Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Dominica

Dominica voluntourism -erikoismatka

Sint Marteen (Alankomaat)/Saint-Martin (Ranska) | Guadeloupe (Ranska) | Martinique (Ranska) | Dominica  
Roseau | Portsmouth | Waitukubuli National Trail | Indian River | Kalinago Territory | Petite Soufriere

Dominica on todellinen luontoparatiisi ja aktiivimatkailijan unelma. Saaren luonto ja asutus kärsi kuitenkin rankasti, kun hurrikaani Maria pyyhkäisi täydellä voimalla saaren yli syyskuussa 2017. 

Lähtisitkö itse katsomaan paikan päälle ja ojentaisit auttavan kätesi? Ja auttaisit osaltasi paikallisille niin tärkeän matkailuelinkeinon elvyttämisessä? 

Kysy lisää mahdollisuuksista toimistoltamme!

Matkan kesto
Alkaen 10 päivää, perillä 7 yötä
Matkan hinta
Alkaen 1 920 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Miia Vilppula
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot Saint-Martinille, Guadeloupelle tai Martiniquelle, 1 yö 
Päivä 2 | Lento / lautta Dominicalle ja kuljetus majoituspaikkaan (Fort Young Hotel 5 yötä).
Päivät 3–7 | Dominicalla työskennellen Waitukubuli vaellusreitistön raivauksen parissa. 
Päivä 8 | Kuljetus satamaan josta paluulautta saarelle josta paluulento, 1 yö 
Päivät 9–10 | Paluulennot Helsinkiin. 

Voimme yhdistää myös pidemmän oleilun Guadeloupella (tai Martinique / Saint-Martin) tai muita Karibian saaria.

Matkan erityispiirteet

Monen mielestä hurrikaani on pahin tähän asti koetuista ja tuhovoimaltaan jopa suurempi kuin edellinen hurrikaani David, joka aiheutti laajasti tuhoja vuonna -79.

Karibialla hirmumyrskyt ovat osa elämää ja myrskykausi tulee joka vuosi, vaikkakaan trooppiset hirmumyrskyt ja hurrikaanit eivät joka vuosi aiheuta yhtä suurta vahinkoa samassa paikassa. On ihailtavaa, kuinka suuren tragedian äärellä paikalliset ihmiset katsovat hymyillen tulevaan sen sijaan, että jäisivät vatvomaan jo menetettyä. Monella olisi varmasti paljon opittavaa dominicalaisilta, mutta myös annettavaa.

Lähtisitkö nauttimaan toipuvan luonnon rauhasta ja samalla raivaamaan luontopolkuja, jotta upea vaellusreitistö saataisiin taas käyttöön? Auttaisitko paikallisia pienmaanviljelijöitä puutarhoissaan ja näin heidän omavaraisuuttaan? Vai rakastatko kenties vedenalaista maailmaa ja voisit sukeltaa samalla auttaen korallisriuttojen siivoamisessa?

Kaikki matkailun tuoma tulo on Dominicalla tällä hetkellä enemmän kuin kaivattua, mutta haluamme tarjota mahdollisuuden myös hieman erilaiseen lomaan, jolla pääset pintaa syvemmälle ja tutustut lähemmin paikallisiin. Teemme matkajärjestelyt sinulle mahdollisimman helpoksi.

Lennot
Parhaat lentovaihtoehdot:
- KLM Saint Martin kautta, josta lyhyt lento Dominicalle.
- Air France Guadeloupen tai Martiniquen kautta ja 2-3h lauttamatka Dominicalle.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa (sis. verot ja matkatavarat)
- Lentolippujen hintaan sisältyvät verot
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja opastettu saarikierros.
- Ohjelman mukaiset paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa.
Hintaan ei sisälly
- Tipit
- Matkavakuutus
- Henkilökohtaiset kulut
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

The Voluntourism package offers the coveted opportunity to experience the island’s natural splendor, but also benefit Dominica with their much-needed tourism efforts. A true ethical getaway, the package allows one to experience the island’s grandeur while, likewise, being an essential factor in its continued growth.

