Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Dominica

Dominica voluntourism -erikoismatka

Sint Marteen (Alankomaat)/Saint-Martin (Ranska) | Guadeloupe (Ranska) | Martinique (Ranska) | Dominica  
Roseau | Portsmouth | Waitukubuli National Trail | Indian River | Kalinago Territory | Petite Soufriere

Dominica on todellinen luontoparatiisi ja aktiivimatkailijan unelma. Saaren luonto ja asutus kärsi kuitenkin rankasti, kun hurrikaani Maria pyyhkäisi täydellä voimalla saaren yli syyskuussa 2017.

Lähtisitkö itse katsomaan paikan päälle ja ojentaisit auttavan kätesi? Ja auttaisit osaltasi paikallisille niin tärkeän matkailuelinkeinon elvyttämisessä?

Kysy lisää mahdollisuuksista toimistoltamme!

Matkan kesto
10 päivää, perillä 7 yötä
Matkan hinta
Alkaen 1 920 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Miia Vilppula
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot Saint-Martinille, Guadeloupelle tai Martiniquelle, 1 yö
Päivä 2 | Lento / lautta Dominicalle ja kuljetus majoituspaikkaan (Fort Young Hotel 5 yötä).
Päivät 3–7 | Dominicalla työskennellen Waitukubuli vaellusreitistön raivauksen parissa.
Päivä 8 | Kuljetus satamaan josta paluulautta saarelle josta paluulento, 1 yö
Päivät 9–10 | Paluulennot Helsinkiin.

Voimme yhdistää myös pidemmän oleilun Guadeloupella (tai Martinique / Saint-Martin) tai muita Karibian saaria.

Matkan erityispiirteet

Monen mielestä hurrikaani on pahin tähän asti koetuista ja tuhovoimaltaan jopa suurempi kuin edellinen hurrikaani David, joka aiheutti laajasti tuhoja vuonna -79.

Karibialla hirmumyrskyt ovat osa elämää ja myrskykausi tulee joka vuosi, vaikkakaan trooppiset hirmumyrskyt ja hurrikaanit eivät joka vuosi aiheuta yhtä suurta vahinkoa samassa paikassa. On ihailtavaa, kuinka suuren tragedian äärellä paikalliset ihmiset katsovat hymyillen tulevaan sen sijaan, että jäisivät vatvomaan jo menetettyä. Monella olisi varmasti paljon opittavaa dominicalaisilta, mutta myös annettavaa.

Lähtisitkö nauttimaan toipuvan luonnon rauhasta ja samalla raivaamaan luontopolkuja, jotta upea vaellusreitistö saataisiin taas käyttöön? Auttaisitko paikallisia pienmaanviljelijöitä puutarhoissaan ja näin heidän omavaraisuuttaan? Vai rakastatko kenties vedenalaista maailmaa ja voisit sukeltaa samalla auttaen korallisriuttojen siivoamisessa?

Kaikki matkailun tuoma tulo on Dominicalla tällä hetkellä enemmän kuin kaivattua, mutta haluamme tarjota mahdollisuuden myös hieman erilaiseen lomaan, jolla pääset pintaa syvemmälle ja tutustut lähemmin paikallisiin. Teemme matkajärjestelyt sinulle mahdollisimman helpoksi.

Lennot
Parhaat lentovaihtoehdot:
- KLM Saint Martin kautta, josta lyhyt lento Dominicalle.
- Air France Guadeloupen tai Martiniquen kautta ja 2-3h lauttamatka Dominicalle.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa (sis. verot ja matkatavarat)
- Lentolippujen hintaan sisältyvät verot
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja opastettu saarikierros.
- Ohjelman mukaiset paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa.
Hintaan ei sisälly
- Tipit
- Matkavakuutus
- Henkilökohtaiset kulut
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

The Voluntourism package offers the coveted opportunity to experience the island’s natural splendor, but also benefit Dominica with their much-needed tourism efforts. A true ethical getaway, the package allows one to experience the island’s grandeur while, likewise, being an essential factor in its continued growth.

