• REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa
Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Mosambik

Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa

Etelä-Afrikka | Mosambik  
Krugerin kansallispuisto | Bazaruton merikansallispuisto

Etelä-Afrikassa sijaitseva Krugerin kansallispuisto on safarimatkailijan unelma. Big 5:n näkeminen on enemmän kuin todennäköistä. Jocks Safari Lodge:lla on lisäksi kansallispuiston sisällä oma yksityinen suojelualueensa, jonne eivät pääse kuin lodgen asiakkaat ja safariautot. Asiakkailla on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä täällä myös jännittäviä opastettuja luontokävelyitä.

Mosambikissa, Benguerran saarella sijaitseva Azura Retreat on paikka, joka vie sydämen jokaiselta, joka on haaveillut viettävänsä aikaa turkoosin meren ja valkeiden hiekkarantojen äärellä ilman turistimassoja. Azura sijaitsee merikansallispuiston sisällä ja on näin ollen erittäin rauhoitettu vesialue pitäen suuret kalastusalukset poissa. Merenalainen elämä on tästä syystä vertaansa vailla, ja esimerkiksi luonnonvaraisia delfiinejä voi bongata uimassa hotellin edessä.

Matkan alkaen hinta perustuu loka–marraskuun matkustusajalle. Azura Benguerra on ympärivuotinen matkustuskohde, sillä säät ovat lämpimät ympäri vuoden. Meriveden lämpötila pysyttelee myös koko vuoden 23–28 asteen välillä.

Matkan kesto
12 päivää, perillä 10 yötä
Matkan hinta
alkaen 10 650 €/hlö, 2-hengen huoneessa
1hh-lisä alkaen 2 290 €
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Sami Blomberg
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1–2| Helsinki – Mpumalanga, Kruger
Päivät 2–4 | Krugerin kansallispuisto 3 yötä
Päivä 5 | Mpumalanga – Vilankulos
Päivät 5–11 | Bazaruton merikansallispuisto 7 yötä
Päivät 11–12 | Vilankulos – Helsinki

Matkan erityispiirteet
- Lennot lennetään mahdollisimman suorilla lennoilla vähentäen lentämisestä aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.
- KLM & Air France sisällyttävät 0,5% uusiutuvaa polttoainetta kaikkien lentohintoihinsa hintoihin. Vielä ei ole niin paljon biopolttoainetta saatavilla että sitä riittäisi jokaiseen lentoreittiin.
- Hintaan on sisällytetty 10 taimen istutus vanhalle turvepohjalle yhdessä yhteistyökumppanimme istutapuita.fi kanssa.
- Matka toteutetaan tuttujen yhteistyökumppaneidemme palveluilla Aventura-laadun takaamiseksi.
- Krugerin kansallispuistossa sijaitseva Jock safari lodge
on rakennettu tiukkoja ympäristösäädöksiä noudattaen
Krugerin kansallispuiston ja DEAT:n (Department of Environment and Tourism) valvonnan alaisuudessa. Jocksin toiminnan lähtökohta perustuu luonnonvaraisten eläinten suojeluun Caleo-säätiön periaatteita noudattaen.
- Mosambikin Benguerran saarella sijaitseva Azura Retreat on monella tapaa edelläkävijä kestävän matkailun saralla. Azuran rahoittama Rainbow Foundation on mm. rakentanut saarelle koulun ja majoitustoiminnasta tulevilla tuotoilla ilmaisen opetuksen jo yli 300 oppilaalle. Lue lisää Azuran nettisivulta kohdasta Giving back.
- Matkan hintaan kuuluvat paikallisten tipit. Huomioithan että mikäli olet todella tyytyväinen saamaasi palveluun, voi lisätippiä aina jättää paikan päällä.
Lennot
Helsinki - Frankfurt 17.40-19.30
Frankfurt - Johannesburg 22.00-09.35
Johannesburg - Mpumalanga 11.05-12.00
Mpumalanga - Vilankulos 12.20-13.30
Vilankulos - Johannesburg 14.25-16.10
Johannesburg - Frankfurt 19.35-05.15
Frankfurt - Helsinki 09.40-13.10
Kaukolennot: Lufthansa

HUOM! Muutokset lentoreititykseen mahdollisia.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa
- Kaukolentojen kompensointi
- Helikopterilennot Vilankulos - Azura - Vilankulos
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kansallispuistomaksut
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Tipit paikallisille oppaille, kuskeille ja leirien henkilökunnalle (300 USD/hlö)
- Lahjoitus Rainbow foundationiin (70 USD/hlö)
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Mosambikin viisumi 50USD/hlö
- Malarialääkitys, keltakuumerokotus ja muut rokotukset
- Henkilökohtaiset kulut ja ostokset
- Muu mainitsematon.

