojen mahtava imperiumi, joka jätti jälkimaailmalle useita mysteereitä, kuten Machu Picchun raunioituneen kaupungin. Peru on Etelä-Amerikan kolmanneksi suurin maa, suurin piirtein kaksi kertaa Ranskan kokoinen. Espanjalaisten maihinnousun jälkeen 1500-luvulla monet alkuperäisväestöön kuuluvat ja espanjalaiset menivät keskenään naimisiin. Heidän mestitseiksi kutsutut jälkeläisenä muodostavat lähes puolet Perun väestöstä.

Heitäkin suurempi etninen ryhmä on edelleen alkuperäisväestö. Vielä tänä päivänä alkuperäiskansojen kulttuuri elää vahvana Perussa, jossa heidän jälkeläisensä puhuvat edelleen esi-isiensä kieliä quechuaa ja aymaraa.

Peru oli aikoinaan inkojen mahtava imperiumi, joka jätti jälkimaailmalle useita mysteereitä, kuten Machu Picchun raunioituneen kaupungin. Matkailijalle Peru tarjoaa häkellyttävän paljon: inkakulttuurin lisäksi Andien lumihuippuisia vuoria, mahtavan Titicacajärven, Amazonjoen alkujuoksujen viidakkoluonnon sekä 2000 kilometriä Tyynenmeren rannikkoa.Lima

Aiemmin Kuninkaiden kaupunkina tunnettu Lima perustettiin vuonna 1535. Kolonialismin alkuaikoina Lima tunnettiin Etelä-Amerikan mantereen kenties tärkeimpänä sekä rikkaimpana kaupunkina, jonne perustettiin ensimmäinen yliopisto jo 1500-luvun puolivälissä. Pari sataa vuotta myöhemmin voimakas maanjäristys kuitenkin tuhosi lähes koko kaupungin, ja Lima menetti aiheutuneiden vahinkojen seurauksena merkittävän asemansa taloudellisena keskuksena. Nykyään kaupungissa asuu lähes kolmannes koko maan asukkaista.

HOTELLIT

The Belmond Miraflores Park Hotel (5)

Belmond Miraflores sijaitsee finanssi- alueella Liman keskustassa. Kaunis merinäkymä ja vehreä puutarha luovat yhdessä ainutlaatuisen ympäristön hotellille. Belmond Mirafloresin läheisyydessä on paljon nähtävyyksiä, kaunista arkkitehtuuria, museoita, hyvät ostosmahdollisuudet, baareja sekä ravintoloita. Hotelli palvelee asiakkaitaan yksilöllisesti, korkeatasoisin palvelun. Hotellin palveluihin kuuluu ulkoilma uima-allas kattoterassilla sekä kylpyläosasto ja kuntosali. Belmond Miraflores sopii kulttuurista, ruuasta ja shoppailusta kiinnostuneille.

Cusco

Erittäin kaunis historiallinen kaupunki, jonka värikkäässä historiassa faktat ja myytit sekoittuvat tarinoiden vyyhdiksi. Kolumbuksen saapuessa Etelä-Amerikkaan, kaupunki oli kukoistavan inka-valtakunnan pääkaupunki ja legendan mukaan sen perusti 1000-luvulla itse auringon poika. Kaupunki on erittäin suosittu matkakohde, jonne tullaan kokemaan ikivanhaa kulttuuria, sekä inka-kaupungin henkeä. Kaupungin kadut ovat kapeita sekä täynnä rappusia. Kaupungissa on noin 300 000 asukasta ja se sijaitsee 3326 m merenpinnan yläpuolella.