You will receive five nights of accommodation, roundtrip airport transfers, full breakfast daily, a tour of the island and three days of transportation to Segment 3 of the Waitukubuli National Trail: Bellevue Chopin to Watten Waven. Here, one can catch a glimpse of the Morne Trois Pitons National Park and Boiling Lake, all while admiring exotic flora, fauna, sulphur springs and hot spas. 

With this package, guests will embark upon the challenging 12.8 km hike and do their part by clearing debris along the way so future travelers can, too, enjoy the trail’s bewildering beauty. And, of course, hikers will be rewarded with a soothing bath in clear waters and stunning vistas of the Giraudel Botanic Gardens.

 

Kohde-esittelyt

 

Guadeloupe (Ranska)

Unofficial flag of Guadeloupe (local).svg

Pinta-ala
1 628 km2

Asukasluku
400 124

Pääkaupunki
Basse-Terre

Uskonto
roomalaiskatolinen

Kieli
Antillien kreoli ja ranska

Päätuotteet
turismi, banaani, sokeri ja rommi

Hallitusmuoto
Ranskan mertentakainen departementti

Guadeloupe on saaristoalue Karibianmerellä. Sen pinta-ala on 1 704 neliökilometriä. Hallinnollisesti Guadeloupe on Ranskan merentakainen departementti ja hallintoalue. Osana Ranskaa se on myös osa Euroopan unionia ja euroaluetta.

Martinique (Ranska)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Flag_of_France.svg/120px-Flag_of_France.svg.png

Pinta-ala
1 128 km²

Asukasluku
375 265

Hallintopääkaupunki
Fort-de-France

Kieli
ranska

Päätuotteet
turismi, kala- ja hedelmäsäilykkeet, rommi ja banaanit

Martinique on Ranskalle kuuluva merentakainen hallintoalue itäisellä Karibianmerellä. Saari on täten myös osa Euroopan unionia ja euroaluetta. 1600- luvulla ranskalaiset rantautuivat saaren itäosaan, jonne he rakensivat linnoituksensa ja pystyttivät asutuksensa. Huomattuaan saaren erinomaisen viljelymaaston ranskalaiset toivat orjia Afrikasta maanviljelytöihin. Vuosisadan puolessa välissä ranskalaiset halusivat suojella paremmin uutta valloitettua maataan ja he rakensivat linnoituksen myös saaren länsipuolelle. Tämän linnoituksen ympärille muodostunut kaupunki nimettiin Fort-de-Franceksi. Nykyään tämä satamakaupunki on saaren värikäs pääkaupunki, josta löydät niin paikallisia toreja, historiallisia nähtävyyksiä kuin vilkasta yöelämääkin. Ranskalaisten ja afrikkalaisten vaikutus näkyy paikallisessa elämässä, arkkitehtuurissa sekä herkullisessa kreolilaisessa keittiössä. Monipuoliselta Martiniquen-saarelta löytyy 350 kilometriä rantaviivaa ja korkein tulivuori Mount Pelee kohoaa lähes 1 400 metriin. Kauniin tuliperäisen saaren luonnon monimuotoisuus lumoaa matkustajan. Saaren vuoristoisesta pohjoisosasta löydät sademetsää ja mustahiekkaisia rantoja, etelästä silmiä hivelevää rantaviivaa kristallinkirkkaine vesineen. Eteläinen osa kuuluu kasvillisuusvyöhykkeeseen, jolle ominaista ovat muun muassa upeat monissa väreissä kukkivat orkideat. Saarella onkin hyvät edellytykset vaelluksille sekä useille vesiaktiviteeteille. Martinique on kuuluisa kirjailijoistaan ja 1980-luvulla kehittyneestä zouk-musiikista.