Kohde-esittelyt

 

Etelä-Afrikka
Pinta-ala
1 219 912 km²

Asukasluku
56 463 617

Pääkaupunki
Pretoria

Kieli
zulu, xhosa, afrikaans, sepedi, englanti, setswana, xitsonga

Uskonto
kristinusko, islam, hindu, perinteiset uskonnot ja animismi

Hallitusmuoto
tasavalta

Onkohan maailmassa yhtään muuta niin monipuolista kohdetta kuin Etelä-Afrikka? Rannoilta tasangoille ja vuorille, mielenkiintoisesta historiasta nykypäivään, villistä luonnosta moderniin kaupunkiin, monipuolista ruoka- ja viinikulttuuria sekä tuhansia eläin- ja kasvilajeja – kaikki Afrikan kirkkaan tähtitaivaan alla.

Etelä-Afrikan monimuotoisuus ei rajoitu pelkästään luontoon vaan myös maan historia ja useiden kulttuurien yhteiselo ovat ainutlaatuisia.

Etelä-Afrikan maisemat vaihtelevat vehreistä metsistä usvaisiin vuoriin, loistavista hiekkarannoista eläinrikkaisiin takamaihin ja erämaista hedelmällisiin viinialueisiin. Maalla on paljon tarjottavaa matkailijoille; hyvä ilmasto, pitkiä rantoja, kosmopoliittisia kaupunkeja, villieläimiä, hyvää palvelua, korkeatasoisia hotelleja, erinomaista ruokaa ja hyviä viinejä sekä edullinen hintataso.

Krugerin kansallispuisto

Krugerin kansallispuisto on yksi Afrikan vanhimmista ja suurimmista suojelusalueista. Se sijaitsee Etelä-Afrikan koillisosassa Mosambikin rajalla ja on 350 km pitkä ja keskimäärin 60 km leveä. Puiston alueella asuu valtaisa määrä erilaisia villieläimiä ja lintuja. Aluetta halkoo kuusi jokea ja se on jaettu 16 eri kasvillisuusalueeseen. Kasvilajeja on 1980 ja puulajeja 300. Luonto puistossa vaihtelee etelän vehreästä metsästä keskiosan ruohotasankoihin. Myös eläimistö vaihtelee alueittain. Puistossa asuu mm. elefantteja, kirahveja, seeproja, puhveleita, leijonia, hyeenoja, paviaaneja, virtahepoja, lepakoita, gepardeja, antilooppeja, sarvikuonoja, leopardeja, korppikotkia, kotkia ja kottaraisia. Paras aika vierailla puistossa on huhtikuusta syyskuuhun, jolloin eläimet kokoontuvat jokien äärille. Myös näkyvyys on silloin parhain, koska kasvillisuus ei ole niin tiheää. Lokakuusta maaliskuuhun sataa ja luonto on silloin vihreimmillään. Krugerin kansallispuisto kuuluu malariariskialueeseen, joten asianmukainen estolääkitys ja muu suojautuminen on suositeltavaa. Puistossa on monenlaisia majoitusvaihtoehtoja sekä opastettuja kävelyretkiä ja jeeppisafareita tarjolla.

HOTELLIT

Jocks Safari Lodge (5)

Jocks Safari Lodge sijaitsee Krugerin kansallispuiston eteläosissa. Runsaan kasvillisuuden keskellä ja jokien risteyksessä sijaitsevan lodgen lähialueilla on mahdollisuus Afrikan kuuluisia Big 5 -eläimiä. Jocks Safari Lodgella on 6000 hehtaaria koskematonta luontoa, joka on yksinomaisesti lodgen vieraiden käytössä. Huoneissa on oma terassi ja näkymät virtaavalle joelle. Safariajojen lisäksi on tarjolla kävelyretkiä, lintujen bongausta ja golfia. Pitkän safaripäivän jälkeen voit rentoutua uima-altaalla tai span höyryhuoneessa, saunassa ja muissa hoidoissa. Lodge sopii hyvin myös lapsiperheille.

