Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Mosambik

Sukellusmatka Mosambikissa – sukellusta ja surffausta Tofossa

Mosambik  
Maputo | Tofo

Mosambikin upea rantakohde Tofo sijaitsee maan kaakkoisosassa, Intian valtameren rannalla. Rauhallisella rannalla on suomalaisomisteinen vuonna 2014 avattu sympaattinen sukelluskeskus Liquid Dive Adventures. Sukellusten lisäksi keskus tarjoaa majoitusta sekä muita aktiviteetteja muun muassa surffausta.

Alue on tunnettu sukeltajien keskuudessa ympärivuotisena sukelluskohteena, kesäkuusta lokakuuhun ryhävalaat saapuvat Tofon vesille ja niitä on mahdollisuus nähdä myös sukeltaessa.

Matkan kesto
12 päivää, perillä 9 yötä
Matkan hinta
3 140 €
alkaen hinta 2-hengen jaetussa huoneessa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Sanna Länsivierto
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1-2 | Helsinki – Maputo
Päivä 2 | Maputo
Päivä 3 | Tofo
Päivät 4–9 | Tofo
Päivä 10 | Maputo
Päivät 11–12 | Maputo – Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Erittäin kauniit rannat ja upea merenalainen luonto
• Sukellusten lisäksi loistavat mahdollisuudet eri aktiviteetteihin esim. surffaukseen
• Valaskaudella mahdollisuus nähdä ryhävalaita
• Hinta sisältää 10 sukellusta sekä välinevuokran
• Liikutaan malaria-alueella
• Ei aikaerorasitusta
• Mosambikin virallinen kieli on portugali.


Lennot
Helsinki – Istanbul 19.20–22.45
Istanbul– Maputo 01.30–12.55
Maputo - Inhambane
Inhambane - Maputo
Maputo – Istanbul 15.25-05.00
Istanbul – Helsinki 08.25–11.45
Kaukolennot Turkish Airlines
Hintaan sisältyy
• Kaukolennot ja kohteiden väliset lennot veroineen
• Majoitukset ilmoitetuin aterioin
• Kuljetukset jatkokohteissa
• 10 sukellusta sekä välinevuokra.
Hintaan ei sisälly
• Käsittelykulu 35 €/hlö
• Matkavakuutus
• Viisumit (saadaan saavuttaessa 50 usd/hlö)
• Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
• Muu mainitsematon.

Kohde-esittelyt

 

Mosambik
Pinta-ala
801 590 km²

Asukasluku
30 098 197

Pääkaupunki
Maputo

Kielet
portugali (virallinen kieli) ja muut Afrikan kielet

Uskonto
katoliset 23,8%, muslimit 17,8%, siionilaiskristityt 17,5%, muut 17,8%, ei uskontoa 23,1%

Hallitusmuoto
tasavalta

Mosambik itsenäistyi Portugalin siirtomaavallasta 1975. Maan asukkaat ovat erittäin ystävällisiä, kohteliaita ja elämäniloisia, joka tekee Mosambikista miellyttävät maan matkailijoille. Mosambikista löytyy kauniita valkeita hiekkarantoja, rikas kulttuuri, kaunista luonto ja paljon eläimiä!

Maputo

Mosambikin pääkaupunki Maputo sijaitsee maan kaakkoisosassa, Intian valtameren rannikolla. Maputo perustettiin 1700-luvun loppupuolella nimellä Lourenco Marques ja siitä tuli Mosambikin pääkaupunki vuonna 1898. Kaupungin nimi vaihtui Maputoksi vasta vuonna 1975, jolloin Mosambik itsenäistyi Portugalista.
Kaupunki on kaunis koloniaalisine rakennuksineen ja leveine katuineen. Kaupungin turvallisuus ja paikallisten ystävällisyys tekee kaupungista helpon tutustua myös kävellen.

HOTELLIT

Montelba Girassol Bahia (3)

Maputon keskustassa keskeisellä sijainnilla sijaitsevasta Montelba Girassol Bahia hotellista on kävelymatka useille nähtävyyksille. Lieriömäisen hotellin huoneista avautuu näkymät kaupunkiin ja Maputon lahdelle. Voit ihastella näkymiä ja auringonlaskua myös hotellin kattoterassilta.
Halutessasi voit nauttia päivästä maan tasalla hotellin uima-allas alueella tai pulahtaa sinne päivän päätteeksi. 

