MAAILMAN TAPAHTUMAT – TOP5

Paikallisten juhlapäiviin, festivaaleihin ja karnevaaleihin osallistuminen on mahtava kokemus, johon kannattaa panostaa. Tapahtumia on jatkuvasti ympäri maailmaa, mutta mielenkiintoisimmat ovat poikkeuksetta erittäin suosittuja, joten päivämäärät kannattaa tarkistaa ja varaukset tehdä ajoissa.

Kokosimme viisi mieleenpainuvaa tapahtumaa, johon on mahdollista järjestää toimiva matkapaketti. Rion karnevaalit voivat kattaa koko matkan, Meksikoon tai Bhutaniin suuntaavan kannattaa harkita matkansa ajoittamista niin, että päivä tai kaksi osuvat juhlallisuuksien aikaan oikeaan paikkaan. Thaimaan suuri vesisota, songkran on railakas kevään juhla ja Beninin voodoo-festivaalit itsessään hyvä syy matkustaa Länsi-Afrikkaan.1. Rion sambakarnevaalit – Brasilia

Brasilian Rio de Janeirossa järjestettävä karnevaali on maailman suurin ja tunnetuin kansanjuhla. Rion kadut valloittaa juhlallisuuksien aikaan päivittäin yli kaksi miljoonaa juhlijaa. Rion karnevaalin kohokohtana toimii yli 200 sambakoulun järjestämä kulkue. 

Tapahtuman historia juontaa juurensa 1600-luvun puoliväliin ja kreikkalaiselle viinin jumalalle, Dionysokselle, järjestettäviin juhlallisuuksiin. Ensimmäiset karvenaalit järjestettiin 1723. 

1800-luvun lopulla alkaneiden kulkueiden taustalla soivat vielä polkka ja valssi, mutta Afrikkalaisten vaikutusten myötä musiikki vaihtui paikkansa vakiinnuttaneeksi sambaksi vuonna 1917.

Vuodesta 1984 kulkueet ovat sijoittuneet Sambadrome-areenalle, jonna on saatavilla etukäteen hankittavia, merkityille paikoille osoitettuja lippuja. Näiden lippujen myötä matkailijoilla on helppo pääsy seuraamaan karnevaalin päätapahtumia. Luonnollisesti Rion kaupunki täytyy viikon ajan myös lukuisista katujuhlista, jotka ovat avoimia kaikille.

Karnevaalit ajoittuvat loppiaiseen ja paaston aikaa edeltävälle viikolle. Vuoden 2020 karnevaaleja vietetään 21.-26.2. Matkailijan kannattaa varata paikkansa hyvissä ajoin. Vaikka Rion karnevaalit ovat kaikkein tunnetuimmat, vietetään upeita ja massiivisia karnevaaleja myös muualla Brasiliassa.

Vaihtoehtoisesti yhä useampi suuntaa Rion sijaan Bahian osavaltioon ja sen pääkaupunkiin Salvadoriin, jonka karnevaalit ja kulueet eivät Rion tapaan sijoitu areenoille vaan yli 2 miljoonaa juhlijaa tanssivat viiden päivän ajan pitkin katuja afro-amerikkalaisten rytmien pauhatessa.


2. Die de la Muertos, kuolleiden päivä – Meksiko

Meksikolaisessa kulttuurissa kuolema on osa luonnollista elämänkaarta ja tätä juhlitaan kuolleiden päivänä, jolloin perheet kokoontuvat viettämään aikaa kuolleiden sukulaisten ja esi-isien henkien kanssa. Kadut täyttyvät naamioihin ja asuihin pukeutuneista juhlijoista ja ihmiset kokoontuvat hautausmaille osoittamaan kunnioitusta.

Tuhansia vuosia vanhoista alkuperäiskansojen perinteistä ammentava juhla osuu marraskuun alkuun ja sitä vietetään nykyään kaikkialla Meksikossa. Aikanaan kuukauden kestävä kuoleman jumalattaren juhla esittäytyy edelleen vahvasti La Catrina -hahmon kautta. Marraskuun 1. päivä on omistettu lapsille, 2. päivän ollessa varsinainen kuolleiden päivä.