DominicaPinta-ala
750 km²

Asukasluku
74 656

Pääkaupunki
Roseau

Kieli
englanti

Päätuotteet
mango, papaija ja guava, kahvi, patsuli, leikkokukat, lääkealoe

Hallitusmuoto
tasavalta

Dominican liittovaltio on pieni saarivaltio Karibianmerellä, joka itsenäistyi vasta vuonna 1978 oltuaan pitkään brittien hallinnoima alue. Ranskalaiset hallinnoivat maata 1630-luvulta lähtien ennen kuin se luovutettiin takaisin Britannialle solmittaessa Pariisin rauha 1783. Dominicalla puhutaankin virallisen kielen englannin lisäksi sekä ranskan- että englanninkreolia.

Dominican saari kohoaa merestä n. 1 500 metriin ja sen maaperä on vulkaanista. Rehevä sademetsä peittää suurimman osan saarta ja saaren itärinteet kuuluvatkin maailman sateisimpiin alueisiin, jonka ansiosta siellä viljellään paljon hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Unescon maailmanperintökohteessa, Morne Trois Pitonsin kansallispuistossa on paljon kuumia lähteitä, jokia, vesiputouksia ja järviä, sekä yksi "kiehuva järvi". Saarella elää useita eri lintulajeja, joista kotoperäiset keisariamatsoni ja dominicanamatsoni ovat harvinaisia. Dominica on onnistunut ainoana itäisen Karibian saarena säilyttämään osan alkuperäisväestöstään - kalinagoista.

Dominicalla on aina keskitytty luonnonläheisyyteen, sillä se on iso osa paikallisten elämää ja myös turismi pohjautuu sen monimuotoisuuteen. Saarella kiellettiin kertakäyttöiset muovituotteet tammikuussa 2019. Tämän lisäksi saarelle tuotavien biohajoavien tuotteiden verotusprosentti laskettiin nollaan.

Roseau

Dominican pääkaupunki Roseau sijaitsee saaren lounaisosassa Karibianmeren rannalla. Arkkitehtuuri tässä värikkäässä kaupungissa on sekoitus nykyaikaa ja vanhaa siirtomaatyyliä, jotka luovat viehättävän yhdistelmän. Kaupunki on saaren vilkkain kauppapaikka satamansa ja sijaintinsa vuoksi. Satamassa pysähtyvät niin kauppalaivat kuin suuret Karibianmeren risteilijätkin. Trooppisen kaupungin näkymää kaunistaa vehreät kukkulat. Näiltä kukkuloilta löydät Morne Bruce-näköalapaikan, jonne pääset kulkemaan esimerkiksi kasvitieteellisen puutarhan läpi. Ylös päästyä avautuvat kauniit näkymät alas kaupunkiin ja merelle. Kaupungissa on muutamia ravintoloita, jotka tarjoilevat kreoli- ja paikalliskeittiön herkkuja. Paikalliskulttuuriin ei juuri kuulu illallisravintoloissa käynti, mikä selittää vähäista ravintolatarjontaa. Lisäksi kaupungissa on kahviloita ja rommibaareja. 

HOTELLIT

Fort Young (4)

Fort Young hotelli sijaitsee pääkaupungissa Roseaussa aitiopaikalla merenääressä. Hotellin ympäristöstä löydät lauttasataman ja torin. Pääkaupungissa voit kokea Dominican eläväisen kulttuurin ja herkulliset ruuat, enimmäkseen päiväsaikaan. Iltaisin jopa pääkaupunki hiljenee aikaisin. Sataman vilkas elämä unohtuu, kun pääset nauttimaan hotellin tarjoamista upeista näköaloista joko omalta tai hotellin yleisiltä parvekkeilta. Fort Young hotellista löydät myös useita erilaisia ravintoloita. Sinun on mahdollista syödä aamupala buffetista ja nauttia illan viimeinen rommidrinkki, ja kaikkea tältä väliltä, saman katon alla. Hotellilla on myös tarjota oma kylpylä, kuntosali sekä jooga-tunteja asiakkailleen. 