HOTELLIT

JW Marriot El Conviento Cusco (5)

JW Marriot sijaitsee Cuscon vanhan kaupungin sydämessä, historiallisen Armas- aukion vieressä. Cuscosta on junayhteys Machu Picchulle. Conde Nast Traveler- lehden lukijat valitsivat JW Marriotin Etelä- Amerikan 10 parhaan hotellin joukkoon vuonna 2015. Hotelli on elegantisti ja tyylikkäästi sisustettu, kivimuureja ja historialisia elementtejä käyttäen, sillä rakennus on vanha luostari. Huoneet ovat arkkitehtuuriltaan todella tyylikkäitä ja tilavia. Kaikki huoneet ovat ilmastoituja ja niistä kaikista löytyy hiustenkuivaaja, veden- ja kahvinkeitin. Hotellissa on myös huikea kylpyläosasto, sekä laaja valikoima erityylisiä ravintoloita, baareja ja kahviloita. Hotellin henkilökunta tunnetaan yksilöllisestä ja laadukkaasta palvelusta. JW Marriot sopii erityisesti kulttuurista, arkkitehtuurista, ruoasta ja historiasta kiinnostuneille.

Machu Picchu

Machu Picchu sijaitsee 2 430 metrin korkeudessa, Perussa Andien vuoristossa, kallion, järven ja rotkojen ympäröimänä. Cuzcon kaupungista matka Machu Picchuun kestää noin 5 tuntia. Inkat ja heidän yhdeksäs hallitsijansa, Pachacutec rakensivat Machu Picchun noin 1450-luvulla. Inkat hylkäsivät sen vuonna 1572 konkistadorien saapumisen jälkeen. Machu Picchun hylkäämisen syytä ei tiedetä, sillä paikka oli piilotettu niin hyvin, että espanjalaiset eivät sitä löytäneet. Hylkäämisen jälkeen inkat palasivat ja jatkoivat alueella maanviljelyä, kaupunki unohtui ulkomaalaisilta vuosisadoiksi. Vuonna 1911 yhdysvaltalainen Hiram Bingham vieraili Machu Picchulla tutkimusmatkallaan ja kirjoitti siitä. Tämän jälkeen Machu Picchu nousi tunnetuksi koko maailmalla. Vuonna 1983 Machu Picchusta tuli UNESCO:n maailmanperintökohde. 

Machu Picchu on yksi tärkeimmistä arkeologisista alueista Etelä-Amerikassa. Ei tiedetä mikä sen rakentamisen alkuperäinen syy oli, koska inkoilla ei ollut kirjoitustaitoa. Arvellaan, että se rakennettiin seremonialliseksi paikaksi, sotilaalliseksi linnakkeeksi tai Pachacutecin ja eliitin suojapaikaksi. Machu Picchulla voi ihastella Inkojen uskomattomia insinööritaitoja. Mielenkiintoinen fakta on, että Inkoilla ei ollut rautaa eikä terästä rakennustarpeina. Machu Picchun maataloudellinen alue sijaitsee etelässä vuorenrinteillä, siellä on mm. inkojen rakentamia viljelypengermiä. Machu Picchun toiseen eli urbaaniin osaan kuuluu pyhä, - aatelismiehien- ja saarnaajien alue sekä kansalaisten alue. Alueella on mm. temppeleitä, hallitsijanpalatsi, asuintaloja ja varastoja. Kaupungin ja Machu Picchun ympäristössä on noin 200 rakennusta ja asiantuntijat ovat arvioineet, että siellä eli n. 1200 ihmistä. Machu Picchun kuuluisimmat ja tärkeimmät nähtävyydet ovat kolmen ikkunan temppeli, auringontemppeli ja Inti Watana eli aurinkokello. Ne rakennettiin alun perin Inkan suurelle jumalalle, Inti auringonjumalalle. Machu Picchulla suojellaan myös Perun rikasta luontoa, kasvi- ja eläinlajistoa. Machu Picchun alueelta löytyy muun muassa pampakissoja, oselotteja ja andienkondoreja.

Hiram Bingham -luksusjuna

Monille matka Machu Picchulle on pitkäaikainen unelma. The Belmond Hiram Bingham –luksusjuna tarjoaa unohtumattoman junamatkan Cuscosta Machu Picchulle. Juna on nimetty Machu Picchun löytäjän mukaan, Hiram Bingham, ja siinä on 2 ruokailuvaunua ja baarivaunu. Junan vaunut on sisustettu 1920-luvun tyyliin, paljon kiillotettua puuta ja isoja käsinojatuoleja. Näköalavaunussa on isoja ja pehmeitä tyynyjä, joten siellä on mukava istua ja ihailla vuorimaisemia.    