You will receive five nights of accommodation, roundtrip airport transfers, full breakfast daily, a tour of the island and three days of transportation to Segment 3 of the Waitukubuli National Trail: Bellevue Chopin to Watten Waven. Here, one can catch a glimpse of the Morne Trois Pitons National Park and Boiling Lake, all while admiring exotic flora, fauna, sulphur springs and hot spas. 

With this package, guests will embark upon the challenging 12.8 km hike and do their part by clearing debris along the way so future travelers can, too, enjoy the trail’s bewildering beauty. And, of course, hikers will be rewarded with a soothing bath in clear waters and stunning vistas of the Giraudel Botanic Gardens.

 

Kohde-esittelyt

 

Sint Marteen (Alankomaat)/Saint-Martin (Ranska)

File:Flag of Sint Maarten.svg

Pinta-ala
34 km² / 53.2 km2

Asukasluku
43 847 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Philipsburg / Marigot

Saint-Martin on trooppinen saari Karibian koillisosassa, noin 240 kilometriä Puerto Ricosta itään. Saaren pinta-ala on 93 km² ja se on jaettu maailman pienin kahden valtion jakama saari. Saaren pohjois-osa St. Martin kuuluu Ranskalle ja etelän St. Maarten on Alankomaiden. 


Guadeloupe (Ranska)

Unofficial flag of Guadeloupe (local).svg

Pinta-ala
1 628 km2

Asukasluku
400 124 (arvio 6/2020)

Pääkaupunki
Basse-Terre

Uskonnot
Enimmäkseen roomalaiskatolinen

Kieli
Antillien kreoli ja ranska

Päätuotteet
Turismi, banaani, sokeri ja rommi

Hallitusmuoto
Ranskan mertentakainen hallintoalue

Guadeloupe on saaristoalue Karibianmerellä. Sen pinta-ala on 1 704 neliökilometriä. Hallinnollisesti Guadeloupe on Ranskan merentakainen departementti ja hallintoalue. Osana Ranskaa se on myös osa Euroopan unionia ja euroaluetta.

Martinique (Ranska)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Flag_of_France.svg/120px-Flag_of_France.svg.png

Pinta-ala
1 128 km²

Asukasluku
375 265 (arvio 6/2020)

Hallintopääkaupunki
Fort-de-France

Kieli
Ranska

Päätuotteet
Turismi, kala- ja hedelmäsäilykkeet, rommi ja banaanit.

Martinique on Ranskalle kuuluva merentakainen hallintoalue itäisellä Karibianmerellä. Saari on täten myös osa Euroopan unionia ja euroaluetta. 1600- luvulla ranskalaiset rantautuivat saaren itäosaan, jonne he rakensivat linnoituksensa ja pystyttivät asutuksensa. Huomattuaan saaren erinomaisen viljelymaaston ranskalaiset toivat orjia Afrikasta maanviljelytöihin. Vuosisadan puolessa välissä ranskalaiset halusivat suojella paremmin uutta valloitettua maataan ja he rakensivat linnoituksen myös saaren länsipuolelle. Tämän linnoituksen ympärille muodostunut kaupunki nimettiin Fort-de-Franceksi. Nykyään tämä satamakaupunki on saaren värikäs pääkaupunki, josta löydät niin paikallisia toreja, historiallisia nähtävyyksiä kuin vilkasta yöelämääkin. Ranskalaisten ja afrikkalaisten vaikutus näkyy paikallisessa elämässä, arkkitehtuurissa sekä herkullisessa kreolilaisessa keittiössä. Monipuoliselta Martiniquen-saarelta löytyy 350 kilometriä rantaviivaa ja korkein tulivuori Mount Pelee kohoaa lähes 1 400 metriin. Kauniin tuliperäisen saaren luonnon monimuotoisuus lumoaa matkustajan. Saaren vuoristoisesta pohjoisosasta löydät sademetsää ja mustahiekkaisia rantoja, etelästä silmiä hivelevää rantaviivaa kristallinkirkkaine vesineen. Eteläinen osa kuuluu kasvillisuusvyöhykkeeseen, jolle ominaista ovat muun muassa upeat monissa väreissä kukkivat orkideat. Saarella onkin hyvät edellytykset vaelluksille sekä useille vesiaktiviteeteille. Martinique on kuuluisa kirjailijoistaan ja 1980-luvulla kehittyneestä zouk-musiikista.