 


Tofo

Tofon kaunis kylä Mosambikissa Intian valtameren rannalla hurmaa ja vie mukanaan. Pitkä ranta jatkuu silmänkantamattomiin tarjoten matkailijalle taatusti oman rauhan, eikä vastaan välttämättä kävele muuta kun paikallinen kalastaja saaliinsa kanssa tai muutama surffari päivänsä päätteeksi lauta kainalossa. Seesteinen ja rento kyläympäristö ja laajat harrastusmahdollisuudet takaavat mieluisan rantaloman. Kajakointia, surffausta, sukellusta, snorklausta, merisafari ja auringonlaskudrinkki: Tofosta löytyy muutakin tekemistä kuin rannalla loikoilu ja ympärivuotisesta auringosta nauttiminen. Tofoon rakastuu mielellään!

Vaikka Tofo on idyllisen pieni paikka, löytyy sieltä silti hyvä määrä palveluita. Muutaman hiekkatien varressa, joista Tofo pääasiassa koostuu, on kivoja ruokailupaikkoja, baareja, sekä eritasoisia majoitusvaihtoehtoja. Ja aina voi piipahtaa myös kylän pienelle markkina-aukiolle katsomaan paikallista elämänmenoa ja tekemään ostoksia.

HOTELLIT

Liquid Adventure Dive Centre (3)

Liquid Dive Adventures on suomalaisen perheen omistama sukelluskeskus Mosambikissa Tofon kylässä Intian valtameren rannalla. Alue on tunnettu sukeltajien keskuudessa yhtenä Afrikan parhaista sukelluskohteista.

Liquid Dive Adventures tarjoaa sukelluskursseja, sukelluksia sekä erilaisia retkiä pienissä ryhmissä. Sukelluskeskukselle on tärkeää ympäristön- ja eläinten suojelu, keskus onkin mukana valashaiden ja mantojen suojelussa.

Tämä idylli rantakylä houkuttelee sukeltajia suurikokoisilla kaloilla ja merten eläimillä, joita Tofolta löytyy useita. Miltä kuulostaisi sukeltaminen ryhävalaiden, valashaiden, delfiinien, kilpikonnien ja paholaisrauskujen kanssa? Ympäri vuoden Tofossa esiintyy leikkisiä pullonokkadelfiinejä, valkoevähaita, leopardihaita, sekä paholaisrauskuja ja muita rauskulajeja, kuten kotkarauskuja, helmilapiorauskuja ja harvinaisia ”smalleye”-rauskuja. Tofo on myös paratiisi kilpikonnista pitäville sukeltajille, niitä täältä löytyy 5 eri lajia: liemikilpikonna, karettikilpikonna, valekarettikilpikonna, etelänbastardikilpikonna sekä merten suurin matelija merinahkakilpikonna.

Tofo tarjoaa riuttoja niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin sukeltajalle. Suurin osa kohteista on noin 30 metriä syviä, joten edellytyksenä niiden sukeltamiseen on advanced luokitus. Liquid Dive Adventuressin kanssa voi suorittaa sukelluksen jatkokurssin (AOWD), jolloin voi sukeltaa 30 metriin saakka, seka syväsukelluksen erikoiskurssin, jolloin on oikeutettu sukeltamaan aina 40 metriin saakka. Liquid Dive Adventuressin kautta sukelluskursseja on mahdollista suorittaa sekä suomeksi että englanniksi.

Sukelluskeskus toteuttaa lisäksi snorklaus- ja kajakkiretkiä sekä merisafareita.

Paras aika merisafareille on kesäkuusta lokakuuhun, jolloin ryhävalaat saapuvat Tofon vesiin saamaan poikasensa.

Tofolle voi matkustaa ympäri vuoden. Suomen talvikuukaudet ovat todella kuumia.
Liquid Dive Adventures suosittelee ajanjaksoa kesäkuusta lokakuuhun, milloin on hyvä mahdollisuus nähdä ryhävalaita poikasineen.

Valaat

Ryhävalaat ovat ehdottomasti Tofon valttikortti, ne matkaavat Antarktikselta lämpimimpiin vesiin synnyttämään poikasensa kesäkuusta lokakuuhun, ja tänä aikana mahdollisuudet niiden näkemiseen ovat hyvät.