Amazon

Amazonasin viidakot ovat maailman laajimmat yhtenäiset sademetsäalueet. Viidakkoon ja sen eläimistöön voi tutustua helposti vene- ja kanoottiretkillä sekä useissa lähialueella sijaitsevissa viidakkolodgeissa. Suurin osa Amazonasin viidakosta on yhä tutkimatta. Sieltä löytyy jatkuvasti uusia eläin- ja kasvilajeja. Sademetsän uumenissa on lukemattomia lajikkeita, joiden lääketieteellisiä vaikutuksia ei olla vielä tutkittu.

HOTELLIT

Inkaterra Reserva Amazonica (4+)

Inkaterra Reserva Amazonica sijaitsee Amazonin sademetsässä, todella eksoottisessa ympäristössä, Tambopatan kansallispuistossa.  Hotellin läheisyydessä elää ainutlaatuisia eläinlajeja, joita ei näe muualla kuin juuri täällä. Huoneet ovat ekolodgeja, korkeita olkikattoisia rakennuksia, jotka on sisustettu puukalusteilla, käyttäen pehmeitä luonnonmukaisia värejä. Kaikissa lodgeissa on oma terassi ja riippumatto, sekä hieno näköala suoraan viidakkoon. Hotelli järjestää erilaisia seikkailuja, tutustumiskierroksia luontoon mm. veneretkiä järvellä, eläintentarkkailu- ja patikointireissuja. Amazonican ravintolassa on saatavilla buffet, à la Carte ja cocktail-menu, sekä upeassa kylpylässä pääsee hemmottelemaan itseään erilaisin hoidoin. Inkaterra Reserva Amazonica on palkittu “Global Vision Awards:ssa” vuonna 2011 vuoden parhaaksi matkustus- ja vapaa-ajanhotelliksi, sekä “Word’s Best Hotels For Families”- kilpailussa vuonna 2013. Hotelli sopii erityisesti seikkailunhaluisille perheille ja pariskunnille, jotka haluavat kokea ainutlaatuisen Amazonin luonnonihmeitä.  

Peruun matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Peruun, vaan voimassa oleva passi riittää.

Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.


Turvallisuus

Kiertomatkoillamme pysyttelemme turvallisilla alueilla, mutta Limassa ja Cuzcossa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Kansallisen rokotusohjelman mukaisten perusrokotusten voimassaolo kannattaa tarkistaa. Amazonian alueelle matkaavien on suositeltavaa tarkistaa keltakuumerokotuksen ja malarialääkityksen tarpeellisuus. Yleisesti hyttysiä ei tavata yli 2 300 metrin yläpuolella.

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.

Perun matkoilla liikutaan korkeassa ilmanalassa ja vuoristotaudin oireiden kokeminen etenkin lievässä muodossa on mahdollista. Vuoristotaudin tyypillisiä oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja unettomuus. Sen ennaltaehkäisyssä tärkeää on harkittu nousuvauhti, riittävä nesteen nauttiminen sekä energiatasapainosta huolehtiminen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Inkapolkuvaellukselle osallistuvan on hyvä tiedottaa vakuutusyhtiötään, että Inkapolkuvaelluksen syrjäisimmästä osasta etäisyys läheisimpään asuttuun kylään (Wayllabamba) on 10 kilometriä. Etäisyys alueen isompaan kaupunkiin (Aguas Calientes) on 30 kilometriä.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on Perussa 220V. Useimmissa hotelleissa tarvitaan adapteri, joka sopii USA:ssa käytettäviin pistokkeisiin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Varustaudu kesäisiin päivälämpötiloihin. Iltaisin ja öisin etenkin vuoristossa lämpötilat laskevat lähelle nollaa, joten kevyet toppavaatteet, pipot ja hanskat ovat myös tarpeen.