Dominica
Pinta-ala
750 km²

Asukasluku
74 656 (arvio 2023)

Pääkaupunki
Roseau

Kieli
Englanti (virallinen kieli)

Päätuotteet
Mango, papaija ja guava, kahvi, patsuli, leikkokukat, lääkealoe

Hallitusmuoto
Tasavalta

Dominican liittovaltio on pieni saarivaltio Karibianmerellä, joka itsenäistyi vasta vuonna 1978 oltuaan pitkään brittien hallinnoima alue. Ranskalaiset hallinnoivat maata 1630-luvulta lähtien ennen kuin se luovutettiin takaisin Britannialle solmittaessa Pariisin rauha 1783. Dominicalla puhutaankin virallisen kielen englannin lisäksi sekä ranskan- että englanninkreolia.

Dominican saari kohoaa merestä n. 1 500 metriin ja sen maaperä on vulkaanista. Rehevä sademetsä peittää suurimman osan saarta ja saaren itärinteet kuuluvatkin maailman sateisimpiin alueisiin, jonka ansiosta siellä viljellään paljon hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Unescon maailmanperintökohteessa, Morne Trois Pitonsin kansallispuistossa on paljon kuumia lähteitä, jokia, vesiputouksia ja järviä, sekä yksi "kiehuva järvi". Saarella elää useita eri lintulajeja, joista kotoperäiset keisariamatsoni ja dominicanamatsoni ovat harvinaisia. Dominica on onnistunut ainoana itäisen Karibian saarena säilyttämään osan alkuperäisväestöstään - kalinagoista.

Dominicalla on aina keskitytty luonnonläheisyyteen, sillä se on iso osa paikallisten elämää ja myös turismi pohjautuu sen monimuotoisuuteen. Saarella kiellettiin kertakäyttöiset muovituotteet tammikuussa 2019. Tämän lisäksi saarelle tuotavien biohajoavien tuotteiden verotusprosentti laskettiin nollaan.

Roseau

Dominican pääkaupunki Roseau sijaitsee saaren lounaisosassa Karibianmeren rannalla. Arkkitehtuuri tässä värikkäässä kaupungissa on sekoitus nykyaikaa ja vanhaa siirtomaatyyliä, jotka luovat viehättävän yhdistelmän. Kaupunki on saaren vilkkain kauppapaikka satamansa ja sijaintinsa vuoksi. Satamassa pysähtyvät niin kauppalaivat kuin suuret Karibianmeren risteilijätkin. Trooppisen kaupungin näkymää kaunistaa vehreät kukkulat. Näiltä kukkuloilta löydät Morne Bruce-näköalapaikan, jonne pääset kulkemaan esimerkiksi kasvitieteellisen puutarhan läpi. Ylös päästyä avautuvat kauniit näkymät alas kaupunkiin ja merelle. Kaupungissa on muutamia ravintoloita, jotka tarjoilevat kreoli- ja paikalliskeittiön herkkuja. Paikalliskulttuuriin ei juuri kuulu illallisravintoloissa käynti, mikä selittää vähäista ravintolatarjontaa. Lisäksi kaupungissa on kahviloita ja rommibaareja. 

HOTELLIT

Fort Young (4)

Fort Young hotelli sijaitsee pääkaupungissa Roseaussa aitiopaikalla merenääressä. Hotellin ympäristöstä löydät lauttasataman ja torin. Pääkaupungissa voit kokea Dominican eläväisen kulttuurin ja herkulliset ruuat, enimmäkseen päiväsaikaan. Iltaisin jopa pääkaupunki hiljenee aikaisin. Sataman vilkas elämä unohtuu, kun pääset nauttimaan hotellin tarjoamista upeista näköaloista joko omalta tai hotellin yleisiltä parvekkeilta. Fort Young hotellista löydät myös useita erilaisia ravintoloita. Sinun on mahdollista syödä aamupala buffetista ja nauttia illan viimeinen rommidrinkki, ja kaikkea tältä väliltä, saman katon alla. Hotellilla on myös tarjota oma kylpylä, kuntosali sekä jooga-tunteja asiakkailleen. 