Jocks Safari Lodgen omistaa CALEO Foundation, joka on pieni sveitsiläinen voittoa tavoittelematon  organisaatio. Lodge on sitoutunut vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja on ottanut luonnon huomioon jo rakennusvaiheessa, käyttäen vain ekologisia materiaaleja. Lodgea johdetaan erittäin tiukan kriteeristön mukaisesti ja ympäristöystävällinen toiminta tarkastetaan säännöllisesti kansallispuiston sekä ympäristöministeriön toimesta. Jocksin toimintaan kuuluu jäteveden puhdistus ennen luontoon päästöä ja sähkön tuottaminen aurinkovoimalla. Lodgen kaikki tuotot käytetään ympäristönsuojeluun ja paikallisen yhteisön hyväksi.

Jocks osallistuu ympäristönsuojeluun lahjoittamalla osan tuloista Krugerin kansallispuistoakin ylläpitävälle SANParksille. Safareilla pyritään ajamaan vain valmiilla reiteillä, sillä auton vahingoittamalla luonnolla voi kestää kaksi vuotta toipua. Jocks Safari Lodge osallistuu  ja tukee projekteja, mm. leijonien, etelänkalkkunasarvikkaiden ja villikoirien tutkimusta. Erittäin tärkeää on suojella sarvikuonoja salametsästykseltä, johon osallistuu Jocks Environmental Monitoring Unit.

Mosambik
Pinta-ala
801 590 km²

Asukasluku
30 098 197

Pääkaupunki
Maputo

Kielet
portugali (virallinen kieli) ja muut Afrikan kielet

Uskonto
katoliset 23,8%, muslimit 17,8%, siionilaiskristityt 17,5%, muut 17,8%, ei uskontoa 23,1%

Hallitusmuoto
tasavalta

Mosambik itsenäistyi Portugalin siirtomaavallasta 1975. Maan asukkaat ovat erittäin ystävällisiä, kohteliaita ja elämäniloisia, joka tekee Mosambikista miellyttävät maan matkailijoille. Mosambikista löytyy kauniita valkeita hiekkarantoja, rikas kulttuuri, kaunista luonto ja paljon eläimiä!

Bazaruton merikansallispuisto

Bazaruton saaristo sijaitsee Mosambikin rannikolla, lähellä Vilankulon kylää. Saariryhmään kuuluu viisi saarta, joista suurimmat ovat Magaruque, Benguerra ja Bazaruto. Alue on historian aikana toiminut niin muslimien asuinpaikkana kuin portugalilaisten siirtokuntana. Alueesta tehtiin merikansallispuisto vuonna 1971 suojellakseen alueen dugongeja, merikilpikonnia, riuttoja sekä merilintuja. Alue onkin täydellinen paikka sukeltamiseen ja yli 150 eri lintulajin bongaamiseen. Saarilla on trooppinen ilmasto ja kasvillisuus vaihtuu kosteista metsistä ja järvistä dyyneihin ja savanniin. Järvissä asuu krokotiileja, mikä todistaa saariston olleen osa mannerta tuhansia vuosia sitten. WWF:llä on ollut projekteja saarilla ympäristön suojelemiseksi sekä köyhän väestön elinolojen parantamiseksi.

HOTELLIT

Azura Benguerra (4+)