Juhlallisuudet vaihtelevat alueittain ja kuolleiden päivää vietetään eri muodoissa myös muualla Keski- ja Etelä-Amerikassa. Vuoden 2015 James Bond -elokuvan innoittamana Meksiko City on alkanut järjestää karnevaalikulkuetta, johon on osallistunut yli 250000 juhlijaa.

Matkailijalle Die de la Muertos on loistava ajankohta matkustaa Meksikoon. Hurjista pääkallomaalauksista ja kuoleman teemasta huolimatta, kuolleiden päivä on ilon juhla, jota vietetään tanssien ja nautiskellen. Erityisesti korostuu läheisten ja ystävien tärkeät muistot ja yhdessä olo, johon myös ulkopuoliset ovat tervetulleita.


3. Ouidah Voodoo Festival – Benin

Maailman suurin voodoo-festivaali, Fête du Voudou, järjestetään tammikuun 10. päivänä voodoon pääpaikkana pidetyssä Beninissä, Länsi-Afrikassa. Tänä vuonna 27. kertaa järjestetty juhla on lunastanut paikkansa voodoo-uskovaisten rituaalisena kokoontumisena ja samalla yhtenä maailman kiehtovimmista matkailukokemuksista.

Viikon ajan tanssi ja laulu sekä kultin erilaiset rituaalit raikaavat ympäri Beniniä, mutta erityisesti Ouidahin kaupungissa, joka on juhlallisuuksien päänäyttämö. Raudan jumala Gou, viestintuoja Elegbara, veden jumala Mami Wata, taistelija Kokou ja yön vartija Zangbeto sekä muut voodoon sadoista ja tuhansista pyhimyksistä saavan kunniaa shamaanien ja voodoo-pappien seremonioissa.

Benin on voodoon syntypaikka ja valtaosa väestöstä seuraa edelleen sitä pääuskontona. Paikallinen, puhdasoppinen voodoo poikkeaa länsimaisesta käsityksestä ja sen juhlallisten seremonioiden kokeminen on mahtava elämys kokeneimmallekin matkailijalle.

Benin on luonnonkaunis ja autenttinen matkakohde ja Guineanlahden kierros on loistavaa ajoittaa festivaalin ajankohtaan.


4. Jambay Lhakhang, Himalajan tulifestivaali – Bhutan

Naamiotanssit ovat vahva perinne Himalajan tiibetinbuddhalaisen väestön keskuudessa ja niihin on mahdollista osallistua Nepalin, Tiibetin ja Intian alueen buddhalaisissa temppeleissä. Kiehtovimmillaan ne ovat Bhutanissa, jossa tsechuja vietetään ympäri vuoden buddhalaisen kuuta seuraavan kalenterin kymmenentenä päivänä, kuukauden vaihdellessa alueittain.

Jambay Lhakhangin tulifestivaaleja pidetään alueen pyhimpänä tapahtumana, joka sijoittuu maan henkisen keskuksen, Bhumtangin laakson alueelle. Täällä naamiotansseihin yhdistyy massiivinen, puhdistava tulijuoksu.

Juhlallisuuksien aikaan paikalliset kerääntyvät oman alueensa linnoituksiin ja temppeleihin, pukeutuvat parhaimpiin kansallispukuihin ja kokoontuvat yhteen ystävien ja sukulaisten kanssa. Luostarit puetaan juhla-asuihin valtavilla kankailla ja pihat täyttyvät mystisistä naamiotansseista, kansallisista esityksistä ja huumaavasta soitannasta.

Tsechuja on läpi vuoden ja niiden harjoituksia voi nähdä viikkoja etukäteen. Suosituimmat juhlat ovat Paron ja Thimpun linnoituksissa, mutta erityisesti festivaaleista kiinnostuneen kannattaa panostaa matkaan Bhumtangin alueelle ja varata matkansa hyvissä ajoin juuri Jambay Lhakhangin aikaan.