Portsmouth

Waitukubuli National Trail

Waitukubuli National Trail on Karibian ensimmäinen pitkänmatkan kävelyreitti. Reitti on kokonaisuudessaan 185 km pitkä ja se jakautuu neljääntoista eri segmenttiin. Reitti kulkee läpi Dominican saaren etelästä Scotts Headin kylästä, Morne Trois Pitonsin kansallispuiston läpi aina pohjoiseen Fort Shirleyhin asti saaren pohjoisimpaan kärkeen. Monipuolinen reitti on avoinna kaikille ja sen varrelta löytyy vaativuustasoiltaan sekä helppoa patikointia että rankkaa vaellusta muutaman tunnin pituisista segmenteistä kokopäivän vaativiin pitkiin segmentteihin. 

Dominican tuliperäinen maasto on monimuotoista. Reitistön varrella on erilaista maastoa rannoilta tulivuorille sekä laaja kirjo erilaista eläimistöä ja kasvillisuutta. Reitti halkoo myös alkuperäisväestön eli kalinagojen reservaattia. Matkan varrella on useita homestay-tyyppisiä yöpymispaikkoja sekä pysähdyspaikkoja, joissa voit esimerkiksi pulahtaa uimaan ja snorklata tai pysähtyä tarkkailemaan lintuja, joista maa on myös tunnettu. Waitukubuli on suosittu itsenäisten patikoijien keskuudessa, mutta paikallisen oppaan käyttäminen on suositeltavaa. Reitistön kunto vaihtelee segmenteittäin ja osa reitistä on huonokuntoista hurrikaanien runtelun jäljiltä. 

Kalinago territory

Dominican alkuperäisväestön karibianintiaanien eli Kalinagojen asuttama alue sijaitsee saaren koillis-länsiosassa. Batakasta Sinekuun ulottuva alue pitää sisällään niin karua rannikkoa kuin tiheää sademetsääkin. Alueen ihmiset asuvat ja elävät vaatimattomasti alkuperäisten tapojen mukaan. Alueella on useita kyliä ja niissä vierailevilla on mahdollisuus tutustua tähän ainutlaatuiseen alkuperäisväestöön. Alueella sijaitsee kulttuurikeskus, jossa vieraillessa voit oppia Kalinago-väestön kulttuurista tarinoiden, laulun, tanssin, käsitöiden ja ruuanvalmistuksen kautta. Waitukubuli National Trailin segmentti 6 kävelyreitti kulkee tällä alueella. 

Petite Soufriere

Tämä pieni kylä Dominican itäpuolella sijaitsee Petite Soufrieren lahden ylängöllä. Maasto on jyrkkää rosoista kalliota, mikä tekee liikkumisesta haastavaa. Tästä syystä kylä onkin yksi eristäytyneimmistä kylistä. Kylä on tunnettu mm. laakeripuuviljelmistä. Laakerinlehdistä tuotetaan aromaattista laakerinlehtiöljyä. Kylä on saavutettavissa Rosaliesta, josta kulkee hieno patikkareitti Petite Soufriereen.

Huomioitavaa

Sint Marteen (Alankomaat)/Saint-Martin (Ranska) - huomioitavaa

Viisumi
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia matkustaessaan saarelle. Voimassaoleva passi tulee olla.

Rokotukset
Ei maahanpääsyyn edellyttäviä rokotusvaatimuksia. Tarkistathan, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä) sekä kaikille matkailijoille suositeltava hepatiitti.rokotteet. Tarkistathan rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta. Lisätietoja saat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen matkailijan terveysoppaasta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Sähkövirta
Sint Maartenilla (Alankomaat) 120V 50 Hz, amerikkalainen pistoke. St. Martinilla (Ranska) 220V 60Hz, eurooppalainen pistoke.

Valuutta
Sint Maartenille Alankomaiden Antillien guldeni / florin (ANG). Myös US dollarit käyvät maksuvälineenä yleisesti.Luottokorteilla voi maksaa hotelleissa. St. Martinilla virallinen valuutta on euro. 

Aika
Sint Maartenin/St. Martenin aikaero Suomeen on talvella -6 tuntia ja kesäisin -7 tuntia.

Puhelin
Tarkista kuuluvuus puhelinoperaattoriltasi. Suuntanumero  +1-721 Sint Maarten ja +590 St. Martin. Hätänumero 911.