Azura Benguerra sijaitsee Bazaruton saariston eteläisellä Benguerran saarella. Merikansallispuiston pitkillä rannoilla valkoinen hiekka kohtaa turkoosin veden ja dhow-purjealuksilla elinkeinoaan harjoittavat paikalliset kalastajat. Hotellin 20 kauniisti sisustettua tilavaa villaa sijaitsevat vain muutaman askeleen päästä rannalta ja kaikissa niissä on oma pieni uima-allas sekä "sala" mistä voi ihailla upeaa auringonlaskua. Villoihin tuleva vesi lämmitetään aurinkoenergialla ja myös villojen sähkö saadaan aurinkopaneelein. Kaikissa käytännön asioissa on pyritty huomioimaan ekologisuus eikä käytössä ole muoviroskiksia eikä muoviin pakattuja kertakäyttösandaaleita. Hotellin palveluihin kuuluu mm. hovimestaripalvelu, kirjasto, baari ja ravintola, jossa on tarjolla aina tuoreita mereneläviä. Lisäksi Azurassa toimii afrikkalainen spa josta saa erilaisia rentouttavia hoitoja. Laajaan valikoimaan aktiviteetteja kuuluu mm. PADI-sukelluskeskus, kalastus, melonta, sup-lautailu, kulttuurikierrokset sekä luontokierrokset saaren dyyneille ja krokotiilien asuttamille järville. Hotelli ei tarjoa moottoroituja vesiurheilumahdollisuuksia koska se sijaitsee kansallispuistossa.

Azura Benguerra on Mosambikin ensimmäinen ympäristöystävällinen lomakohde, joka rakennettiin paikallisella käsityöllä ja toimii yhteistyössä paikallisten kanssa. Suurin osa hotellin henkilökunnasta on koulutettu paikallisista saaren asukkaista. Rakennusten ja sisustuksen materiaalit ovat mahdollisuuksien mukaan paikallisia ja esimerkiksi osa kattopalkeista on tehty myrskystä kaatuneista puista. Muita Azuran pieniä, mutta tärkeitä keinoja ekologisuuteen ovat aurinkopaneelein lämpiävät suihkut, sadeveden kerääminen sekä ympäristöystävälliset pesuaineet. Siivoojat huolehtivat päivisin muun muassa siitä että valoja ei pidetä turhaan päällä huoneissa eikä viilennyslaitetta jätetä päälle jos sisällä ei olla. Azuran perustama Rainbow Foundation on auttanut paikallisten koulutuksessa sekä rakennuttanut saaren ainoan koulun joka tarjoaa ilmaisen kouluopetuksen jo yli 300 lapselle. Azura tekee yhteistyötä Pack for a Purpose -projektin kanssa, jossa matkailijoiden on mahdollista auttaa lapsia tuomalla mukanaan esimerkiksi koulutarvikkeita.

Yhteistyökumppanimme

Lentoyhtiö


South African Airways

South African Airways on vuonna 1934 perustettu etelä-afrikkalainen lentoyhtiö. Lentoyhtiön tukikohtana toimii Johannesburgin O. R. Tambon kansainvälinen lentokenttä, ja lentoyhtiön koneet lentävät yli 40 kohteeseen. South African Airways kuuluu Star Alliance -lentoyhtiöallianssiin. South African Airways osallistuu monenlaisiin projekteihin, kuten koulutuksen lisäämiseen, etenkin teknistieteellisiä aloilla; hätäavun tarjoamiseen sekä ympäristön suojeluun. South African Airways oli ensimmäinen afrikkalainen lentoyhtiö, jonka lennoista osassa alettiin käyttää biopolttoaineita. Vuonna 2012 SAA aloitti kompensointimahdollisuuden tarjoamisen asiakkailleen, ja lentoyhtiö on esimerkiksi osallistunut Uganda Stoves Projectiin, jossa asennetut yli 20,000 uunia vähentävät puunpoltosta syntyvää myrkyllistä häkää sekä puunpolton tarvetta, säästäen metsiä.

 

Etel?-Afrikkaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Etelä-Afrikkaan alle 90 päivän matkoilla.

8.11.2019 alkaen alaikäisten lasten matkustusasiakirjaksi riittää passi. Syntymätodistusta ei enää tarvitse esittää.

8.11.2019 alkaen alaikäisen lapsen, joka matkustaa ilman toista tai molempia huoltajia, matkustusasiakirjaksi riittää passi. Poissaolevan huoltajan suostumusta / oikeuden päätöstä yksinhuoltajuudesta / toisen huoltajan kuolintodistusta ei enää tarvitse esittää.

Passin tulee olla voimassa vähintään 30 päivää maasta poistumisen jälkeen.

Huom! Maahantulovaatimukset voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisten viranomaisten päätöksellä. Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvien matkustusdokumenttien vuoksi.


Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan, tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.