Portsmouth

Waitukubuli National Trail

Waitukubuli National Trail on Karibian ensimmäinen pitkänmatkan kävelyreitti. Reitti on kokonaisuudessaan 185 km pitkä ja se jakautuu neljääntoista eri segmenttiin. Reitti kulkee läpi Dominican saaren etelästä Scotts Headin kylästä, Morne Trois Pitonsin kansallispuiston läpi aina pohjoiseen Fort Shirleyhin asti saaren pohjoisimpaan kärkeen. Monipuolinen reitti on avoinna kaikille ja sen varrelta löytyy vaativuustasoiltaan sekä helppoa patikointia että rankkaa vaellusta muutaman tunnin pituisista segmenteistä kokopäivän vaativiin pitkiin segmentteihin. 

Dominican tuliperäinen maasto on monimuotoista. Reitistön varrella on erilaista maastoa rannoilta tulivuorille sekä laaja kirjo erilaista eläimistöä ja kasvillisuutta. Reitti halkoo myös alkuperäisväestön eli kalinagojen reservaattia. Matkan varrella on useita homestay-tyyppisiä yöpymispaikkoja sekä pysähdyspaikkoja, joissa voit esimerkiksi pulahtaa uimaan ja snorklata tai pysähtyä tarkkailemaan lintuja, joista maa on myös tunnettu. Waitukubuli on suosittu itsenäisten patikoijien keskuudessa, mutta paikallisen oppaan käyttäminen on suositeltavaa. Reitistön kunto vaihtelee segmenteittäin ja osa reitistä on huonokuntoista hurrikaanien runtelun jäljiltä. 

Kalinago territory

Dominican alkuperäisväestön karibianintiaanien eli Kalinagojen asuttama alue sijaitsee saaren koillis-länsiosassa. Batakasta Sinekuun ulottuva alue pitää sisällään niin karua rannikkoa kuin tiheää sademetsääkin. Alueen ihmiset asuvat ja elävät vaatimattomasti alkuperäisten tapojen mukaan. Alueella on useita kyliä ja niissä vierailevilla on mahdollisuus tutustua tähän ainutlaatuiseen alkuperäisväestöön. Alueella sijaitsee kulttuurikeskus, jossa vieraillessa voit oppia Kalinago-väestön kulttuurista tarinoiden, laulun, tanssin, käsitöiden ja ruuanvalmistuksen kautta. Waitukubuli National Trailin segmentti 6 kävelyreitti kulkee tällä alueella. 

Petite Soufriere

Tämä pieni kylä Dominican itäpuolella sijaitsee Petite Soufrieren lahden ylängöllä. Maasto on jyrkkää rosoista kalliota, mikä tekee liikkumisesta haastavaa. Tästä syystä kylä onkin yksi eristäytyneimmistä kylistä. Kylä on tunnettu mm. laakeripuuviljelmistä. Laakerinlehdistä tuotetaan aromaattista laakerinlehtiöljyä. Kylä on saavutettavissa Rosaliesta, josta kulkee hieno patikkareitti Petite Soufriereen.

Guadeloupelle matkustavan hyvä tietää

Martiniquelle matkustavan hyvä tietää

Dominicalle matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Dominikaaniseen tasavaltaan ei vaadita viisumia Suomen kansalaisilta. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Maastapoistumismaksu
Maastapoistumismaksu maksetaan henkilökohtaisesti maasta poistuttaessa.


Turvallisuus

Dominikaaninen tasavalta on suhteellisen turvallinen matkailukohde, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan tietyillä alueilla liikkuminen voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Dominikaaniseen tasavaltaan ei varsinaisesti vaadita rokotuksia, mutta A-hepatiittirokotusta suositellaan. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Dominikaanisessa tasavallassa sähkö on yleisesti 110 V ja lisäksi tarvitset amerikkalaismallisen adapterin.