Ryhävalas (Megaptera novaeangliae) on uurteisvalaiden heimoon kuuluva, oman sukunsa ainoa laji. Sitä tavataan kaikilla maailman merillä ja ne suosivat eniten matalia rannikkovesiä. Ryhävalas rauhoitettiin 1966, jonka jälkeen kanta on lisääntynyt vuosittain. Ryhävalas tunnetaan erityisesti ruumiinkokoonsa nähden pitkistä kylkievistä, merirokoista ja poimuista kuonossa ja vatsassa sekä ennen kaikkea kauniista laulannasta. Painoa niille kertyy keskimäärin 25–48 tonnia ja pituus vaihtelee 12–18 metrin välillä.

Ryhävalaat ovat kuuluja pitkistä, jopa 8 000 kilometriä käsittävistä ruoka- ja lisääntymisvaelluksistaan. Valaat tulevat Tofon rannikolle lisääntymään ja synnyttämään poikasensa. Kauden ensimmäiset valaat saapuvat yleensä jo kesäkuussa, mutta paras aika nähdä niitä poikasineen on yleensä heinäkuusta syyskuuhun.

Ryhävalaiden reitit ovat säännöllisiä, eivätkä valaat yleensä seikkaile. Ryhävalas, joka on syntynyt Tofon vesillä, palaa Tofoon myös lisääntymään ja saamaan omat poikasensa. Tofossa, lisääntymisvaiheen aikana valaat eivät ruokaile. Ne ovatkin tätä ennen varastoineet rasvaa elimistöihinsä, joten niillä on erittäin paksu ihonalainen rasvakerros jo omasta takaa joka mahdollistaa oleskelun Tofossa ilman ruokaa.

Tofon rannikolla urokset ottavat toisistaan mittaa monella eri tavalla: laulamalla, uhkailueleillä, pelotteluäänillä, pienimuotoisilla takaa-ajoilla ja jopa läiskimällä evillä ja pyrstöillä toisiaan. Ne saattavat myös puskea ja töniä kuonoillaan ja ponnahtaa ilmaan hypätäkseen sieltä toisen uroksen päälle. Samaan aikaan emo ryhävalas imettää 4–5 metristä poikastaan vähintään puolen vuoden ajan. Naaras saattaa olla yhtä aikaa tiineenä ja nuoren poikasen emo. Kaikkea tätä on nähtävissä valassafareilla ja hyvällä tuurilla vaikkapa oman huoneen terassilta.

Liqued Dive Adventures tekee kaikki valassafarit ja sukellukset omilla 9 m kumiveneillä, jotka laukaistaan aallokon läpi rannasta. Jo pelkästään veneen laukaisu on seikkailu ja yksi erikoisista kokemuksista Tofossa.

Sukeltaminen Tofossa valaiden vaelluksen aikana on maagista. Jo veden pinnalla kuulet valaiden laulun, joka voimistuu veden alla ja resonoi voimakkaasti rintakehässä.

Valaiden vaelluksen aikaan saattaa olla tuulista ja keskimäärin noina kuukausina näkyvyys on n. 10–15 metrin luokkaa. Joskus valas saattaa siis olla hyvinkin lähellä, mutta näkyvyyden takia kuitenkin näkymättömissä. Sukellukset tehdään normaaleille sukelluskohteille. Valaat liikkuvat kaikkialla, joten niiden näkeminen sukeltaessa vaatii onnea, mutta on hyvinkin mahdollista.

Ryhävalaista vain urokset laulavat ja nekin vain lisääntymisaikaan. Tällöin yhtämittaista laulantaa saattaa kestää jopa vuorokauden ajan, mutta yleensä yksittäinen laulu kestää 5–40 minuuttia. Laulut koostuvat sävelkorkeudeltaan vaihtelevista ulinoista, viserryksistä, murahduksista ja voihkaisuista. Koska laulut ovat monimutkaisia, niiden arvellaan vahvasti sisältävän runsaasti muutakin informaatiota kuin vain lisääntymiseen liittyviä viestejä. On jopa esitetty, että niissä olisi mukana aikaisempien sukupolvien historiaa, jota siirretään nuorille yksilöille.

Liqued Dive Adventures järjestää myös valasretkiä, joita johtaa joko vieraileva ryhävalastutkija -tai asiantuntija. Retkien tarkoitus on lisätä tietoisuutta arvokkaiden eläinten ympäristövaikutuksista ja merensuojelutoiminnasta. Valaiden katseluretket ovat saatavilla heinäkuusta syyskuun loppuun.