Jos saavut Etelä-Afrikkaan keltakuumeen esiintymisalueelta, tulee keltakuumerokotuksesta esittää kansainvälinen rokotuskortti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Kun Etelä-Afrikkaan matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Lentoreitityksissä saattaa kuitenkin aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on aina mukana voimassaoleva rokotustodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.

Osassa pohjoisempaa Etelä-Afrikkaa suositellaan malarianestolääkitystä. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on 230 V. Etelä-Afrikassa käytetään monenlaisia pistorasioita, suosittelemme varaamaan mukaan adapterin, lisätietoja Matkailijan sähköoppaasta.


Ruoka ja Juoma

Etelä-Afrikan ruokakulttuurissa näkyy maan monikulttuurinen historia. Vaikutteita on tullut Alankomaista, Intiasta ja Ranskasta maahanmuuttajien tuotua ensimmäiset viinitilat Etelä-Afrikkaan satoja vuosia sitten.

Vesijohtoveden juomista ei suositella. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia ja äyriäisiä tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Suuressa osassa Etelä-Afrikkaa on subtrooppinen ilmasto. Pääosin kuiva ilmasto ja runsas auringonpaiste on Kapkaupungin alueella lounaiskulmassa. Pohjoiseen siirtyessä ilmasto muuttuu merkittävästi. Maan kosteinta aluetta on kaakkoisrannikko. Lunta sataa paikoin vuoristoalueilla. Kesä- ja elokuun välillä Etelä-Afrikassa on talviaika.


Pankkiasiat

Etelä-Afrikan valuutta on randi (ZAR). 1 € = noin 15 ZAR. Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 10-15 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan.

Laukunkantajille hotelleissa ja lodgeissa suositellaan annettavaksi noin 0,5 EUR / laukku. Safarikuljettajillemme suositellaan annettavaksi matkan lopussa 2,5-5 EUR/päivä/henkilö kun autossa on 4-6 henkeä. Mikäli olette räätälöidyllä ns. privaattisafarilla ja opas/kuljettaja on vain 1-3 henkeä varten suosittelemme tipiksi 6,5-12 EUR/päivä/hlö.

Summat ovat suuntaa antavia ja ne suositellaan maksettavaksi paikallisessa valuutassa.

Mosambikiin matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomalaiset eivät tarvitse enää viisumia Mosambikiin. Maahan saapuessa tulee maksaa maahanpääsymaksu, joka on 650MZN ja tämän voi maksaa luottokortilla. Säilytä rekisteröintimaksun kuitti ja tarkista, että maahantuloleima merkitään passiin. Maahan saapuvilta henkilöiltä saatetaan rajalla kysyä lentolippu sekä majoitusvaraustiedot tai kutsukirje. Passiin tulee saada leima myös maasta poistuttaessa.

Paikalliset viranomaiset saattavat muuttaa viisumikäytäntöjä lyhyelläkin varoitusajalla.

Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen ja passissa tulee olla vähintään 3 tyhjää sivua. Laki vaatii kantamaan passia tai sen Mosambikissa notarisoitua kopiota mukana aina ulkona liikkuessa.

Suosittelemme alaikäisten lasten kanssa matkustettaessa englanninkielisen syntymätodistuksen mukaan ottamista. Lasten syntymätodistus ei ole pakollinen dokumentti Mosambikiin saavuttaessa, mutta sitä saatetaan silti kysyä. Maahan saapuminen saattaa hankaloitua, mikäli todistusta ei ole näyttää.

Mikäli matka Mosambikiin kulkee Etelä-Afrikan tai Botswanan kautta huomioittehan, että alaikäisten lasten tulee esittää passin lisäksi englanninkielinen alkuperäinen syntymätodistus (ote väestötietojärjestelmästä, jonka saa maistraatista). Tällöin syntymätodistus on pakollinen.

Alaikäisen lapsen, joka matkustaa ilman toista tai molempia huoltajia, tulee esittää poissaolevan huoltajan suostumus ennen lentoja ja mahdollisesti myös Etelä-Afrikassa. Mikäli alaikäisellä on vain yksi laillinen huoltaja tulee esittää oikeuden päätös yksinhuoltajuudesta tai toisen huoltajan kuolintodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvien matkustusdokumenttien vuoksi.