Ruoka ja Juoma

Perulaisessa ruokakulttuurissa yhdistyvät perinteiset paikalliset ruokaperinteet sekä vaikutteet muualta maailmalta, kuten Kiinasta, Espanjasta, Italiasta, Japanista ja Länsi- Afrikasta. Peruun kulttuurivaikutteet ovat kulkeutuneet espanjalaisten valloittajien sekä muiden siirtolaisten mukana. Perulaisen keittiön perusraaka- aineita ovat maissi, peruna, chili, kala sekä espanjalaisten mukanaan tuomat pavut, riisi, keittobanaani sekä lihatuotteista sian-, naudan- ja kananliha. Hedelmät ovat hyvin tärkeä osa ruokavaliota. Perussa ruokakulttuuri heijastuu eri tavalla maan kolmeen erilaiseen alueeseen; Tyynenmeren rannikkoon, Andien vuoristoon sekä Amazonian sademetsäalueeseen.

Perulaisia erikoisuuksia ovat mm. Parihuela- keitto, joka on valmistettu kaloista ja äyriäisistä sekä terästetty pisco- brandylla ja chilillä. Lomo saltado on wokkityylinen ruoka, joka sisältää riisiä, perunaa ja naudan sisäfileetä. Tiradito on ohueksi viipaloitua mausteista kalaa. Perun vesijohtoveden juominen on ehdottomasti kielletty. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia ja äyriäisiä tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Perun ilmasto käsittää kaksi kautta, kuivan ja sateisen. Ilmasto kuitenkin vaihtelee suuresti maantieteellisestä alueesta riippuen. Karu rannikko on hyvin kuivaa aluetta. Andeilla ja Machu Picchulla ilmasto on kuivin ja viilein kesä-elokuussa. Marraskuu on sadekauden alkua, ja varsinkin iltapäiväsateet Suomen talvisaikaan ovat mahdollisia. Suurimmat sademäärät koetaan helmi-maaliskuussa. Päivälämpötilat vuoristossa ovat 20 asteen tienoilla yölämpötilat saattavat laskea lähelle nollaa. Sademetsäalueilla ilmasto on kuumaa ja kosteaa ja suurimmat sateet koetaan Suomen talviaikaan.


Pankkiasiat

Perun rahayksikkö on Perun uusi sol (nuevo sol, PEN).

Mukaan Peruun kannattaa ottaa euroja, joita vaihtamalla soleihin saat parhaan vastineen rahalle.

US dollareita voi pitää varavaluuttana ja esim. inkapolulla tippejä suositellaan antamaan USD:na.

Luotto- ja debit-korteilla saa rahaa pankkiautomaateista paikallisvaluuttana sekä dollareina. Luottokorteilla voi maksaa isoimmissa hotelleissa, kaupoissa ja ravintoloissa. Luottokortin käytöstä veloitetaan yleisesti 8 %-komissio.

Tipit

Tippi annetaan hyvästä palvelusta ja on osa paikallisten palkkaa.

Inkapolulla suositeltava tipin määrä on 20USD / matkustaja / päivä. Tipit kerätään yhteen jaettavaksi koko retkikunnan kesken ja tipin määrä voi olla korkeampikin mikäli matkustaja kokee sen aiheelliseksi.

Autonkuljettajalle pidemmillä matkoilla (esim. Colca – Puno / Puno - Cusco) opas kerää tipin kuljettajalle, n. 5 – 7 USD / matka / matkustaja. Räätälöidyillä matkoilla kun matkustajia on 1-4 on hyvä jättää n. 50 USD / kuljetus.

Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottaa 10-15 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Laukunkantajille hotelleissa suositellaan annettavaksi noin 1 USD / laukku.


Yleiset ohjeet

Aikaero Suomeen
Peru kesällä -7 h, talvella -8h.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Perun suuntanumero on +51.

 • peru-luksus/1room_suite_ocean_view_club_deluxe_junior01
 • peru-luksus/2Courtyard-Terrace-Guest-Room
 • peru-luksus/2cuzmc_phototour23
 • peru-luksus/3Hiram-Bingham
 • peru-luksus/4006-1024x682
 • peru-luksus/4MP_Suite_Inkaterra03-1024x682
 • peru-luksus/5Fauna005_Mail-1024x685
 • peru-luksus/5Inkaterra-Reserva-Amazonica_Main_House1
 • peru-luksus/5Tambopata_Suite1-1024x683
 • peru-luksus/5Tambopata_Suite3-1024x683
 • peru-luksus/Cusco-Peru
 • peru-luksus/Machu-Picchu