Myös vapaasukellusta on mahdollista kokeilla ryhävalaiden kanssa. Tämä edellyttää PADI- freediving-kurssin suorittamista, joka on mahdollista suorittaa heinäkuusta syyskuuhun.

Majoitus

Liquid Dive Adventures

Liquid Dive Adventures tarjoaa majoitusta aivan merenrannan läheisyydessä. Saatavana on ilmastoituja huoneita, joissa on oma terassialue merinäköalalla. Lämmin vesi, Wifi- yhteys, moskiittoverkko sekä aamiainen sisältyvät huonehintaan. Huomioithan, ettei kylpyhuoneista löydy hiustenpesuaineita tms. vaan matkalaisten toivotaan tuovan omat mukanaan. Kierrätys on edelleen Mosambikissa hyvin lapsen kengissä ja keskus pyrkii minimoimaan muovijätteet.
Majoittujien käytössä ovat ulkoilma uima- allas, baari sekä majoituspaikan oma kasvisravintola Happi sekä kesällä 2021 avattava "sustainable seafood -ruokaa" tarjoava ravintola Meri.

Päiväohjelma

Päivä 1-2 | Helsinki – Maputo
Montelba Girassol Bahia 3*
Lennot Helsingistä Maputoon.  Lentokentällä teitä ollaan vastassa ja teillä on kuljetus hotellille.


Päivä 3 | Maputo

Liquid Dive Adventures 3*
Aamiaisen jälkeen kuljetus Maputon lentokentälle, josta lento Inhambaneen. Perille saapuessa kuljetus läheiseen Tofon kylään. Majoittuminen pieneen ja ihastuttavaan rantahotelliin seuraavaksi viikoksi.

Päivät 4-9 | 
Tofo
Liquid Dive Adventures 3*
Sukelluslomaa Tofolla. Hinta sisältää 2 sukellusta päivässä sekä välinevuokran. Lisämaksusta mahdollisuus lisäsukelluksiin tai muihin aktiviteetteihin esimerkiksi surfaukseen. Sukellusten lomassa hyvää ruokaa ja rentoutumista rauhallisella rannalla. 


Päivä 10 | 
Maputo
Montelba Girassol Bahia 3*
Nouto hotellilta ja kuljetus Inhambanen lentokentälle. Lento Maputoon, jossa vielä yksi yö. Mahdollisuus lisämaksulliseen kaupunkikierrokseen.


Päivä 11-12 | Maputo – Helsinki
Aamupäivä vapaata aikaa. Kuljetus lentokentälle ja lennot Istanbulin kautta Helsinkiin.

 

Mosambikiin matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomalaiset eivät tarvitse enää viisumia Mosambikiin. Maahan saapuessa tulee maksaa maahanpääsymaksu, joka on 650MZN ja tämän voi maksaa luottokortilla. Säilytä rekisteröintimaksun kuitti ja tarkista, että maahantuloleima merkitään passiin. Maahan saapuvilta henkilöiltä saatetaan rajalla kysyä lentolippu sekä majoitusvaraustiedot tai kutsukirje. Passiin tulee saada leima myös maasta poistuttaessa.

Paikalliset viranomaiset saattavat muuttaa viisumikäytäntöjä lyhyelläkin varoitusajalla.

Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen ja passissa tulee olla vähintään 3 tyhjää sivua. Laki vaatii kantamaan passia tai sen Mosambikissa notarisoitua kopiota mukana aina ulkona liikkuessa.

Suosittelemme alaikäisten lasten kanssa matkustettaessa englanninkielisen syntymätodistuksen mukaan ottamista. Lasten syntymätodistus ei ole pakollinen dokumentti Mosambikiin saavuttaessa, mutta sitä saatetaan silti kysyä. Maahan saapuminen saattaa hankaloitua, mikäli todistusta ei ole näyttää.

Mikäli matka Mosambikiin kulkee Etelä-Afrikan tai Botswanan kautta huomioittehan, että alaikäisten lasten tulee esittää passin lisäksi englanninkielinen alkuperäinen syntymätodistus (ote väestötietojärjestelmästä, jonka saa maistraatista). Tällöin syntymätodistus on pakollinen.