Turvallisuus

Mosambik on suhteellisen turvallinen maa matkustaa, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia, sekä malaria lääkitystä. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Jos saavut Mosambikiin keltakuumeen esiintymisalueelta, tulee keltakuumerokotuksesta esittää kansainvälinen rokotuskortti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Kun Mosambikiin matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Lentoreitityksissä saattaa kuitenkin aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on aina mukana voimassaoleva rokotustodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.

Mosambikissa esiintyy malariaa koko maan alueella, joten estolääkitystä suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset ja lääkesuositukset terveyskeskuksesta tai Rokotepalvelusta https:/­/­rokotepalvelu.fi/­matkalle-aventuran-kanssa/­.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on 220V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Kevyt vaatetus on suositeltavaa suurimman osan aikaa vuodesta, älä unohda uima-asua ja aurinkovoidetta! Kuitenkin talvella, kesäkuusta elokuuhun, iltaisin voi olla viileää, joten pakkaa mukaasi jotain lämmintä. Jos vierailet luonnonpuistoissa, muista pakata järkevät kävelykengät, hattu ja maaston sävyihin soveltuvia vaatteita (ruskeat, vihreät jne.). Illalla on suositeltavaa käyttää pitkähihaista paitaa hyttysiltä suojautumiseksi.


Ruoka ja Juoma

Mosambikin suurimmat maataloustuotteet ovat maniokki ja maissi. Näiden lisäksi viljellään sokeriruokoa, hirssiä, bataattia, maapähkinää, durraa, puuvillaa, tupakkia, cashew- pähkinöitä sekä sitrushedelmiä. Mosambikin perinteinen ruoka koostuu viljapuurosta, joka muistuttaa paksua perunasosetta. Tähän viljapuuroon käytetään jauhettua riisiä, maissia tai maniokkia. Viljapuuron kanssa käytetään vihanneksia, papuja, pähkinöitä ja joskus kanaa. Rannikkoalueilla käytetään enemmän kalaa ja äyriäisiä. Portugalilaisilta on jäänyt portviinin käyttö ruuanlaitossa.

Mosambikin vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.


Ilmasto ja Sää

Maan suurimman joen, Sambesin, pohjoispuoli on yleisesti trooppista ja eteläosa subtrooppista aluetta. Vuodenaikoja on kaksi: kuiva kausi kestää toukokuusta lokakuuhun, sadekausi marraskuusta huhtikuuhun. Vuoden keskilämpötila on 25 °C. Kuivana kautena kesä- ja heinäkuun keskilämpö pääkaupunki Maputossa on vain 18-20 °C, sadekaudella lämpötilat ovat korkeammat.


Pankkiasiat

Mosambikin valuutta on metical (MZN). Otathan mukaan euroja ja Amerikan dollareita valuutan vaihtoon. US-dollareista vaihdettaviksi suositeltavia muotoja ovat vuoden 2013 jälkeen liikkeelle lasketut 20, 50 ja 100 dollarin setelit.
Visa-kortit toimivat parhaiten pankkiautomaateilla. MasterCard-kortit eivät toistaiseksi toimi Mosambikissa.

Tipit
Pienemmissä paikoissa riittää laskun summan pyöristäminen ylöspäin. Turistialueilla on tapana antaa juomarahaa hyvästä palvelusta 10-20 %.


Yleiset ohjeet

Aikaero
Mosambikin aikaero Suomeen on kesällä -1 tunti. Talvella Mosambik on samassa ajassa.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden ja hinnat operaattoriltasi. Mosambikin suuntanumero on +258.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa on huhtikuusta lokakuuhun, kun lämpötila ei ole korkea ja sademäärä pieni.

 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/IMG_20190517_153229
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/IMG_20190517_153251
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/IMG_20190518_120726
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/IMG_20190518_121031
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/IMG_20190518_171720
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/IMG_20190519_145701
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/gallery-16-239-jock-safari-lodge-exteriors-9-min
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/gallery-16-252-gh5_254716-hdr
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/gallery-16-260-gh5_251224
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/gallery-16-286-welcome-tent-post-refrub-2018-copy
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/gallery-16-290-dsc_4800
 • Azura_Benguerra/Matkan_kuvat/gallery-16-294-jock-safari-lodge-elephants