Ilmasto

Lämpötila pysyy vuoden ympäri noin 29 asteessa. Öisin lämpötila saattaa laskea 18 asteeseen ja päivällä kohota yli 32 asteeseen. Helmikuusta kesäkuuhun on lämpimin ja vähäsateisin kausi. Hurrikaanikausi alkaa kesäkuussa ja kestää marraskuulle, joka on myös sateisin vuodenaika. Meriveden lämpötila pysyy ympäri vuoden 26-28 asteisena.

Turvallisuus
Suhteellisen turvallinen matkakohde, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Kuten muissakin Karibianmeren saarivaltioissa ruokavalio perustuu pitkälti merenantimiin. Eri kulttuurit antavat ruokakulttuurille myös omat piirteensä. Karibialaisen keittiön perinneherkkuja rikastuttavat maut maailmalta: Afrikasta, Kiinasta, Intiasta sekä Euroopasta. Perinteinen karibialainen perinneruoka on runsasta kotiruokaa, joka ei ole niin vahvasti maustettua. Kaikilla Karibian saarilla on omat erikoisuutensa, jotka pohjautuvat alkuperäisväestön, valloittajien sekä myöhemmin turistien mukanaan tuomiin ruokiin. Trooppisia hedelmiä on tarjolla ja niitä yhdistetään karibialaiseen ruokaan tai tarjotaan sellaisenaan mm. jälkiruokina. Saarilla on hyvä huomioida, että ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa raaka- aineet ovat tuoreita eikä kylmäketju ole katkennut. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme unohtumattomat elämykset myös tulevaisuudessa kohteisiin matkustaville.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Guadeloupe (Ranska) - huomioitavaa

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Guadeloupeen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Valuutta
Guadeloupen rahayksikkö on euro.

Aikaero
Guadeloupen aikaero Suomeen on talvella -6 tuntia ja kesällä -7 tuntia.

Sähkövirta
Guadeloupen sähkövirta on 230 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin saattaa tarvita adapterin, sillä saarilla on käytössä C-, D- sekä E-pistokkeet.

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Guadeloupella vallitsee trooppinen meri-ilmasto. Aurinko paistaa ympäri vuoden. Korkea hurrikaanikausi on syys- ja lokakuun välillä. Sateita tulee ympäri vuoden ja eniten heinäkuusta marraskuuhun.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Martinique (Ranska) - huomioitavaa

Viisumit
Suomalaiset matkustajat eivät tarvitse viisumia.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR ja hepatiitti A ovat kaikille suositeltavia rokotteita. Riskiarvion perusteella harkittavia rokotteita ovat hepatiitti B, influenssa ja lavantauti. Keltakuumerokotustodistus tarvitaan jos saavutaan keltakuumeriskialueilta.

Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Euro

Aikaero Suomeen
-7 tuntia

Sähkövirta
220 V, 50 Hz

Matkapuhelimet
Tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi.

Turvallisuus
Suhteellisen turvallinen matkakohde, jossa yleistä varovaisuutta kannattaa kuitenkin noudattaa koko matkan ajan. Yleisimmät turisteihin kohdistuvat rikokset liittyvät taskuvarkauksiin. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat  Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa herkkävatsaisille. Hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa jopa kraanavesi on suodatettu. Jääpalat yleensä tehdään kuitenkin puhdistetusta vedestä. Hedelmistä suositeltavia ovat sellaiset, jotka voi kuoria.

Ilmasto
Martiniquen ilmasto pysyy koko vuoden keskimäärin 26 asteessa. Alin lämpötila on 20–22 ja korkein 30–32 astetta. Luoteesta puhaltavat pasaatituulevat viilentävät ilmastoa jonkin verran. Ajoittain lämpimät ja kosteat tuulet etelästä tuovat hurrikaaneja. 

Matkustussesongit
Martiniquelle voi matkustaa ympäri vuoden. Suosituin matkustusaika on joulukuusta huhtikuuhun. Kesäkuukausina ilma on lämmin ja kuiva, joten tämä aika soveltuu myös hyvin lomailuun. Syksyllä mahdollisuus trooppisiin myrskyihin on suurempi.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Dominica - huomioitavaa

Viisumit
Suomalainen ei tarvitse viisumia Dominicalle.