5. Songkran, maailman suurin vesisota – Thaimaa

Suomalaisille tutumpi lomakohde, Thaimaa, tarjoaa yhden kiehtovimmista juhlallisuuksista, joka jää monelta kokematta ja huomioimatta. Maailman suurimpana vesisotana pidettyä songkrania, eli Thaimaalaista uutta vuotta, juhlitaan ympäri maata. Parhaimmillaan juhlat ovat pohjoisessa pääkaupungissa, Chang Maissa, jossa viikon kestävä festivaali tarjoaa viihdettä kyllästymiseen saakka.

Konsepti on melko selkeä; hankin itsellesi kunnollinen vesipyssy ja valmistaudu kastumaan missä tahansa ja koska tahansa. Yleensä vesisota rauhoitetaan aamupäivän ajaksi, mutta ei ole poikkeuksellista, että innokkaimmat lapset ja lapsenmieliset eivät malta säästää ohikulkijoita silloinkaan.

Kadut täyttyvät musiiikista, autojan lavoilla vesiämpärien kanssa aseistautuneista juhlijoista ja erityisesti baarikaduilla jokainen kuppila pitää huolen, että vesileikit viihdyttävät täydellä teholla alkuillasta myöhään yöhön.

Songkrania vietetään vuoden kuumimpaan aikaan, ennen sadekauden alkamista. Vuonna 2020 Songkran alkaa 13. huhtikuuta. Tunnetuissa matkailukeskuksissa kuten Phuketissa ja Pattayalla juhlat kestävät yleensä pari päivää, pohjoisessa jopa viikon.

Songkran on helposti Thaimaan matkan kohokohta, etenkin jos jaksaa osallistua riehakkaisiin juhliin ja ottaa rennosti, sillä jatkuva kylmän kylvyn saaminen ei sovi kaikille. Perinteisesti uusi vuosi on pessyt pois vanhat synnit ja juhlaa vietetään edelleen myös temppeleissä ja seremonioita pidetään tulevalle vuodelle ja uudelle sadolle. Perinteinen merkitys on kuitenkin jäänyt railakkaan juhlimisen varjoon.


Muita mielenkiintoisia tapahtumia

Helmikuu aloittaa festivaalikauden laajalti Latinalaisessa Amerikassa, jonka maininnan arvoisiin erikoisuuksiin kuuluvat mm. Brasilian Paratyn juhlat, joissa ruumis peitetään mutaa. Trinidadissa ja Tobagossa mudan sijaan ihmiset valelevat itsensä suklaalle. Paraguayn karnevaalissa käytetään tekolunta ja Thaimaan tapaan Panamassa lentää vesi.

Valtava määrä erilaisia matkailijoiden suosimia tapahtumia löytyy myös mm. Indonesiasta ja Intiasta. Intian tunnetuin juhla on Holi. Kevään värijuhla peittää ihmiset ja temppelit ympäriinsä viskottaviin väripulvereihin.


Pyydä tarjous räätälöidystä matkasta

LUE LISÄÄ MAAILMAN PARHAISTA MATKAKOHTEISTA
Maailman parhaat kulttuurikohteet - TOP5

Kulttuureita ja matkakohteita on mahdotonta laittaa selkeään paremmuusjärjestykseen, joten kokosimme TOP 5 -listaukseen kiertomatkakohteita, joissa paikallinen elämä esittäytyy elämyksellisenä ja joissa kulttuuri on säilynyt poikkeuksellisen hyvin.

Lue artikkeliMaailman parhaat luontokohteet - TOP5

Afrikan safarit ovat monelle itsestään selvä kärkipaikan pitäjä, kun puhutaan luontomatkoista ja villieläimistä. Maailmasta löytyy monta muutakin paikkaa, johon kannattaa suunnata luonnon ihmeiden ja eläinten perässä. 

LUE ARTIKKELISiirry lounge sivuille


SEURAA AVENTURAA INSTAGRAMISSA JA PYSYT MATKASSA MUKANA