Alaikäisen lapsen, joka matkustaa ilman toista tai molempia huoltajia, tulee esittää poissaolevan huoltajan suostumus ennen lentoja ja mahdollisesti myös Etelä-Afrikassa. Mikäli alaikäisellä on vain yksi laillinen huoltaja tulee esittää oikeuden päätös yksinhuoltajuudesta tai toisen huoltajan kuolintodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvien matkustusdokumenttien vuoksi.


Turvallisuus

Mosambik on suhteellisen turvallinen maa matkustaa, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia, sekä malaria lääkitystä. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Jos saavut Mosambikiin keltakuumeen esiintymisalueelta, tulee keltakuumerokotuksesta esittää kansainvälinen rokotuskortti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Kun Mosambikiin matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Lentoreitityksissä saattaa kuitenkin aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on aina mukana voimassaoleva rokotustodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.

Mosambikissa esiintyy malariaa koko maan alueella, joten estolääkitystä suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset ja lääkesuositukset terveyskeskuksesta tai Rokotepalvelusta https:/­/­rokotepalvelu.fi/­matkalle-aventuran-kanssa/­.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on 220V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Kevyt vaatetus on suositeltavaa suurimman osan aikaa vuodesta, älä unohda uima-asua ja aurinkovoidetta! Kuitenkin talvella, kesäkuusta elokuuhun, iltaisin voi olla viileää, joten pakkaa mukaasi jotain lämmintä. Jos vierailet luonnonpuistoissa, muista pakata järkevät kävelykengät, hattu ja maaston sävyihin soveltuvia vaatteita (ruskeat, vihreät jne.). Illalla on suositeltavaa käyttää pitkähihaista paitaa hyttysiltä suojautumiseksi.


Ruoka ja Juoma

Mosambikin suurimmat maataloustuotteet ovat maniokki ja maissi. Näiden lisäksi viljellään sokeriruokoa, hirssiä, bataattia, maapähkinää, durraa, puuvillaa, tupakkia, cashew- pähkinöitä sekä sitrushedelmiä. Mosambikin perinteinen ruoka koostuu viljapuurosta, joka muistuttaa paksua perunasosetta. Tähän viljapuuroon käytetään jauhettua riisiä, maissia tai maniokkia. Viljapuuron kanssa käytetään vihanneksia, papuja, pähkinöitä ja joskus kanaa. Rannikkoalueilla käytetään enemmän kalaa ja äyriäisiä. Portugalilaisilta on jäänyt portviinin käyttö ruuanlaitossa.

Mosambikin vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.


Ilmasto ja Sää

Maan suurimman joen, Sambesin, pohjoispuoli on yleisesti trooppista ja eteläosa subtrooppista aluetta. Vuodenaikoja on kaksi: kuiva kausi kestää toukokuusta lokakuuhun, sadekausi marraskuusta huhtikuuhun. Vuoden keskilämpötila on 25 °C. Kuivana kautena kesä- ja heinäkuun keskilämpö pääkaupunki Maputossa on vain 18-20 °C, sadekaudella lämpötilat ovat korkeammat.


Pankkiasiat

Mosambikin valuutta on metical (MZN). Otathan mukaan euroja ja Amerikan dollareita valuutan vaihtoon. US-dollareista vaihdettaviksi suositeltavia muotoja ovat vuoden 2013 jälkeen liikkeelle lasketut 20, 50 ja 100 dollarin setelit.
Visa-kortit toimivat parhaiten pankkiautomaateilla. MasterCard-kortit eivät toistaiseksi toimi Mosambikissa.

Tipit
Pienemmissä paikoissa riittää laskun summan pyöristäminen ylöspäin. Turistialueilla on tapana antaa juomarahaa hyvästä palvelusta 10-20 %.


Yleiset ohjeet

Aikaero
Mosambikin aikaero Suomeen on kesällä -1 tunti. Talvella Mosambik on samassa ajassa.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden ja hinnat operaattoriltasi. Mosambikin suuntanumero on +258.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa on huhtikuusta lokakuuhun, kun lämpötila ei ole korkea ja sademäärä pieni.

 • Mosambik/MOZ-2
 • Mosambik/MOZ
 • Mosambik/MOZ2
 • Mosambik/MOZ3
 • Mosambik/MOZ4
 • Mosambik/MOZ5
 • Mosambik/Mosambik-IMG_0977
 • Mosambik/Mosambik-IMG_1025
 • Mosambik/Mosambik-IMG_1057
 • Mosambik/Ranta
 • Mosambik/Snacks
 • Mosambik/keinu