Maastapoistumismaksu
Dominicalta lähtiessä peritään 24USD (tai 59XCD) maastapoistumismaksu. HUOM! Paikalliset viranomaiset voivat muuttaa maastapoistumismaksuja ilman erillistä ilmoitusta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkistathan, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat voimassa sekä kaikille matkailijoille suositeltavan hepatiitti A -rokotuksen voimassaolon. Riskiarvion perusteella harkittavia rokotteita ovat hepatiitti B ja lavantauti. Keltakuumerokotustodistus tarvitaan jos saavutaan keltakuumeriskialueilta.

Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Itä-Karibian dollari (XCD) käytetään myös lyhennettä EC$ - East Caribbean Dollar. Matkalle kannattaa ottaa mukaan Yhdysvaltain dollareita, jotka vaihtuvat helposti paikan päällä. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Hotellien henkilökunnalle jätetään 1-2 USD suuruinen tippi palveluista. Ravintoloissa jätetään 10-15 % tippi, ellei palvelumaksu kuulu laskun hintaan. Taksissa on tapan tipata 10-15 %.

Aikaero
GMT -5, aikaero Suomeen -7 tuntia

Sähkövirta
230 V, 50 Hz. Suomalaisiin laitteisiin tarvitset adapterin.

Matkapuhelimet
Tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi. Dominican suuntanumero on +1 767.

Ilmasto
Saarella vallitsee trooppinen ilmasto. Lämpötilat ovat vuoden ympäri lähes +30 astetta. Pasaatituulet tuovat saarelle kosteutta koko vuoden, mutta aktiivisin sadekausi kestää kesäkuusta lokakuuhun, jolloin vallitsee myös hurrikaanikausi. Tuulenpuoleisella itärannalla sataa 5 000 mm vuodessa, paikoin jopa 9 000 mm, mikä on maailman suurimpia sademääriä. Suojanpuolella sademäärät jäävät 1 800 millimetriin vuodessa. Kuivin kausi on helmikuusta toukokuuhun. Matalasesonki huhtikuun puolivälistä lokakuuhun on edullisin matkustusajankohta.

Turvallisuus
Suhteellisen turvallinen matkakohde. Yleisimmät turisteihin kohdistuvat rikokset liittyvät taskuvarkauksiin pääkaupunki Roseaussa. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Dominicalla nautitaan kreolilaisen keittiön antimista, joihin kuuluu paljon kasviksia ja juureksia, mereneläviä ja kalaa. Hanavesi on Dominicalla suurimmassa osassa kohteita juomakelpoista ja paikalliset juovat hanavettä sellaisenaan. Veden juomakelpoisuus kannattaa aina tarkistaa paikallisilta joka kohteessa erikseen. On mahdollista, että erilainen bakteerikanta saattaa kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja, joten omaa harkintaa tulee käyttää ja tarvittaessa nauttia teollisesti pullotettua tai puhdistettua/keitettyä vettä.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme unohtumattomat elämykset myös tulevaisuudessa kohteisiin matkustaville.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

 • dominica_aktiv/DSC_0510
 • dominica_aktiv/DSC_0518
 • dominica_aktiv/DSC_0524
 • dominica_aktiv/DSC_0567
 • dominica_aktiv/DSC_0572
 • dominica_aktiv/DSC_0573
 • dominica_aktiv/anchorage-view
 • dominica_aktiv/boiling-lake-5
 • dominica_aktiv/boiling-lake5
 • dominica_aktiv/castle-bruce
 • dominica_aktiv/champagne-reef
 • dominica_aktiv/rosalie-bay
 
 
 

Mitä on voluntourism?

Voluntourism on englantia ja muodostuu sanoista volunteer (vapaaehtoinen) + tourism (matkailu). Se viittaa matkailuun, jonka aikana tehdään auttamistyötä vapaaehtoisena ilman korvausta. Sanalle 'voluntourism' ei löydy osuvaa suomen kielen käännöstä, mutta voidaan puhua vapaaehtoistyömatkailusta.


Tarkoitus ei kuitenkaan suinkaan ole viettää joka päivää hikipäissään työmailla, vaan tarkoitus on tutustua uuteen kulttuuriin työskentelemällä paikallisten kanssa ja sen lomassa viettää myös vapaa-aikaa tutustuen kohteen antimiin.