Ruoka ja Juoma

Dominikaanisessa ruokakulttuurissa näkyvät etupäässä espanjalais-, taino- ja afrikkalaisvaikutteinen kulttuuri. Yhtäläisyyksiä löytyy myös latinalaisamerikkalaisiin maihin, tosin annoksilla on usein eri nimet. Mangú on aamiaisruoka, joka on keitettyä ja muussattua keittobanaania kananmunien kanssa, tämä tunnetaan myös Kuubassa ja Puerto Ricossa. Mangúun voi lisätä myös lihaa, tavallisesti dominikaanilaista salamia tai juustoa. Lounas on yleensä päivän runsain ja tärkein ateria. Lounas koostuu riisistä, lihasta (nauta, kana, kala, porsas), pavuista ja lisäkesalaatista. Sancocho on keitto, jossa on yleensä useampaa erilaista lihaa. Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Jääpalojenkin käyttämistä juomissa on hyvä varoa. Suurissa hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa jääpalat tehdään kuitenkin puhdistetusta vedestä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia ja äyriäisiä kannattaa välttää. Hedelmistä suositeltavia ovat sellaiset, jotka voi kuoria.


Ilmasto ja Sää

Dominikaanisessa tasavallassa keskilämpötila on vuoden ympäri +25 asteen tienoilla. Jotkut kutsuvatkin saarta aurinkoisen ja lempeän ilmastonsa vuoksi päättymättömän kesän saareksi. Kuivin kausi on talvi, marraskuusta huhtikuuhun. Kesäkausi on toukokuusta elokuuhun ja ilmasto on hiukan kosteampi ja kuumempi. Kesä-marraskuu on myös aikaa jolloin Karibialla saattaa esiintyä hurrikaaneja.


Pankkiasiat

Dominikaanisen tasavallan peso (DOP). Vararahaksi voi ottaa Yhdysvaltain dollareita tai euroja. Dollarit käyvät monesti suoraan maksuvälineenä. Luottokortilla voi maksaa suurimmissa kaupungeissa. Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Useimmiten ravintoloissa odotetan 10 % juomarahaa.


Yleiset ohjeet

Aikaero Suomeen
Dominikaaninen Tasavaltaan on kesäisin –9 tunnin, talvisin -8 tunnin aikaero.

Matkapuhelimet
Yleisesti matkapuhelimet toimivat hyvin, tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi. Dominikaanisen tasavallan suuntanumerot ovat +1-809, +1-829 ja +1-849.

 • dominica_aktiv/DSC_0510
 • dominica_aktiv/DSC_0518
 • dominica_aktiv/DSC_0524
 • dominica_aktiv/DSC_0567
 • dominica_aktiv/DSC_0572
 • dominica_aktiv/DSC_0573
 • dominica_aktiv/anchorage-view
 • dominica_aktiv/boiling-lake-5
 • dominica_aktiv/boiling-lake5
 • dominica_aktiv/castle-bruce
 • dominica_aktiv/champagne-reef
 • dominica_aktiv/rosalie-bay
 
 
 

Mitä on voluntourism?

Voluntourism on englantia ja muodostuu sanoista volunteer (vapaaehtoinen) + tourism (matkailu). Se viittaa matkailuun, jonka aikana tehdään auttamistyötä vapaaehtoisena ilman korvausta. Sanalle 'voluntourism' ei löydy osuvaa suomen kielen käännöstä, mutta voidaan puhua vapaaehtoistyömatkailusta.


Tarkoitus ei kuitenkaan suinkaan ole viettää joka päivää hikipäissään työmailla, vaan tarkoitus on tutustua uuteen kulttuuriin työskentelemällä paikallisten kanssa ja sen lomassa viettää myös vapaa-aikaa tutustuen kohteen antimiin.